Nespokojenost. Jak vzniká a jak jí "léčit"?

Napsání tohoto článku mě inspirovali moji žáci a fakt, že jsem si v některých chvílích s nimi vybavila, co jsem v jejich situaci na koni kdysi prožívala i já. Co mě k nespokojenému chování či nepřiměřené reakci na neposlušnost či nepochopení jezdce koněm vedlo?

Myslím, že přiznání vlastní chyby či chyb a zahození vlastního ega, je první klíč k tomu, jak se svou nespokojeností začít pracovat a přistupovat k sobě s pokorou a úctou, a následně tak i ke svému koni.

 

NESPOKOJENOST
Vzniká často přehnanými nároky, které klademe na svoji osobu nebo na svého koně. Dlouhodobá nespokojenost vzniká neměnným stavem, ve kterém se po určitou dobu nacházíme (nemůžeme se hnout delší dobu z místa v tom, co bychom chtěli umět apod.).

 

DOKONALOST
Nečekejte, až bude všechno perfektní. Na toto slovo v jezdectví zapomeňte hned z několika důvodů. Jedním z hlavních důvodu je to, že vidím, kolik lidí drží zpět od toho, co mohou nebo chtějí. Nikdo není dokonalý a je to nebezpečné slovo, které nám stojí v cestě životem. Např. drezura je jedním z těch sportů, kde se snažíme o dokonalost, ale pravdou je, že pokud budete čekat, až budou věci dokonalé, ztratíte čas, který byste mohli využít k vašemu růstu. Místo čekání na dokonalost byste se měli zaměřit na trénink svého koně správným a udržitelným způsobem. O rozvíjení vztahu s vaším koněm na společné cestě. To znamená, soustředit se na trénink i sebe jako jezdce. Získávejte nové znalosti, vzdělávejte se a objevujte vlastní tělo a nové možnosti, najděte si svou rovnováhu. To nikdy nezískáte z čekání na dokonalost. Nic v životě není dokonalé, musíme udělat chyby, abychom se z nich poučili a pochopili je. I když se nám to v danou chvíli nezdá, každé selhání je příležitost k učení a je to krok blíže vašemu cíli.

 

NEGATIVITA
Představte si situaci, měli jste dnes pěkný den a pak vejdete do místnosti, plné negativních lidí a negativní atmosféry. Negativní myšlenky, které se odrážejí od jedné osoby k druhé. Negativita kolem každé osoby svítí jako červená bublina. Pokud nejste duševně zdatní, jak se v tomto prostředí, ve kterém musíte nějaký čas setrvat, budete cítit? Stresovaně, unaveně a vyčerpaně a z této místnosti budete chtít co nejdříve odejít. Pokud jsme negativní, i náš kůň nás vnímá a vidí jako jednu velkou červenou bublinu. Jak se pak v naší přítomnosti cítí on, který nemá na výběr a musí s námi v tomto opakujícím se stavu setrvat?

O své tělesné zdraví pečujeme vhodným stravováním, cvičením aj. O své duševní zdraví však musíme pečovat stejně. Negativita je jako chřipka, můžeme ji chytit z prostředí, ve kterém se nacházíme.

S negativním prostředím se běžně setkáme, a je obtížné se mu zcela vyhnout. A stejně jako se chřipkou můžeme nakazit, pokud nejsme fyzicky zdraví, můžeme se negativitou nakazit, pokud nejsme zdraví i duševně. Důležité proto je, pečovat o vaše duševní zdraví a vyhýbat se stavu, kdy byste se dostali do negativity. Pokud si ujasníte, jaké jsou vaše cíle, jakým směrem se chcete ubírat a pracujete důsledně na vašem postoji, negativní myšlenky vás často zcela minou a stáváte se vůči nim imunní, jako proti chřipce.

 

Jak se z dlouhodobě nespokojeného stavu v jezdectví vymanit?

  • Nebojte se zkusit neuspět. Ve skutečnosti neúspěch očekávejte a poučte se z něho. Každý úspěšný člověk někdy selhal a nebyl zdaleka na své cestě dokonalý. Klíčem je pokračovat v tom co děláte. Váš kůň, kterého právě máte, je váš největší a nejlepší učitel na celém světě. Poslouchejte ho, a učte se. Obklopte se lidmi, kteří vám mohou pomoci vyvíjet se do jezdce, kterým se chcete stát.
  • Nespěchejte. Zapomeňte na věty typu ,,to bych ale už měl umět“ anebo ,,koně v tomhle věku už dávno umějí to a to“… Všechno má svůj čas. Pokud jezdíte bez trenéra sami, udělejte si plán, co byste v dané hodině ježdění chtěli zvládnout a na čem byste chtěli pracovat. Nejezděte bez plánu a bezhlavě po jízdárně.
  • Přidávejte postupně. Začínáte s novým cvikem nebo se chcete zdokonalit? Nechtějte po sobě na začátku zázraky. Dávkujte sobě i svému koni vše postupně. Radujte se i z malých náznaků provedení daného cviku. Motivujte koně k dalšímu výkonu odměnou za dobře vykonaný cvik (povolením otěží, radostným hlasem…). Mějte radost z toho, že kůň cvik dobře vykonal, neberte to jako samozřejmost. Pokud kůň provedl všechny cviky, které jste si naplánovali dobře nebo alespoň s náznakem, skončete ježdění. Největší odměnou pro koně je seskočení jezdce z jeho hřbetu a ukončení práce. Krokovat koně můžete i ze země.
  • Nekončete hodinu naštvaní. Nikdy neodcházejte z jízdárny s vyplašeným nebo vynervovaným koněm. Skončete vždy hodinu cvikem, který dobře znáte a jeho provedení pro Vás ani pro koně nebude náročné tak, abyste mohli skončit svou hodinu pochvalou sami sobě a svému koni za dobře provedený jakýkoliv cvik.
  • Nesrovnávejte se. Srovnávání se s jiným jezdcem, kterému jde například ustupování na holeň bravurně, a Vám pořád ne a ne se to povést, navozuje opět jen pocit nespokojenosti. Každému jezdci i koni trvají stejné věci k naučení rozdílně dlouho. Každý jsme individuální. Netrapte se tím. Dělejte to tak, jak umíte nejlépe a pokud Vám něco nejde, hledejte řešení jak to změnit (najděte si vhodného trenéra, sledujte výuková videa, zeptejte se jiného jezdce, co mu k naučení pomohlo…).
  • Pracujte na svém duševním zdraví. Připomeňte si každý den, co jsou vaše cíle a čeho chcete dosáhnout. Obklopte se s lidmi, kteří sdílejí vaši vizi. Získejte rady od lidí, kteří vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů. Vzdělávejte se a učte se novým věcem. Nadchněte se pro to, co děláte. Naučte se slovo ,,chtěl/a bych říkat jako chci. Zapomeňte na minulost a zaměřte se na současnost a budoucnost. Zůstaňte pozitivní a pozitivně ovlivněte i ostatní kolem sebe, protože pozitivní nálada je stejně nakažlivá jako negativní.
  • Poučte se. Byli jste dnes na svého koně nepřiměřeně tvrdí? Vyčítáte si, že jste zatáhli za otěž nebo použili svůj bičík víc, než jste měli? Sužují vás výčitky? Pozdě brečet nad rozlitým mlékem a vyčítat si. Neříkejte, měl sem raději udělat to a to, ale řekněte si, příště už to nechci opakovat. Zeptejte se sami sebe co můžu udělat pro to, abych to změnil. Když se naštvete při hodině a nemůžete udržet své negativní emoce, začněte si opakovat malou násobilku, abyste se uklidnili. Klidně si začněte zpívat Vaši oblíbenou píseň. Zvolte si slovo, které když si řeknete, tak bude váš spouštěč klidu v krizových situacích. Nejen kůň se učí nelekat se květináče na kolbišti, zachovat klid ve větru, ale i jezdec na sobě musí pracovat nejen v jezdeckých schopnostech, ale především na své psychice a klidu, protože to je ten druhý kousek skládačky k úspěšnému a spokojenému ježdění. Zahoďte své ego, které Vám našeptává ,,já jsem tvůj pán a ty mě můj koni budeš poslouchat, jinak ti ukážu“. Naopak mu ukažte, že VY jste ten jeho učitel a parťák, se kterým má chuť zůstat a věřit mu i ve vyhrocené situaci. Kůň nikdy nebude mít chuť zůstat s jezdcem, který je k smrti vystrašený, ve stresu panikaří nebo ho nepřiměřeně trestá. Chce se cítit v klidu a bezpečí, stejně jako když je ve výběhu se svým stádem a pokud je od stáda oddělen, vy mu ten pocit bezpečí a klidu musíte nahradit.
  • Testujeme MG EHS

    Obnova jabloňových alejí

    Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

    Testujeme MG EHS

    Obnova jabloňových alejí

    Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

    Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
    Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

    Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.