O čem jsme také psali: Chřipka koní neboli influenza equi

Chřipkou jsme se zabývali v březnovém čísle 2005. Je to virové, vysoce nakažlivé, akutní, horečnaté, respiratorní onemocnění koní. Toto onemocnění se velmi často šíří epidemicky, právě díky vysoké nakažlivosti. Zvířata se nakazí vdechnutím aktivního viru, při styku s infikovaným jedincem. Proto jsou rizikovou skupinou nejen všichni koně, kteří se účastní jakýchkoliv hromadných akcí, jako jsou závody, svody, výstavy, ale také koně ustájeni ve společných stájích, v nichž nelze zamezit styku s ostatními koňmi.

Co způsobuje chřipku koní?

Toto onemocnění způsobuje Orthomyxovirus equi, který má dva subtypy A1 a A2.

Tyto dva subtypy se vyskytují v populaci koní celosvětově, pravděpodobně kromě Austrálie a Nového Zélandu. Subtyp A2 se ještě dále dělí na dvě linie, které byly označeny jako evropská a americká. Neznamená to však, že by se americká linie vyskytovala pouze v Americe a evropská v Evropě, ale název linie označuje kontinent, kde byla určitá linie poprvé prokázána.

 

Jak chřipka koní probíhá?

Inkubační doba onemocnění je 1 – 3 dny, výjimečně až 7 dnů. Nástup onemocnění je náhlý a zpravidla začíná nechutenstvím, apatií, čirým výtokem z nozder, zvyšuje se teplota a to až na 42°C. Objevuje se suchý kašel bez hlenu, později produktivní. Postupně se přidružuje bakteriální infekce, která se projevuje zakaleným výtokem z nozder. V některých případech se vyskytuje výtok z očí, zduření lymfatických uzlin a otok končetin. Při lehčím průběhu onemocnění se koně vyléčí za zhruba 3 týdny, u těžších případů může trvat rekonvalescence až 6 měsíců.

 

Jak obvykle probíhá léčba virových respiratorních onemocnění?

První krok je naprostý klid, vyřazení koně z práce a umístění do chráněného boxu, kde není průvan a chlad. Veterinář zpravidla podává antiflogistika (léky snižující teplotu a tlumící bolest a zánět). Je vhodné podávání vitamínů. Často je nezbytné podávat antibiotika, která jsou třeba ke zvládnutí přidružené bakteriální infekce.

Dále je nezbytné přidávání sekretolytik a případně bronchodilatantů, aby došlo ke „zkapalnění“ hlenu, usnadnění odkašlávání a dýchání. Každá virová infekce může na plicích zanechat trvalé změny, které vedou k chronickým zdravotním problémům. Proto je důležité koně vždy pečlivě léčit a doléčit. Předčasným ukončením léčby, nebo zahájením práce s nedoléčeným koněm, můžeme napáchat nevratné škody na jeho zdraví. Vždy je třeba mít na paměti, že po prodělaném virovém onemocnění je potřebná delší rekonvalescence. Kůň s chřipkou se dá přirovnat k lidskému pacientu s chřipkou. Sami velmi dobře víme, jak se při chřipce cítíme a jak dlouho trvá, než se můžeme vrátit k běžnému režimu. Vhodný postup léčby a podávání léčiv musí rozhodnout veterinární lékař.

 

Jak lze koně před onemocněním chřipkou chránit?

Vzhledem k tomu, že ani po prodělané infekci není kůň dostatečně chráněn proti novému onemocnění, je jedinou možnou ochranou vakcinace. Aby měla vakcinace význam, je třeba dodržet několik zásad.

Vakcinovat koně vakcínami, které obsahují oba subtypy chřipky koní A1 a A2 a obě linie evropskou a americkou. Pokud to nedodržíme, není kůň plně chráněn. Při primovakcinaci dbát na dodržení správného vakcinačního schématu, po první vakcinaci revakcinovat za 3 týdny a následně provádět vakcinaci po půl roce. U koní, kteří jsou ve společných stájích nebo se účastní závodů, se v poslední době ukazuje jako vhodné vakcinovat po 4 až 6 měsících, protože organismus koně je schopen udržet si ochranou hladinu protilátek proti chřipce velmi krátkou dobu. Dále je důležité používat vakcíny, v nichž byly v poslední době aktualizovány kmeny.

 

Bez očkování proti chřipce se kůň nemůže zúčastnit žádné akce.

Co

způsobuje chřipku koní?

Toto onemocnění způsobuje Orthomyxovirus equi, který má dva subtypy A1 a A2. Tyto dva subtypy se vyskytují v populaci koní celosvětově, pravděpodobně kromě Austrálie a Nového Zélandu. Subtyp A2 se ještě dále dělí na dvě linie, které byly označeny jako evropská a americká. Neznamená to však, že by se americká linie vyskytovala pouze v Americe a evropská v Evropě, ale název linie označuje kontinent, kde byla určitá linie poprvé prokázána.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.