O čem jsme také psali: Čím pastvinu vybavit?

Pastvinu netvoří jen kvalitní porost. Chceme-li ji intenzivně využívat, musíme koním zajistit podmínky pro bezproblémové pasení. Článek z březnového Jezdectví 2006.

Napoj mně, má milá, mého koníčka

I když je možné, že koně dají přednost přírodnímu zdroji, musíme zajistit kvalitní čistou vodu pro jejich napojení. Nejvýhodnější se jeví stabilní zásobníky s vodou na zpevněném povrchu. 

 

Stromy nebo přístřešky?

Na pastvinách by se měly vyskytovat stromy, které budou chránit koně před sluncem a větrem. Na vzdálených pastvinách a na pastvinách, kde koně tráví většinu času, je nejlepší zbudovat pevné přístřešky. V těchto přístřešcích můžeme umístit i seno nebo jádro.


Kudy, kudy cestička

Průhonové cesty k vyhánění na pastvu by měly být široké šest až osm metrů. Jejich povrch se musí lehce udržovat, aby nedošlo k poranění koní. 

 

Oplocení si můžeme vybrat

Klasika zvaná dřevo

Typickým materiálem k oplocení pastvin je stále ještě dřevo různého druhu a zpracování. Při používání např. dubového či tropického dřeva můžeme očekávat dlouhou životnost. Cenově dostupnější je dřevo jehličnanů – jedle, smrku, borovice či modřínu. Musíme ho však naimpregnovat, nebo radost z nového oplocení nebude dlouhá. 

Průměr sloupů pro oplocení se pohybuje od 9 do 12 cm, jejich vzdálenost je 4 m. Klademe zvláštní pozornost na rohy a vchody, měly by odolat většímu náporu zvířat. Kdo používá měkké dřevo, musí počítat s tím, že u čtyřhranných prken vznikají častěji praskliny než u kulatin. Sloupky zatloukáme do země raději dřevěnou palicí, aby nedocházelo k jejich tříštění.

Příčné, horizontální části hrazení jsou tvořeny z kulatého nebo půlkulatého dřeva. Často se používá smrkové dřevo, protože je rovné a bez suků. Použijeme oplocení ve dvou až třech úrovních s 40-50 centimetrovými mezerami. 

 

Elektrické ohradníky

Do dřevěných ohrad se dále používá elektrický ohradník. Takové použití má několik výhod – koně dřevo neokusují, nepoužívají ho jako přírodního kartáče a více respektují. 

Výhodou elektrických ohradníků je jejich cena a bezpracnost sestavení. Pro koně se používá na elektrický ohradník páska o různé šířce. 

 

Plastové oplocení

Znáte to sami, ale spíše ze zahraničních obrázků – plastové ploty většinou bílé barvy použité jako oplocení pastvin pro koně. Takový materiál je odolný nepříznivým povětrnostním podmínkám a samozřejmě má větší životnost než dřevo. Ovšem za tyto přednosti musíme více zaplatit. Firmy používají také recyklované materiály, které jsou pak mají větší hmotnost než klasický plast.

 

Vzdálenost příčné tyčoviny

Malí koně: 45-75-120 cm

Velcí koně: 50-95-140 cm

U skokových koní se vrchní vodič může upevňovat až ve výšce 160 cm.

Jestliže používáme pouze dvě úrovně, pak ve výškách 70 a 140 cm.

 

Koně, kteří elektrický ohradník znají, ho také dobře respektují.

 

Nezapomeňte koně, které umísťujete na pastviny, pravidelně odčervovat! První odčervení musí být ještě před vyhnáním na pastvinu.

 

Staré moudro praví: Koně z pastvy neutíkají, je-li porost bohatý.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.