O čem jsme také psali: Jak koupit sedlo

S novou jezdeckou sezonou se mnoho jezdců vybavuje novým sedlovým materiálem. V prodejnách jezdeckých potřeb mohou být zaskočeni dotazy, týkajícími se koně či jezdce. Tento článek, který by jim měl mimo jiné usnadnit odpovědi na podobné otázky prodavačů, volně navazuje na články o konstrukci a typech sedel uveřejněné ve starších číslech časopisu Jezdectví. Tento článek jste mohli vidět v březnovém Jezdectví 2005.

Při výběru sedla je vždy třeba především respektovat požadavky na potřebnou velikost a konstrukci odpovídající danému koni, protože sedlo musí být v první řadě pohodlné pro něj. Pohodlí jezdce je až druhořadé. Jak tedy koupit to správné sedlo, které bude vyhovovat oběma? Předpokládáme, že jezdec má ujasněno, jaký typ sedla požaduje (drezurní, skokové, popřípadě univerzální), má konkrétního koně, pro kterého je sedlo určeno, a zná své finanční možnosti.

Jezdec může zvolit zakoupení sedla v prodejně jezdeckých potřeb, jeho ušití na míru sedlářem, či si pozvat do stáje odborníka na prodej sedel. Každá z variant má své výhody i nevýhody. Při zakoupení sedla v prodejně si sedlo s největší pravděpodobností ihned odnesete do stáje. Je pravdou, že si sedlo nevyzkoušíte jinak než na plastovém modelu koně a velikost a tvar komory budou pouze „odhadnutý“. Budete však vybírat z plného sortimentu mnoha modelů a typů různých výrobců. U dobrých prodejců sedel by navíc měla patřit ke standardním zvyklostem možnost vyzkoušení sedla na koni a v případě nespokojenosti i možnost vrácení sedla – a taky peněz.

Při výběru sedla je vždy třeba především respektovat požadavky na potřebnou velikost a konstrukci odpovídající danému koni, protože sedlo musí být v první řadě pohodlné pro něj. Pohodlí jezdce je až druhořadé. Jak tedy koupit to správné sedlo, které bude vyhovovat oběma? Předpokládáme, že jezdec má ujasněno, jaký typ sedla požaduje (drezurní, skokové, popřípadě univerzální), má konkrétního koně, pro kterého je sedlo určeno, a zná své finanční možnosti. Jezdec může zvolit zakoupení sedla v prodejně jezdeckých potřeb, jeho ušití na míru sedlářem, či si pozvat do stáje odborníka na prodej sedel. Každá z variant má své výhody i nevýhody. Při zakoupení sedla v prodejně si sedlo s největší pravděpodobností ihned odnesete do stáje. Je pravdou, že si sedlo nevyzkoušíte jinak než na plastovém modelu koně a velikost a tvar komory budou pouze „odhadnutý“. Budete však vybírat z plného sortimentu mnoha modelů a typů různých výrobců. U dobrých prodejců sedel by navíc měla patřit ke standardním zvyklostem možnost vyzkoušení sedla na koni a v případě nespokojenosti i možnost vrácení sedla – a taky peněz.

Ušití sedla na míru sedlářem může a nemusí být dobré. Vždy je nutné informovat se o kvalitě práce konkrétního sedláře, používaných materiálech a konstrukci sedla. A musí se počítat s tím, že dodací doba nebude nejkratší.

Poslední možností je návštěva školeného odborníka ve stáji, který změří koně a umožní jezdci vyzkoušet několik typů sedel přímo na jeho hřbetě. Jednoznačnou výhodou je možnost testování sedel na koni a porovnání více typů. V případě, že kůň je „problematický“, odborník mnohdy dokáže na místě navrhnout vhodné řešení a eventuálně zajistit výrobu sedla na míru.

 

Pasování sedla na koně

Aby sedlo na koně dobře pasovalo, je třeba sledovat šířku i tvar kohoutku, profil a šířku hřbetu čili úroveň osvalení hřbetních svalů, lopatku, žebra a obratle páteře.

Šířka komory je základním kritériem pro pasování sedla. Sedlář či školený prodejce sedel změří profil kohoutku a určí potřebnou šířku komory. Laickou pomůckou je známý požadavek na možnost vsunutí cca 2 - 3 prstů do komory osedlaného koně nad kohoutek a jednoho prstu po obou stranách kohoutku. Takový prostor by měl zaručit, že nebude docházet k odřeninám a otlakům na kohoutku. Vše je nutno zkoušet na koni s dotaženým podbřišníkem.

V případě, že je komora úzká, tj. sedlo je příliš vysoko nad kohoutkem, kůň bude nejspíše otlačen po stranách kohoutku od kostry sedla. Otlaky nemusí být zpočátku patrné, později mohou způsobovat atrofii svalů a bílé plochy srsti. Patrně bude nerovnoměrně rozvržena váha jezdce v sedle, kdy bude docházet k většímu zatížení ve hřbetu v místě zadní části sedlového polštáře. Zde se také mohou objevit otlaky nebo také bolesti zad koně. Sedlo se celkově bude překlápět dozadu, jezdec nebude v rovnováze, mohou se vyskytovat pocity jako při jízdě do kopce.

Příliš široká komora dosedne na kohoutek shora a sedlo se bude překlápět dopředu. Kohoutek bude zpravidla odřený nebo bolestivě otlačený a opět nebude zajištěno rovnoměrné rozložení váhy jezdce ve hřbetě. Jezdec i v tomto případě nebude v rovnováze a může mít pocity jako při jízdě z kopce.

Polštáře sedla musí zaručovat rovnoměrné rozložení váhy jezdce po celé ploše polštářů na svaly podél páteře tak, aby prostor mezi polštáři netlačil na páteř koně. Dobře zpracované polštáře umožňují v celé délce kanálu vložit na šířku 3 - 4 prsty. Sedlo s úzkým kanálem způsobuje tlak polštářů na páteř ze stran. Kůň s takovým sedlem bude mít ztuhlý hřbet a to bude ovlivňovat pravidelnost a prostornost chodu koně. Při dlouhodobém používání takového sedla se objeví vleklé bolestivé potíže se hřbetem.

Sedlo musí samozřejmě pasovat i ve hřbetě za kohoutkem. Pro tento účel sedláři a odborní prodejci sedel využívají dalších dvou profilů hřbetu. Ty se snímají stejně jako u tvaru kohoutku pomocí speciálního měřidla - křivítka. První profil je zpravidla 5 cm a druhý 23 cm za profilem kohoutku. Posledním z uvažovaných rozměrů na koni je úhel hřbetu. Ten udává, jak strmě ubíhá kohoutek a pronesenost hřbetu koně. Obojí značně ovlivňuje rozložení váhy jezdce na hřbetu. Strmost kohoutku ovlivňuje sklouzávání sedla a nutnost použití například polootevřené či otevřené komory.

 

Proč sedlo nepasuje?

Způsob nasedlání je častou chybou, proč sedlo koni „nepasuje“. Častou chybou je sedlání příliš dopředu na kohoutek koně. V úvahu přichází několik možností, proč právě toto vadí. Sedlo buď sedí na lopatkové kosti a tudíž omezuje koně v pohybu, nebo se může překlánět dozadu, případně je nejhlubší místo v posedlí příliš vzadu. Jezdec následně omezuje koně v pohybu, snáze zůstává za pohybem koně a jízda mu není příjemná. Další častou chybou spojenou se sedláním příliš dopředu, strmým kohoutkem a špatným osvalením v místech za kohoutkem je sjíždění sedla, které je právě „odstrkáváno“ do lepší pozice lopatkou koně. Jezdci obvykle „řeší“ tento problém poprsníkem, který koně pouze škrtí a odírá. S tím je také spojené časté odírání od podbřišníku, kdy podbřišník vede přes velice jemnou

kůži za přední nohou, která je navíc napínána a smršťována v rytmu chodu koně. Obecnou radou pro korektní nasedlání je umístění sedla při sedlání až do místa, kde už není možné sedlo snadno posunout dál po hřbetě směrem k ocasu. V této pozici, po dotažení podbřišníku, by sedlo mělo zaujímat polohu tak, že přední rozsocha je cca 2,5 cm pod vodorovnou linií, procházející rozsochou zadní. To je samozřejmě velice relativní a závisí to na typu sedla ap. Zde je také potřeba ověřit nejhlubší místo v posedlí, které by nemělo být za polovinou jeho délky.

 

Velikost komory se dnes dá upravit

V poslední době vzrůstá obliba úpravy velikosti komory sedla. Možnosti jsou prakticky dvě. Zpravidla u lepších modelů plastových sedel (např. zn. Wintec) je možné vyměnit ocelovou výztuž na kostře sedla v komoře a tím přizpůsobit velikost sedla koni. Výměna je jednoduchá, sedlo se v přední části rozevře, na šroubky se vymění výztuž a sedlo se zpětně uzavře. Druhou možností je úprava termoplastové kostry. S touto technologií začaly firmy Kieffer, Prestige, Sommer, ale postupně ji převzalo i několik dalších výrobců sedel. V současnosti i někteří prodejci disponují zařízením, které umožňuje po vložení údajů upravit kostru sedla tak, že bude odpovídat například nově zakoupenému koni.

 

Další parametry sedel

Výrobci, včetně českých, nabízejí zpravidla několik velikostí posedlí. Ta závisí na obvodu sedu, výšce postavy a délce stehenní kosti jezdce. Velikost posedlí je nejlepší vyzkoušet v sedle. Jezdec sedící v sedle musí mít možnost položit dlaně na šířku před i za sebe. Velikost bočnic je dalším z parametrů sedla. Nestandardní velikosti bočnic se na pultech obchodů zatím obvykle nevyskytují. Výrobci však zhotoví specifické provedení bočnic na vyžádání. Správná délka je taková, že spodní část nohy volně visí pod sedlem. V opačném případě nebude jezdec schopen dostatečné pobídky.

Výběr sedla, které by koni i jezdci dobře pasovalo, není snadný a vyžaduje velké zkušenosti i praktické znalosti. Proto doporučujeme obrátit se na odborného prodejce, popřípadě výrobce.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.