O čem jsme také psali: Jak na letní hmyz

Hmyz v létě může obtěžovat koně kdekoliv. Mouchy, muchničky, komáři, ovádi a jiný letní hmyz obtěžují koně ve výběhu, ve stáji, na pastvině i při práci pod sedlem. Někteří koně snáší dotěrný hmyz se stoickým klidem, většina koní reaguje podrážděně. Hmyz působí nejen na psychiku koně, ale především poranění způsobená hmyzem se dlouho hojí a mohou být i příčinou vleklých kožních onemocnění.

Mechanické ochranné prostředky

Deky představují mechanickou ochranu proti hmyzu. Oblíbené jsou síťované deky. 

Síťované deky prošly v posledních letech velkým vývojem, tedy především se změnil jejich materiál. Původní síťované deky byly vyráběny z bavlny. Záhy po vybalení z igelitového sáčku se začaly podivně vytahovat do všech směrů, na koni byly velice neforemné, jejich barevnost byla nestálá a mechanická odolnost nízká. Zkrátka deky na koni neseděly, ztrácely barvu a snadno se trhaly. Nyní jsou v nabídce stále častěji síťované deky ze syntetických materiálů. Polyesterová vlákna jsou trvanlivá a pevná, stálobarevná a nevytahují se. Deky z těchto materiálů na koni dobře sedí a jsou velice reprezentativní. 

Často je vedena diskuse o nejlepší velikosti ok na dekách. Deky „plaší“ hmyz  především mechanicky, ztěžují usednutí hmyzu na srst koně, eventuálně zhoršují možnost sání jeho krve. Velikost ok (samozřejmě nejsou-li extrémně malá či naopak neúměrně velká) je patrně druhořadá, důležité je splývavé vlnění deky při pohybu koně. Síťované deky nejsou z podstaty materiálu určeny pro trvalé nošení, tj. nejsou vhodné do výběhu nebo do stáje. 

Klasické síťované deky chrání koně pouze částečně, celé břicho zůstává nekryto a je tudíž vystaveno obtížnému hmyzu. Někteří výrobci se zaměřili i na ochranu břicha, krku, citlivých očních partií a uší. Například jeden z modelů síťovaných dek irského výrobce Bucas poskytuje koni maximální ochranu nejen proti hmyzu, ale díky reflexnímu povrchu i proti slunečnímu záření. Vzhledem k tomu, že je vyrobena z odolného materiálu, je plně prodyšná a poskytuje koni možnost volného pohybu, je možné ji použít i jako deku výběhovou. 

Deky s tímto reflexním povrchem se používají v zemích s vysokou intenzitou slunečního záření a koně chrání před škodlivými účinky slunečních paprsků. Tyto deky jsou zpravidla vyrobeny z membránového, tj. prodyšného materiálu a koně je mají na sobě mnohdy i několik dní. Samozřejmě, že tyto deky chrání koně i před hmyzem.

Běžnou součástí ochrany uší koně jsou tzv. uši neboli čabraky, které se často užívají jako letní součást uzdění. Čabraky chrání uši koně před hmyzem velice dobře, okolí očí je již chráněno méně, a tak koně zpravidla pohazují hlavou ve snaze zahnat hmyz pomocí kštice. Je-li kštice krátká, je možné použít čelenku s třásněmi. Třásně při pohybu hlavy odhání hmyz od očí. Pro nejcitlivější koně je vhodné použít síťovanou masku na oči. Taková je vyrobena z velice jemné síťoviny a chrání uši stejně jako čabraka, navíc i celou citlivou oblast očí.

Ceny síťovaných dek se pohybují u výrobků z bavlněného materiálu od  450 Kč, deky ze syntetických materiálů bývají i v základním provedení dražší. Absolutně špičkové modely, chránící také břicho a krk, stojí i několik tisíc korun. Klasické háčkované uši s třásněmi pořídíte již za 200 - 300 Kč. Je ovšem nasnadě, že se zdobností a „značkovostí“ cena stoupá. Síťovaná maska chránící mimo uší i oči koně stojí v obchodech s jezdeckými potřebami od 200 Kč a je dobrou investicí pro koně ve výbězích.

 

 

Chemická ochrana

Druhou možností jak se chránit před hmyzem je použití chemické ochrany - repelentu. Velmi moderní je používání repelentů na přírodní bázi, které obsahují jako účinné látky výtažky z aromatických rostlin, jež odpuzují dotěrný hmyz. Tyto biopreparáty zpravidla obsahují extrakty z citronu, máty peprné, cedru, hřebíčku, oleje eukalyptu a tea tree. V Evropě jsou povoleny z ekologických důvodů pouze repelenty jednosložkové. Avšak účinnost jednosložkových repelentů je nižší než u repelentů s více účinnými složkami. Obvyklá koncentrace pro koně je 3 - 5 % účinné látky, což zpravidla zaručuje dostatečnou ochranu proti hmyzu na několik hodin a neohrožuje koně ani při dlouhodobém používání. Některé repelenty mohou mít problematický dopad na ovzduší, které zamořují chemickými látkami, což může mít za následek i zvýšenou rezistenci hmyzu vůči chemickým prostředkům.

Účinnost repelentů je časově omezená a nikdy nepřekročí několik hodin. Zdá se, že repelenty v gelové formě lépe ulpí na srsti koně a jsou účinnější než repelenty tekuté. Gely se také snáze nanášejí pomocí houbičky, takže odpadá stříkaní a tudíž i pro některé koně nepříjemný zvuk rozprašovače. Při aplikaci repelentu je nutné dbát zvýšené opatrnosti, vyvarovat se očím, nozdrám a všem poraněním kůže. Pro aplikaci na hlavu či okolo ran jsou vhodné repelenty v balení roll-on (kuličky), kdy je možno repelent aplikovat tiše, velice přesně a bez rizika nadměrné dávky či zasažení citlivého místa. Cena repelentů není nízká, liší se samozřejmě podle výrobce a typu repelentu. Za půllitru repelentu lze počítat s cenou 300 - 600 Kč. 

 

Přirozené odpuzování hmyzu a nutná hygiena     

Krmné přísady s obsahem česneku mají přirozený repelentní účinek.  Při dlouhodobém zkrmování takovéhoto doplňku vzrůstá obsah česnekových aromatických silic v krvi koně (ty mimochodem působí blahodárně mimo jiné i na cévy a srdce) a z jeho potu je pak cítit slabý česnekový zápach, který odpuzuje hmyz. Před nástupem účinku je potřeba krmit tyto přísady v dostatečném množství alespoň 2 - 3 týdny a pokračovat v podávání přísady téměř po celou dobu výskytu letního hmyzu. Nespornou výhodou je 24 hodinový účinek, který se zesiluje při pocení. 

Pro odpuzení obtížného hmyzu se osvědčuje pravidelné, co nejčastější mytí koně. Stačí pouze čistou vodou osprchovat a smýt nečistoty a hlavně pot. Takto umytý kůň přitahuje hmyz méně než kůň neumytý. Samozřejmě je vhodné koně pravidelně šamponovat, kdy šampon bezpečně odstraní i mastné zbytky repelentů a jiných přípravků. Zvýšená hygiena je nutná i z důvodu ochrany před možným zanesením nečistoty do ranek po štípnutí hmyzem. Zvláště po napadení muchničkami vznikají velké, oteklé a mokvající plochy, které jsou mimořádně citlivé, špatně se hojí a jsou ideálním semeništěm pro kožní infekce. Mějte na paměti, že podrážděná a poštípaná kůže se snadněji odře než zdravá pokožka. Tudíž v letních měsících dbejte správného nasedlání, aby se zabránilo zbytečnému odření od podbřišníku za předními nohami koně.

 

 

Další prostředky

Ve stájích pomohou elektrické lapače hmyzu, které jsou založeny na tom, že hmyz je lákán na modré světlo a při letu za ním dovnitř přístroje musí proletět elektrickou síťkou, kde ho usmrtí výboj. Jedná se o účinné zařízení. Problematické je však v prašném prostředí, kde může dojít ke vznícení prachu elektrickým výbojem a následnému požáru. Přestože mi není znám žádný konkrétní podobný  případ, varuji před ním, a proto toto zařízení raději nedoporučuji.

Celkem účinnou ochranou jsou chemické postřiky proti hmyzu v interiéru stájí, které nabízejí specializované firmy.

 

Letnímu hmyzu se není možno ubránit definitivně. Deky, ochrana hlavy, repelenty atd. to vše působí částečně. Ale přiměřená snaha ze strany nás lidí a  úprava denního režimu koní, především pokud jde o jejich pobyt ve výběhu, pomůže udržet nepříjemné „mouchy“  v dostatečné vzdálenosti od našich koní. A za to léto v sedle přece stojí.

 

 

Náš tip: Jak se bránit proti hmyzu

Stáj

Čistěte žlab i napaječku, hmyz létá na zbytky žrádla.

Denně pečlivě čistěte box, neboť čpavek hmyz přitahuje.

Vlaštovky a pavučiny přinášejí smrt mnohému hmyzu – nezbavujte se jich.

Starejte se o dobré větrání bez průvanu. Umístěte sítě proti mouchám na okna a dveře.

Nepoužívejte chemické spreje v uzavřeném prostoru, mohl by ohrožovat zdraví zvířat.

 

Výběh

Nechte strany přístřešků otevřené, aby v nich mohl cirkulovat vzduch.

Pravidelně uklízejte koňské hromádky.

V obzvláště horkých dnech dávejte koně do výběhu pouze v pozdních hodinách.

Příliš nezkracujte přirozenou koňskou ochranu před hmyzem – hřívu, ocas a kštici.

Nezřizujte výběhy na mokřinách a v blízkosti stojatých a tekoucích vod.

Jestliže koně nejezdíte, neodstraňujte z jeho srsti zaschlé bahno. Chrání ho před všemi druhy hmyzu.

 

Pod sedlem

Používejte síťované masky a čabraky k ochraně očních partií a uší.

Po ježdění koně poctivě vyčistěte, pot umyjte, aby nelákal hmyz.

Používejte chemickou ochranu proti hmyzu.

Může pomoci i krmivo s česnekem a bylinkami.

Na vyjížďky můžete používat síťovanou deku upevněnou mezi sedlem a podsedlovou dečkou.

Neumísťujte jízdárnu vedle vody, v případě nouze používejte halu.

Při mytí koně nepoužívejte parfémované šampony.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.