O čem jsme také psali: Jak se dát rychle do pohybu

Pat Parelli – přirozené partnerství člověka a koně. Zde je několik rad, jak pomoci vašemu koni k tomu, aby se dal energicky do pohybu, elegantně prováděl přechody a zručně se otáčel doprava a doleva. Článek napsán podle Pata Parelliho v březnovém Jezdectví 2005.

Naučte se rozpohybovat svého koně bez kopání - a to tím, že „ožijete“. Nejprve se „usmějte“ svými sedacími partiemi, potom stiskněte nohy směrem dolů až ke kotníkům. Dejte koni určitý okamžik (nebo dva) na přemýšlení a pokud nezareaguje, poplácejte ho nebo švihněte po zádi, aby se rozešel.

Po určitém čase se váš kůň naučí reagovat na vaši pomůcku sedem holeněmi a plácnutí už nebude třeba. Kůň se rozejde ještě před tím, než ho plácnete, pouze po tom, co se „usmějete“ sedacími kostmi.

Abyste svému koni pomohli k energickému pohybu vpřed, opět se na něco soustřeďte. Rozhlédněte se po jízdárně nebo po místě, kde jezdíte a zaměřte se na předmět, ke kterému jedete. Může to být například hrazení. Dívejte se na ně a zamiřte přímo k němu. Aniž se předkloníte, natáhněte paže do směru, kde se hrazení nachází. Nyní stiskněte nohy a všimněte si, jak málo váš kůň potřebuje k tomu, aby šel, klusal nebo cválal k hrazení. Vaším úkolem je zůstat soustředěný na daný bod a jet přímo k němu. Úkolem vašeho koně je, aby vás natolik respektoval, že se nepřestane pohybovat přímým směrem, bude se dívat, kam jede, a zastaví, až k danému bodu dojede.

Stiskněte své nohy dostatečně silně, aby se kůň dal do pohybu, poté si je natáhněte a uvolněte. Svým soustředěním na určitý bod před vámi udržte koně v tomto přímém směru a nechejte ho, ať u překážky zastaví. Když kůň zastavil, počkejte minimálně 30 sekund nebo i déle, dokud se váš kůň psychicky a emocionálně neuvolní. Potom použijte nepřímé působení otěže a následně přímé působení otěže a proveďte půlobrat. To samé udělejte také v opačném směru. Usilujte o to, abyste byli schopni se podívat na něco, natáhnout lokty a stisknout nohy a váš kůň bude vědět, že chcete někam jet a že chcete, aby jel přímo k tomu místu.

Když váš kůň tuhle hru skutečně dobře zvládá, přidejte mu úkoly. Položte do cesty malou překážku, jako například nízký skok, kládu nebo kavaletu. Soustřeďte se na to, kam chcete jet a nechejte vašeho koně, ať se s překážkou vypořádá sám. Nedovolte mu, aby překážku obešel, ale přimějte ho, aby ji překonal a pokračoval k cíli, na který jste zaměřili svoji pozornost.

Další úkol může spočívat v tom, že se na poslední chvíli před dosažením vytčeného cíle rozmyslíte a zaměříte svou pozornost na jiný předmět, který se nachází napravo nebo nalevo od vás. Nechejte svého koně, aby se s vámi ztotožnil při jízdě někam a potom někam jinam a stále sledujte místo, kam jste ho požádali, aby došel. To by měl být jeho úkol, zatímco vašim úkolem je udržet soustředění.

Když se v tomto zdokonalíte, můžete se pustit do hry na soustředění. Můžete k tomu použít nějaký osamělý předmět, jako strom nebo telefonní stožár a jeďte k němu. Jízda k osaměle stojícímu předmětu je obtížnější, protože by kůň před ním mohl na poslední uhnout. Musíte se o to více soustředit - třeba na díru po suku na telefonním stožáru. Větší úsilí vyžaduje také zastavení koně u osamoceného objektu, který se v ničem nepodobá hrazení.

Pro přechod do zpomalení je nejlepší prostě přestat koně vyjíždět. Namísto, abyste se v sedle chovali aktivně a „šli s pohybem“ koně, zůstaňte sedět a uvolněte se. Kůň vycítí rozdíl a sám změní rychlost chůze. Z pomalého cvalu kůň přejde do klusu a z klusu přejde do kroku.

Jako malé cvičeníčko je možné zkusit naklusat pomocí „úsměvu“. Kdyby to neúčinkovalo, plácněte koně rukou. Potom přejděte do kroku tím, že přestanete koně vyjíždět. Když to nepomáhá, ohýbejte koni krk tak dlouho, dokud nepřejde do kroku. Ohnutím znehybníte celé tělo koně.

Když projdete všechny složky tohoto cvičení, koně to udělá vnímavějším. Pokud po něm budete chtít, aby se rozešel, nemusíte ho kopat, ale pouze rozhýbáním svého těla rozhýbejte i jeho tělo, „usmějte se“ svými sedacími partiemi nebo stiskněte holeně, a pokud je to třeba, plácněte koně po zádi. Když chcete zpomalit, přestaňte koně vyjíždět. Chcete-li, aby váš kůň zastavil, využijte neutrální laterální ohebnosti, při které držíte provaz na svém stehně. Počkejte, dokud se kůň neuklidní.

Emocionální stav koně hraje při ježdění velmi důležitou roli. Každý se stará o fyzickou stránku koně, ale - podle mého názoru - stejně důležitá je také jeho psychická a emocionální stránka.

Následující dvě metody, kterými je zkouška v klusu a zkouška ve cvalu, slouží jako dobré procvičení všeho, co jste se dosud naučili.

 

Zkouška v klusu

Zkouška v klusu je další metodou, která vám pomůže k dosažení nezávislého sedu a vašemu koni k tomu, aby se nechoval jako kořist a neměnil při jízdě ani rychlost ani směr. Kromě toho se kůň musí dívat tam, kam míří, a dávat pozor na to, kam klade svoje nohy.

Pro zkoušku v klusu si vyberte takovou přírodní stezku nebo určitou dráhu podél hrazení na jízdárně, kde budete moci nechat koně klusat bez toho, že byste ho museli zadržet nebo že byste museli změnit směr. Požadujte po koni, aby pravidelně klusal na zahozené otěži. Držte otěže v jedné ruce, ale ruku položte na krk koně a neudržujte žádný kontakt s hubou koně. Pokud k této zkoušce využíváte přírodní stezku, dbejte na to, aby kůň na stezce zůstal a nepřešel na jinou, a to ani tehdy, když váš přítel odbočí se svým koněm jiným směrem. Pro koně je to velké pokušení a bude chtít následovat koně, který odbočil. Na vybrané stezce by se mělo vyskytovat klesání, stoupání a řada malých překážek, aby kůň musel dávat pozor, kam klade při jízdě nohy. Taková situace je ideální.

Ale když nemůžete vyjet do přírody, vytyčte si trasu podél hrazení jízdárny. V tomto případě dbejte na to, aby se kůň stále pohyboval přibližně metr od hrazení a vyjížděl správně rohy. Dbejte na to, aby kůň udržoval tempo, neměnil směr, nezkracoval rohy nebo si nekrátil cestu napříč jízdárnou apod.

Během klusu si všímejte, jak dalece jste nezávislí na tom, co kůň dělá při následujících cvicích:

1) Jeďte po vybrané trase bez otěží v rukou a odpovědnost za to, že nezměníte rychlost pohybu ani směr, ponechejte výhradně na svém koni.

2) Zastavte z klusu, aniž byste zatahali za otěže. Zkuste to zvládnout během pěti minut.

3) Jeďte v lehkém klusu. Ten se většinou popisuje jako vysedávání na vnější přední nohu. Doporučuji vám opačný postup, při jízdě na pravou ruku vysedat na pravou přední nohu a při jízdě na levou ruku vysedat souběžně s levou přední nohou. Namísto pohybu předních nohou se snažte splynout s pohybem zadních nohou koně, protože je to záď, odkud vychází síla jeho odrazu. Začněte v dolní pozici, pak jděte nahoru a opět dolů. Ale klaďte důraz na zdvih, nikoliv na dosedání. Namísto toho, abyste se nechali pasivně zvedat ze sedla a aktivně dosedali, aktivně se zdvihejte a pasivně dosedejte.

4) Vyseďte klus. Zkuste vycítit dvoudobý rytmus vycházející ze zádi koně, nechejte ho, aby prostoupit vaším trupem, a následujte ho.

5) Vybalancujte klus. Mírně zvedněte kolena, přestaňte se opírat do třmenů a sledujte, zda-li jste schopni pružného pohybu v souladu s rytmem pohybu koně. Následně zlehka zasuňte nohy zpět do třmenů a ověřte si, jestli umíte klus vysedět. Potom se opět snažte vybalancovat otřesy klusu.

6) Zkoušejte při klusu další úkony, jako například uvázání jednoduchého uzlu na provaze, točení provazem, čtení novin, prostě cokoliv. Zkuste se prostě zaměřit na něco jiného, nezávisle na tom, že se vaše tělo stále pohybuje v rytmu klusu. Účelem cvičení je získat schopnost dostatečně kvalitně klusat a přitom dělat ještě nějakou jinou činnost.

 

Zkouška ve cvalu

Cválejte v kruzích na zahozené otěži tak dlouho, dokud to perfektně nezvládnete. Nechtějte po koni, aby přitom dělal osmičky, a neučte ho zmenšovat nebo zmenšovat poloměr kruhu.

Při tomto cvičení umístěte na zem několik předmětů, jako například vaši sedlovou brašnu (popřípadě nějaký jiný předmět) a použijte ji jako středový bod. Cválejte na zahozené otěži přibližně ve vzdálenosti osmi metrů kolem brašny. Proveďte zhruba tři kruhy napravo a otěže přitom držte v pravé ruce. Po třetím okruhu položte ruku s otěžemi na krk koně a chytněte se hřívy. Pokud kůň začne vybočovat nebo zahýbat do kruhu, zatahejte ho za hřívu a snažte se ho vrátit do stopy. Když se tak nestane, pusťte hřívu, zvedněte otěže do vzduchu a s použitím dvou otěží nasměrujte koně do požadovaného směru. Pokračujte v tomto pohybu dokud koně nedostanete tam, kde ho chcete mít a pak vraťte svoji ruku zpět do neutrální pozice na hřívě nebo krku koně.

Když vytrváte v této nenásilné, neutrální a pasivní pozici, váš kůň se naučí neměnit rychlost ani směr jízdy a udržovat vzdálenost od hrazení stejně jako od vámi určeného centrálního bodu. Časem budete schopni pracovat ve vzdálenosti dvanácti metrů od sedlové brašny. Váš kůň pochopí, že chcete zvolna a pravidelně cválat v dokonalém kruhu a že je to jeho úkol.

Zatímco cváláte na kruhu, podívejte se na brašnu umístěnou ve středu jízdárny a jeďte přímo k ní. Pokuste se přimět vašeho koně k tomu, aby zastavil právě v okamžiku, kdy k ní dojde.

Cvičení v klusu i ve cvalu provádějte dostatečně dlouho, aby se kůň dostal do pravidelného rytmu. Mnozí lidé toho nechají příliš brzy, i když většina koní potřebuje 15 až 30 minut k tomu, aby se dostala do správného rytmu. Provádějte obě tato cvičení tak dlouho, dokud vás kůň nepožádá: „Nemůžeme, prosím, přestat klusat? Nemůžeme, prosím, přestat cválat? Mám toho už po krk.“ Když tento okamžik nastane a vy máte pocit, že váš kůň chce zastavit, uchopte otěže a zkuste navázat s koněm konverzaci o nadcházejícím zastavení a couvání. Dělejte to s úsilím ne větším než 100 gramů. Jedná se přece o změnu směrem „dolů“, z rychlejšího ruchu do pomalejšího, potom do zastavení a couvání.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.