O čem jsme také psali: Kavaletová práce

Malé křížky, velký úspěch. Materiálu moc nepotřebujete: tři metry kulatiny, na straně buď dřevěné kříže nebo umělohmotné bloky, které umožňují měnit výšku, to celé alespoň čtyřikrát - a hotovo! Kavaletová práce není žádnou novinkou, je však příliš málo praktikována. Přitom představuje přesně to, co všichni hledají: relativně malá námaha přináší velký účinek. Lék na tuhý hřbet, šourající se zadní nohy a živá voda nedovolující zvítězit nudě hrozící čtyřnohému a dvounohému partnerovi během dlouhých zimních měsíců v hale. Článek z lednového čísla roku 2006.

Na kavaletovou práci v kroku i v klusu vám stačí čtyři kavalety, jejich odstupy se musí pro každého koně individuálně nastavit. 

Každý koník se musí s kavaletovou prací postupně seznámit – začínejte tedy s jednou bariérou a postupně přidávejte další.

Nezkušenému koni pomáhejte zablendováním kavaletových řad.

Princip kavaletové práce je velmi jednoduchý, přesto je toto cvičení jen zřídka pravidelnou součástí tréninkového plánu. Zlepšení prostupnosti pomocí aktivní práce hřbetu je vždycky užitečné, ať už je cílem výcviku cokoli: základní drezura, přechod od L do S drezury nebo prostě dodání chuti k pohybu línějšímu čtyřnohému partnerovi – prostupnější kůň bude pracovat s větší radostí a úspěch bude na dosah. Ingrid Klimke, dcera známého olympionika dr. Reinera Klimke, sama všestranná jezdkyně, která dosáhla stupně T ve všech třech disciplínách a loni reprezentovala SRN na OH v Aténách ve všestrannosti, byla na kavaletách „odkojena“ a musí se jen smát, když při jejích tréninkových lekcích žáci žasnou nad kouzlem kavalet. S nadsázkou dodává, že má někdy pocit, jakoby jim do cesty položila kámen mudrců. 

Přitom kavalety nejsou ničím novým a rozšířily se již před 100 lety z italské vojenské školy. Postupně je mistři zapracovali i do teoretických příruček, ale v dnešní době jejich popularita téměř odezněla. 

Na kavaletách mohou jednou týdně pracovat už tří a čtyřletí koně. Ale pozor, trénink je náročný nejen pro koně, ale i pro jezdce, protože ten musí poznat, kdy kůň už nechce nebo nemůže. Namáhá svaly i vazy, které se běžně tolik nepoužívají, což je největší výhodou této práce. Rizikem jsou příliš dlouhé nebo časté reprízy cvičení na kavaletách, které mohou koňského partnera tzv. „okyselit“. A to v pravém slova smyslu – překyselené a zmožené svaly nejsou žádnou vzácností. Náročný trénink musí být střídán dny lehké odpočinkové práce, což platí jak pro mladé koně, tak pro ty zkušenější. Kavalety jsou namáhavé, unaví jak koně – mladého atleta, tak čtrnáctiletého zkušeného závodníka. Zároveň jsou cvičením přemýšlení – kůň se učí vědomě spolupracovat a odhadovat vzdálenost, proto se nové úlohy musí učit obezřetně a postupně.

 

Nejdřív jednu potom druhou...

Začínat byste měli s jedinou bariérou, kterou se kůň učí nenuceně překročit, nejprve v kroku, potom v klusu. Slovo bariéra je v tomto případě zavádějící, protože právě volně ležící kladina je nebezpečná – riskujete, že na ni kůň šlápne a zraní se při jejím odvalení. K natržení či prasknutí vazů dojde rychleji, než si dokážete představit, a dlouho se hojí. Proto má Ingrid Klimke důležité heslo: „Každá bariéra použitá v tréninku musí být upevněna“. (K tomu existuje celá řada možností zmíněných v rámečku nadepsaném "Kavalety jako zboží"). Dalším důležitým faktorem je nájezd – jezdec vždy musí mířit na střed – pomoci může označení středu lepící páskou, nebo symetricky proužkované bariéry. Mladý kůň se musí naučit chodit na střed, v pokročilejším tréninku pomáhají značky třeba při nalezení ideální trasy při práci na zakřivených liniích. 

Když kůň ochotně překonává jedinou kavaletu, můžete přidat další – v kroku na vzdálenost 0,8 - 0,9 m, v klusu na 1,3 m. Nikdy však nepoužívejte více než čtyři kusy v řadě, raději zařaďte několikametrovou pauzu a za ní přidejte zase 3 až 4 kavalety. Stejně postupujte i při lonžování přes kavalety. Nikdy však nenechávejte kolo co kolo koně kroužit přes nové překážky, ale stále práci měňte – i když by lonžér byl raději pohodlnější. Sami také neděláte 100 dřepů za sebou.

Před tréninkem je nejlepší si na jízdárně postavit kavaletovou řadu pro krok i klus, abyste během lekce nemuseli sesedat a mohli střídat chody. 

U výstroje platí, že méně znamená více. Žádné pomocné otěže – jen byste hřbet koně zablokovali. Stejně tak při překonávání kavalet – odlehčit hřbet a nechat jít nos koně dopředu a dolů. Přes kavalety v lehkém klusu, v kroku jedině na dlouhé nebo ještě lépe volné otěži. Používáte-li bič, vezměte si delší drezurní bičík, abyste při povzbuzující pomůcce nevědomky necukli rukou zpět.

 

Oživení spolupráce

Když už jsme u povzbuzování - kavaletová práce často přiměje méně chodivé koně, aby přidali kmih. Delší vzdálenosti v řadě klusových kavalet, najížděné v živém tempu mohou dokázat zázraky. I při cvalové práci můžete přidat kmih pomocí dvou kavalet na vzdálenost 23 m. Nejprve je jezděte v klidu na šest cvalových, po zvýšení tempa je v pohodě zvládnete s pěti cvalovými. Tím si jezdec i kůň získají cit pro živější cval. Trochu obtížnějším, ale velmi užitečným cvičením je práce na čtyřech kavaletách, pravidelně rozmístěných v kruhu - vnitřní konce kavalet jsou od sebe vzdáleny vždy 10,5 m (viz obrázek). Zkušený jezdec dokáže kruh projet na tři cvalové mezi kavaletami na vnitřní stopě a na čtyři cvalové na vnějším obvodu, počty cvalových lze i střídavě měnit. 

Jak pracovat s příliš "pospíchavými" koňmi, kteří mají sklony brát kavalety úprkem? Měli by najíždět nejprve jedinou kavaletu z obratu, ze zakřivených linií nebo z polovičního překroku, později stejným způsobem více kavalet. Důležitá je jemná zádrž po překonání, nejlépe celá paráda až do zastavení. Potom opět obrat, změnit směr a znovu najet na kavalety. 

Nezapomeňte, že taková cvičení mají nekonečně mnoho variací, kterými lze zpestřit především zimní práci v halách – konečně kavaletová práce není jen přemýšlením pro koně!

 

Správné míry

Krok, klus, cval – každému chodu odpovídá jiná vzdálenost. U všech však platí, že se musí individuálně zpřesnit pro každého koně. Proto je kromě kavalet nepostradatelná i míra. Kromě toho práci jezdců zjednoduší i páska přelepená přes střed každé kavalety, aby snadno našli skutečný střed, naučili se odhadovat vzdálenost a při práci na zakřivených linií projížděli ideální trasou. 

 

Chod × Vzdálenost (ve středu kavalet)

Krok - 0,8 až 0,9 m

Klus - 1,20 m (na zakřivené linii) až 1,30 m (na rovné čáře), prodloužení klusu podle koně až 1,40 m

Cval (in/out) - 3 až 3,10 m

Cval - gymnastické řady 6 až 6,20 m

 

Shromážděné ruchy × Vzdálenost (ve středu kavalet)

krok cca 0,7 m

klus 1,1 m

cval in-out na menším kruhu cca 2,5 m

 

Nápady a rady

Při tvorbě konceptu individuálního kavaletového tréninku dbejte hlavně na dvě věci: vždy připravte kavaletové řady pro krok i klus, abyste se nemuseli do otupení věnovat jen jednomu chodu. A myslete na to, že se kůň a jezdec musí bavit – neustále se opakující, týden co týden stejné požadavky vedou ke znudění obou partnerů.

Schází-li vám míra, můžete si vzdálenosti změřit pomocí bot – velikost 38 = cca 24 cm, 43 odpovídá cca 28 cm. Vzdálenost klusových kavalet je tedy o něco více než pět stop bot č. 38 a méně než pět stop třiačtyřicítek. 

Doporučujeme zvolit si pevný termín pro kavaletovou práci, protože v tu dobu je hala pro ostatní nepoužitelná. Společně si kavalety rychleji postavíte. Nejlepší je trénink „ze země“ – tak je možno vzdálenosti individuelně upravovat.

 

Klus vlevo

Osm na kruhu – zde na uzavřených stranách. Možnou kombinací je osm klusových kavalet na linii cviku „kruhy změnit“. 

 

Mezikrok uprostřed

Méně je někdy více – jestliže jednu kavaletu v řadě vynecháte, musí kůň přemýšlet. Zvláště v prodlouženém klusu je to skvělé cvičení na trénink kmihuplného pohybu v čistém taktu. Tuto variaci lze samozřejmě postavit i v kroku. Pouze jediná z mnoha možností: dvě kavalety, mezikrok a opět dvě kavalety. Na schématu vidíte tři, mezikrok a dvě kavalety. 

 

Klus vpravo

„Obloukem změnit směr“ ve shromážděném klusu – zde můžete nad kavaletami sedět, ale přesto neblokovat hřbet!

 

Cval/klus

Pro prostupné koně: In-out na kruhu, potom jemně přejít ze cvalu do klusu a překlusat kavalety. Samozřejmě můžete i nejdřív klusat a potom ve cvalu přijít na kruh. 

 

Cval

Skákání na kruhu, uvnitř tři cvalové skoky, vně čtyři. Cvičení, které vyžaduje určitou rutinu, ale je velmi zajímavé.

 

Zlepšení cvalu

Krok a klus? Proč ne. Ale cválat přes kavalety? Mnoho drezurních jezdců s díky odmítá. Jejich přesvědčení: cvalová práce se tímto tréninkem nedá zlepšit. Pověra. Ingrid Klimke předvádí, že i pirueta se dá zlepšit reprízami cvalu na kruhu přes kavalety. 

Drezurní kůň nemusí skákat tak vysoko, ale i pro něho je cvalová práce na kavaletách alternativou běžného drezurního výcviku.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.