O čem jsme také psali: Krok

Článek o kroku byl uveřejněn v březnovém čísle 2005. Krok je chod s minimálním vlastním kmihem bez fáze vznosu. U kroku hovoříme o čtyřtaktu, ale já upřednostňuji označení osm fází. Tento popis osmi fází najdeme již v německých Pravidlech od roku 1976! Čtyřtakt popisuje pouze to, co slyšíme, to znamená přistávací fázi nohou. Ve stejném počtu fází (4) opouštějí koňská kopyta neslyšitelně zemi, což je celkem 8 fází. Později si ukážeme, proč jsou tyto druhé fáze důležitější než fáze přistávací.

U kroku je velmi důležitá jeho čistota (korektnost), která se pravidelně opakuje ve stejném klapotu kopyt. Kůň má zadní nohou prostorně překračovat před nohu přední stejně tak, jako má z uvolněné plece volně kráčet přední noha. Dobrý krok začíná, když zadní noha  překračuje přes kopyto nohy přední o jedno kopyto. Současně to musí vypadat tak, jako kdyby mělo být přední kopyto téměř zasaženo kopytem zadním. U tohoto „setkání“opticky vzniká V- forma mezi přední a zadní nohou. Toto je nejdůležitější znak při posuzování kvality kroku.

Jak poznám správný krok? Ze země: 1. ze strany je zřejmá V - forma mezi zadní a přední nohou 2. klapot kopyt je pravidelný, to znamená, že každý krok přenáší ve stejném, pravidelném časovém úseku stejnou hmotnost 3. při pohledu zezadu vidíme na každé straně vždy pouze jedno kopyto 4. takt nesmí být uspěchaný - kroky můžeme počítat 5. při zahozených otěžích se pohybuje krk sám od sebe dopředu-dozadu, přičemž je linie krku rovná a nos je a zůstává nejpřednější částí koně. Ze sedla: Protože pohyb vychází ze zádě, musí také krok začít od zadní nohy. Zadní noha posune na stejné straně kyčel jezdce dopředu, následuje na stejné straně noha přední, která v protikladu k noze zadní není ohnuta, a proto posune stejnou kyčel jezdce na opačnou stranu, načež ji následuje druhá zadní noha, potom na stejné straně noha přední a zase vše od začátku. Problémy v kroku 1. Uspěchaný krok 2. Líný krok 3. Náznaky pasu 3a) částečně problematický krok 3b) problematický krok 3c) pas První dva problémy vycházejí z podstaty koně resp. z jeho povahy. Líného, flegmatického koně musí jezdec jezdit již v kroku trochu nad tempo. U koně, který pospíchá, přesně naopak. Jezdec musí docílit toho, aby mohl pobízet. Nejhorší, co v ježdění může nastat, je když jezdec musí pořád sedět „na brzdě“. Krok s náznaky pasu a pas jako takový představují větší problém. Příčiny jsou dvě. První a nejpravděpodobnější je špatné ježdění. Druhá jsou zdravotní problémy, jejichž podstatu můžeme většinou hledat v zádech. Tyto zdravotní problémy jsou ve srovnání se špatným ježděním percentuálně ve velmi malé míře. Problémy v kroku 1. Uspěchaný krok 2. Líný krok 3. Náznaky pasu 3a) částečně problematický krok 3b) problematický krok 3c) pas První dva problémy vycházejí z podstaty koně resp. z jeho povahy. Líného, flegmatického koně musí jezdec jezdit již v kroku trochu nad tempo. U koně, který pospíchá, přesně naopak. Jezdec musí docílit toho, aby mohl pobízet. Nejhorší, co v ježdění může nastat, je když jezdec musí pořád sedět „na brzdě“. Krok s náznaky pasu a pas jako takový představují větší problém. Příčiny jsou dvě. První a nejpravděpodobnější je špatné ježdění. Druhá jsou zdravotní problémy, jejichž podstatu můžeme většinou hledat v zádech. Tyto zdravotní problémy jsou ve srovnání se špatným ježděním percentuálně ve velmi malé míře.

Korektura

Daleko lépe a lehčeji než pas samotný se odstraňuje částečně zkažený, příp. problematický krok. Roli hraje věk koně, protože je důležité přerušit časový faktor „vnitřních vzpomínek“ koně. U lehčích problémů s taktem je věk 6 - 7 let hraniční. U větších problémů je hranice 5 let. V prvním případě trvá korektura tři až čtyři roky, ve druhém dva roky. „Tvrdost a necitlivost“ jezdce, který většinou z neznalosti a nepřemýšlení zničil krok, hraje také svoji roli.

Jednoznačný recept není, chci pouze podotknout, že v Grand Prix není shromážděný krok ani 30 metrů, ale doma v tréninku se bezdůvodně jezdí kilometry na přilnutí. Naším přáním je mít koně uvolněného ve všech chodech a cvicích, ale většinou vidíme koně zdrilované a sešněrované, z čehož přirozeně nemůže vzniknout žádný brilantní a elegantní pohyb. Prostřednictvím dovnitř plec v kroku místo přímo vpřed, stejně jako ježděním kroku na zahozených otěžích se může ten nebo onen kůň, pokud je současně jezdec  schopen pocitu, ještě zachránit.

Oboustranně vlevo vidíme současně obě kopyta. Obě zadní kopyta jsou na stejném místě, stejně jako karpální klouby.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.