O čem jsme také psali: Kůň a horko

Zajímalo by mě, jak pracovat s koněm v horkém počasí. Co mám dělat a jak se mám ujistit, že se nepřehřál? Jsou nějaké zásady, co je třeba udělat před ježděním, během ježdění či po něm? O tomto tématu jsme psali v srpnovém Jezdectví 2008.

Na takovou otázku není jednoznačná odpověď. Hodně záleží na druhu zátěže, jak moc je práce pro koně namáhavá. A samozřejmě záleží i na teplotě vzduchu a jeho vlhkosti. Důležitý je i fyzický stav koně – v jaké je kondici, zda je zdráv a jak normálně pracuje.

Existuje však několik základních věcí, které vám pomohou zvládnout horké letní počasí. V první řadě by měl být kůň v dobré fyzické kondici. Měl by už na jaře pravidelně pracovat a zvykat si tak na postupně se zvyšující teploty. 

 

Zjištění CRT (doby plnění kapilár): prstem zatlačíte na dáseň, prst oddálíte a zjišťujete, za kolik sekund zrůžověl vzniklý bílý flek. Pokud to bylo do 2 sekund (maximálně do 3), kůň je dostatečně hydratovaný.

 

Pokud chcete vědět, zda se kůň nepřehřál, je vhodné mu měřit teplotu. Měli byste znát normální tělesnou teplotu svého koně, kterou zjistíte v době, kdy je v klidu a není mu horko. Pak budete měřit teplotu před a po práci, abyste věděli, kolik tepla se v něm během práce nahromadilo. Normální tělesná teplota v klidu by měla být do 38 °C, během fyzické aktivity se může zvednout o jeden či dva stupně. V takovém případě koně můžete vypustit do výběhu bez dodatečného chlazení. Pokud byste však po ježdění naměřili přes 40 °C, bude třeba koně odvést ze sluníčka, dopřát mu stín a chladit ho, dokud teplota neklesne na normál (38 °C). Chladit budete vlažnou vodou. Proudem vody z hadice mu můžete ostříkat nohy, krk a hlavu však opláchnete namočenou houbou, nadbytečnou vodu setřete stěrkou a opět ho opláchnete chladnou vodou a setřete, dokud se jeho tělesná teplota nevrátí na normální hodnotu. Není vhodné stříkat nebo otírat jeho tělo hodně studenou vodu, protože byste vyvolali reflexní stažení povrchových cév, což by „uzamklo“ horkou krev v hloubi těla. Není ani dobré nechávat na něm vrstvu vody ohřívající se od jeho rozpálené kůže, protože ta ho neochladí.

Samozřejmě ne vždy budete mít teploměr s sebou; pak byste si měli všímat některých varovných příznaků přehřátí. K nim patří v první řadě neklid, únava, neochota spolupracovat. Dále nastupuje otupělost, intenzivní dýchání, červené sliznice. V tom případě je třeba ihned ukončit práci, koně odvést do stínu a chladit ho. 

Pokud jedete na závody nebo se jen účastníte náročnější vyjížďky či prázdninového putování v sedle, myslete na to, abyste po koni vždy chtěli výkon asi o stupeň nižší, než kolik máte „normálně natrénováno“. Získáte tak potřebnou rezervu a budete si jistí, že kůň vše zvládne i při náročném počasí a v případném stresu. Nezapomínejte, že nejen fyzická práce, ale také např. cesta přepravníkem či změna prostředí a přítomnost cizích koní jsou nesmírně důležitými faktory snižujícími odolnost koně vůči horku. Jednak vyžadují velké fyzické úsilí provázené tvorbou tepla, jednak zhoršují možnost koně se ochladit. Pocení, ke kterému přitom často dochází, mu odebírá z těla hodně tekutin a elektrolytů. To vše také působí na jeho organismus prostřednictvím psychiky, a je známo, že stres ovlivní i krevní oběh a s ním koně připraví o schopnost se ochladit a hospodařit s vodou. Z tohoto důvodu je nutné před každou náročnější či neobvyklou fyzickou aktivitou koně řádně napojit a zkontrolovat jeho hydratační stav (CRT, elasticitu kůže – viz obrázky). Pokud se kůň často potí, je třeba mu zajistit kromě vody i pravidelný a dostatečný přísun elektrolytů.

 

Zjištění kožní elasticity: nad lopatkou vytáhnete kožní řasu a pustíte. Pokud je kůň dostatečně hydratovaný, musí se ihned vyhladit.

 

Stejně tak kontrolujte stav koně po příjezdu na závodiště, mezi soutěžemi či během vyjížďky. Pokud je třeba, napojte ho nebo mu nabídněte šťavnaté krmení (mrkev, nápoj z otrub, tráva). 

Po práci koně ještě chvíli pozorujte, zda nejeví příznaky stresu, nepohody, zda mu klesá teplota, tepová frekvence a zda se neobjevila dehydratace.

V teplém počasí nikdy nepracujte s koněm nemocným, v rekonvalescenci, nedávno očkovaným. Ani hubení či zanedbaní koně nebudou schopní plnit v horku vaše požadavky ke svému zdraví. Ale myslete i na opak: stejně jako u lidí není ani u koní otylost kamarádkou pohody v horkém počasí a už vůbec ne fyzické zátěže v náročných letních klimatických podmínkách.

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.