O čem jsme také psali: Metoda One Brain při práci se zvířaty

Ne každý je otevřený a mnohdy ani tolerantní k alternativním přístupům. Avšak těch, kteří se těmto přístupům otevírají, stále přibývá. V každém případě je potřeba respektovat rozhdonutí každého z nás. One Brain se řadí mezi alternativní postupy při nápravě zdravotních a psychických potíží u lidí a zvířat. Chcete se dozvědět více? Přečtěte si znovu článek, který pro Jezdectví napsala Jaroslava Vaňková.

Úspěšnost této metody je závislá na důvěře klienta k metodě a k facilitátorovi. To především proto, že vychází ze zcela jiného pojetí příčiny nemoci a její nápravy. Vyžaduje aktivní spolupráci klienta. Nemoc je zde chápána jako důsledek dlouhodobě neřešeného psychického napětí, které přechází na tělesnou úroveň. Pokud tedy chceme, aby mohlo tělo zahájit regeneraci vedoucí k uzdravení, musíme veškeré psychické napětí, které vedlo k přetížení, dostat ven. Platí zde, že co do terapie vložíme, to získáme.

Při práci se zvířaty je One Brain stále téměř neznámý a přitom účinný terapeutický přístup. Zjednodušeně se dá práce se zvířecím klientem přirovnat k sezení u humánního psychologa, který pracuje s emocionálními prožitky a zároveň provádí cílenou práci s tělem klienta. Každý okamžik života se totiž určitým způsobem zapisuje do paměti těla a do specializovaného orgánu – mozku.

One Brain pro lidi i zvířata

Metodu One Brain vyvinuli z klasické kineziologie v 80. letech Gordon Stokes, Daniel Whiteside a Candace Callaway. V metodě One Brain se spojují prvky moderní psychologie, práce s fyzickým tělem a východní nauky. Odhalují se zde modely chování a životní scénáře, kterými se nevědomky udržujeme v psychické a fyzické nepohodě. Tím si nechtěně způsobujeme další utrpení, které mnohdy končí chronickým onemocněním nebo alespoň životní nespokojeností.

Zvířata mají svůj emocionální život, který nelze popřít. Jsou více než jen vyšší živočichové jednající pouze na úrovni základních reflexů, pudů a instinktů. Jasně cítí a umějí vyjádřit strach, hněv, žal, radost, smutek, úzkost. Emoce se mohou přenášet z jednoho zvířete na druhé, případně na celou skupinu zvířat.

Z toho také plyne, že i zvířata mají traumatizující zkušenosti, které v nich zanechávají následky. Ne vše u zvířat stejně jako u lidí vyřeší čas a převýchova. Nejprve musíme uvolnit v podvědomí ukrytou a nezpracovanou emocionální bolest a pak je možná změna postoje k prožitému.

Emoce jako komunikační prostředek

Tím, že nám zvířata dělají společnost, s námi sdílejí mnohé citové záležitosti. Vzájemně se emocionálně ovlivňujeme. Čím je vztah mezi člověkem a jeho zvířetem hlubší, tím hlubší je vzájemné sdílení a přenos emocí. Na základě této skutečnosti funguje fenomén přenosu pocitů a emocí, s nímž pracuje One Brain při práci se zvířaty. Nepracuje se přímo se zvířetem, ale s jeho páníčkem, nebo přesněji řečeno, s člověkem, který je ochotný být prostředníkem pro emoce zvířete a projít s důvěrou tímto procesem za ně.

Tento fenomén je možný díky funkci a téměř neuvěřitelné schopnosti naší pravé části mozku, naší pravé hemisféry. Díky ní vnímáme přítomný okamžik a každou prožitou událost podle toho, jak voněla, jak byla teplá, jakou měla barvu, jaká byla na omak, jak jsme ji vnímali sluchově, jaký jsme měli z daného okamžiku pocit. Pravá hemisféra vnímá vše bez hranic, jako jeden celek. To znamená, že pravá hemisféra nerozděluje na „moje“ a „tvoje“ emoce, ale vnímá emoci jako jednu, bez určení komu „patří“. Pravá hemisféra dokonce nevnímá fyzické ohraničení těla. V této části mozku jsme schopni přejímat pocity, emoce a myšlenky kohokoli. Děláme to běžně, aniž jsme si toho vědomi, a právě tohoto fenoménu se využívá při práci se zvířaty.

Jsme schopni se natolik vcítit do svého zvířecího přítele, že dokážeme pociťovat, kdy je našemu kamarádovi těžko, kdy je smutný, kdy ho něco bolí, kdy je nervózní, zlostný. Stejně tak i on cítí naši emocionální nebo fyzickou nepohodu a reaguje na ni.  

Co One Brain řeší

Řešit pomocí One Brain lze každý problém, který umíme pojmenovat, například:

- následky špatného zacházení se zvířetem,

- psychické následky po úrazech, nehodách či po konfliktech mezi zvířaty,

- strachy ze střelby a petard,

- strach ze stísněných prostorů, z odloučení, z cestování,

- poruchy chování při péči o mláďata,

- odstranění stresu zvířat po dlouhé a náročné přepravě nebo po náročných soutěžích

- u fyzických onemocnění jako podpora léčby, která vede k urychlení hojení a celkové regenerace.

Příklad z praxe - Neochota klisny nastoupit do přepravního boxu

Klisnička haflinga Zuzana byla ustájena v pronajaté stáji a majitel za ní docházel dvakrát týdně. Pokud měla být Zuzana přepravována, bylo zapotřebí několika lidí a přibližně dvouhodinového snažení, než se klisna natlačila do přepravního vozíku.

Tento případ byl učebnicový, protože se pracovalo přes prostředníka, který sám s One Brain pracuje, a tak má absolutní důvěru v metodu a byl ochotný prožít za klisnu naplno její emoce. Po této práci byl efekt okamžitý a klisna hned druhý den byla převážena do jiné stáje a k údivu všech, kteří pochybovali o účinku, klidně nastoupila do přepravního boxu a cestovala v něm přes 500 km.
Původ potíže byl, že Zuzana několikrát v životě byla přepravována na velmi dlouhé vzdálenosti a to: z Rakouska po silnici a lodí do Anglie, z Anglie do Německa a z Německa do Česka. Navíc pokaždé se musela začleňovat do nové skupiny zvířat, která ji nepřijímala. Byla často ve skupině outsiderem. Dokonce i pečovatelé ji přehlíželi. Majitel po této práci přehodnotil svůj vztah k ní a našel pro ni skutečně dobré ustájení s kvalitní péčí a dobrou skupinou zvířat.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.