O čem jsme také psali: Proč nevyzkoušet skiöring?

Když v zimě napadne sníh a cesty zamrznou tak, že se po nich nedá jezdit, můžete vyzkoušet skiöring - jízdu na lyžích za koněm. Stačí vám k tomu pouze stará dlouhá lonž bez kovových částí. Na jednom konci máte oko na držení ušité od výrobce, na druhém konci si podobné oko vyrobte sami. O skiöringu jsme psali v únorovém čísle 2006.

Lyže nestačí

Stačí vám k tomu pouze stará dlouhá lonž bez kovových částí. Na jednom konci máte oko na držení ušité od výrobce, na druhém konci si podobné oko vyrobte sami. Obě oka provlečte pod horními bočnicemi sedla do řemenů zápinek podbišníku. Zabráníte tím posunutí lonže dolu a sníží se riziko zamotání zadních nohou koně do lonže. Nepřekáží ani jezdci při pobízení. Ještě jednodušší je, když lonž položíte středem přes přední rozsochu sedla a oba konce protáhnete z každé strany sedla pod horními bočnicemi, můžete je ještě provléct pod řemeny zápinek podbřišníku. Oba konce lonže s oky pak v rukou drží lyžař. V případě častějšího lyžování nebo těžšího lyžaře je lepší použít poprsník s připevněnou lonží.

 

Kůň musí být spolehlivý pod sedlem

Na skiöring musíte napřed koně připravit. Pokud si ale dáte záležet, můžete po výcviku použít i bývalého dostihového koně. Základem je, aby kůň chodil spolehlivě pod sedlem a musí respektovat všechny pokyny jezdce. Nesmí vyrážet prudce dopředu, pulovat a vyhazovat. Jestli váš kůň tyto podmínky splňuje, můžete přistoupit k samotnému výcviku. Pracujte s koněm v klidu, nespěchejte a dodržujte zásady bezpečnosti.

 

 

Začínáme opatrně 

Zpočátku potřebujete pomocníka bez lyží. Ten chodí za koněm, drží lonž takovou silou, aby zůstávala stále napnutá. Kůň si tím zvyká na mírný tah a člověka za sebou. Jezdec koně vodí krokem na rovných liniích, pomocník drží lonž tak, aby se co nejméně dotýkala koně. Až si kůň zvykne, může pomocník lože za koněm překřížit, aby se těsně dotýkaly koně na bocích a nohou. Když se kůň chová klidně, nekope po lonži, ani se nezastavuje a neobrací, může lonž převzít zkušený lyžař. Ten si nesmí zapomenout vzít přilbu. Dobré jsou též ochranné brýle proti sněhu odletujícímu od kopyt. Na skiöring jsou vhodné kratší sjezdové lyže a příslušné vybavení.

Při rozjíždění je důležité, aby kůň plynule vykročil vpřed a necouval, nebo neuhýbal do stran. Proto na první zkoušky s lyžařem přiberte ještě pomocníka, který povede koně u hlavy a pomůže jezdci naučit koně správně se rozcházet. 

 

A jedeme!

Lyžař musí dodržovat bezpečnou vzdálenost od zadních nohou a držet lonž stále napnutou. Jezděte zatím jen krokem na rovině na dlouhých přímkách, dokud kůň, jezdec i lyžař nezíská jistotu. Pokud kůň chodí s vodičem spolehlivě v kroku, zkuste pár jízd bez něj a když je vše v pořádku, můžete konečně přidat. Přejděte do klusu a pomalého cvalu. Jezdec vždy napřed lyžaře upozorní na změnu rychlosti a přechody musí být pozvolné a plynulé. Snažte se jezdit po rovných liniích s velkými, táhlými oblouky.

Užívejte si zimy, vždy ale myslete na bezpečnost svou i vašeho koně!

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.