O čem jsme také psali: Veterinární poradna - Živé maso

Mohli byste mi prosím poradit, jakým způsobem zabránit tvorbě "živého masa" po zranění na noze koně? (únor 2006) - „Živé maso“ je obvyklý výraz pro nadměrnou tvorbu granulační tkáně v hojící se ráně. Dochází k tomu především v dolních částech končetin koní (tedy hlezenní a karpální kloub a končetiny od těchto kloubů dolů), pokud poranění proniklo skrze kůži – jedná se tedy o hlubokou ránu. U normálně se hojící rány vyplňuje granulační tkáň vnitřek léze, z okrajů přes ni roste epitel.

Rychlost tvorby granulační tkáně a epitelu je v rovnováze, takže nakonec se rána zacelí tak, že v jejím místě nevzniká ani prohlubeň, ani vyvýšenina. V dolních částech končetin koní je však často zpomalená epitelizace a následkem toho granulační tkáň roste rychleji a nekontrolovaně, takže začne z rány vyčnívat a znemožní další pokrytí epitelem, následkem čehož se rána „přestane hojit“. 

Pokud se kůň poraní na končetině (a především v její dolní části), má majitel dvě možnosti:

1. Pokud dokáže rozlišit hlubokou ránu (pronikající skrze kůži) od rány povrchové (nepronikající skrze kůži), může povrchovou ránu sám ošetřit běžnými prostředky (omytí, dezinfekce, udržování v čistotě a suchu pokud možno až do zhojení). Na ošetření hluboké rány si pozve odborníka. 

2. Není-li z jakýchkoli důvodů schopen spolehlivě rozpoznat hloubku a závažnost rány, rovnou si pozve veterináře.

U hlubokých ran pronikajících skrze kůži (bez ohledu na to, zda se jedná o ránu tržnou, sečnou, bodnou, velkou či malou) je třeba po případné zástavě krvácení zjistit, zda nedošlo k poranění některých důležitých a citlivých struktur (klouby, šlacha, šlachová pochva, větší céva, nerv, kost), protože v takovém případě bude léčba pravděpodobně probíhat ještě jinak. Porušenou kůži může veterinář v některých případech sešít (rána je čistá, čerstvá, dobře prokrvená, okraje jsou hladké a přiléhají k sobě), v ostatních případech se končetina hojí bez sešití. Vždy je však třeba ránu po důkladném vyčištění a dezinfekci chránit odborně přiloženým fixačním obvazem. 

Fixační obvaz se skládá z několika vrstev, kdy se střídavě přikládá obvazová vata a pružné obinadlo. Musí být dostatečně vysoký, pevný a kvalitně vypodložený, aby nedošlo k otlačení či zaškrcení. Nikdy by ho neměl přikládat laik. Takto ošetřený kůň zůstane v boxu a nesmí se ani provádět. Díky tomuto opatření je rána a její okolí znehybněno, okraje rány pevně přiléhají k sobě, netvoří se otok tkání v okolí rány a granulační tkáň i epitel mohou správně růst. Fixační obvaz zůstane na noze koně několik dní, poté by měl opět přijet veterinář, obvaz odstranit, ránu zkontrolovat a podle potřeby znovu ošetřit. Většinou opět přiloží na několik dní další fixační obvaz. Tento proces se opakuje tak dlouho, až je na ráně vidět zdravé hojení. Většinou se jedná o minimálně 2 – 3 týdny podle velikosti a umístění rány. 

Poté veterinář obvaz odstraní a ránu nechá „dohojit“ na vzduchu. Majitel dostane pravděpodobně instrukce promazávat okraje rány mastí, například měsíčkovou s peruánským balzámem, případné živé maso přepálit například jodovou tinkturou, hypermanganem, dusičnanem stříbrným apod. Pokud by živé maso bylo příliš velké, lze ho seříznout a veterinář by měl zvážit, zda nebude lepší znovu přiložit na několik dní obvaz. 

Pokud vše shrnu, pak nejlepší prevencí vzniku živého masa je okamžité a správné ošetření hluboké rány a její hojení pod fixačním obvazem, za absolutního klidu koně a pravidelné odborné kontroly.

 

Nadměrný růst granulační tkáně na přední straně karpálního kloubu. Tmavě růžové živé maso už přečnívá nad světle růžovým epitalizačním lemem.

 

Nehojící se stará rána na přední straně hlezna, což je způsobeno přítomností a neustálým bujením granulační tkáně.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.