Ochutnávka z Jezdectví + bonus: Rozhovor měsíce s Ing. Janem Höckem

„Pokud bude hřebčínu hrozit privatizace, já u toho nebudu!“ Tak pod tímto názvem se skrývá rozhovor měsíce s ředitelem NH Kladruby – Ing. Janem Höckem v květnovém čísle časopisu Jezdectví. Přestože jsme mu věnovali v součtu celých pět stran, což není zcela obvyklé, zdaleka se na ně nevešlo vše zajímavé, o čem jsme si společně povídali. I proto jsme se rozhodli vydat zbylou část rozhovoru v elektronické podobě, jakožto součást dnešní Ochutnávky z Jezdectví… Věříme, že vás tato „vydatná porce“ dostatečně naláká otevřít náš měsíčník a přečíst si (zůstaneme li u gastronomické terminologie) „hlavní chod“…

Ochutnávka z Jezdectví

 

V úvodní části našeho rozhovoru v květnovém Jezdectví krátce hovoříme o veterinární klinice v Heřmanově Městci. V jedné z odpovědí Ing. Höck mj. uvádí, že: „Od první myšlenky k realizaci vlastní kliniky nebylo zas až tak daleko.“ Samotná realizace však jednoduchá být nemohla, nebo snad ano?
To určitě ne. V první řadě bylo důležité správné logistické umístění. Brno má určitou spádovou oblast, a tak jsme se museli zaměřit více na druhou část republiky. Východní Čechy jsou skutečně koňařským krajem, a tak to byla poměrně snadná volba. Svoji roli sehrála i blízkost pardubického závodiště.
Největším problémem bylo přesvědčit banky o životaschopnosti tohoto projektu. Nakonec se to podařilo a letos v únoru jsme slavili roční výročí otevření...

Do porady vedení zavedl Ing. Höck dvě nové funkce – náměstek pro rostlinnou výrobu a náměstek pro chov koní. Nabízí se tedy otázka: Kdo všechno tedy zastává vedoucí funkce?
Musím předeslat, že z bývalého managementu de facto neodešel nikdo. Vedle mé osoby jsou v poradě vedení zástupkyně ředitele a současně ekonomická náměstkyně Ing. Voňková, náměstek pro chov koní Ing. Hložek, náměstek pro rostlinnou výrobu pan Suchý, náměstek pro správu Národní kulturní památky Ing. Rosenberger a náměstek pro služby Ing. Mareš.

Velkým tématem je nemovitý majetek NHK. Pojďme se tak u něj alespoň ve stručnosti pozastavit. Uvažujete např. o pronájmu lesů nebo bažantnice NHK?
Neuvažuji, spíš bych chtěl to pronajaté stáhnout zpět.

Jak je to s ornou půdou NHK, kterou pronajímá soukromému zemědělci?
I v tomto případě výhledově počítám, že by ji měl hřebčín obdělávat sám. Důvod je jednoduchý – částka, kterou hřebčín získá z pronájmu, je nižší, než kolik by získal z dotací na uvedené pozemky. Navíc si pak stejně musíme např. objemová krmiva kupovat. Abychom si však toto mohli obstarávat sami, tak k tomu potřebujeme mechanizaci, kterou v současné době nemáme – jako např. pluh, sečku apod.

Co bytový fond?
V současné době s plošnou nebo masivní privatizací bytového fondu nepočítáme. Uvažovalo se o prodeji některých objektů, které jsou třeba i vybydlené. Zatím však bylo rozhodnuto, že se prodávat nic nebude.

V kuloárech se vypráví, že jste měl v 90. letech zájem o náhradní restituci Slavické obory, kde je mj. odchovna starokladrubských hříbat. Je to pravda?
Ne, co bych s ní dělal, víte, jak je to daleko? Kuloárními informacemi také proběhlo, že jsem chtěl zprivatizovat Heřmanův Městec. Je to stejná dezinformace, jako toto...

Při našem únorovém rozhovoru v rámci tiskové konference jste uvedl, že rozsah tradičních akcí v NHK by neměl být nijak omezován. Přímo jste potvrdil konání tradičního semináře chovatelů starokladrubských koní, který se nakonec nekonal...
Je to pravda. Není to však věc nějaké nechuti, bylo to vyloženě proto, že jsme to časově nezvládli. Ostatní akce se uskuteční podle plánu a pevně doufám, že se i pro tuto akci najde náhradní termín.

Konat se však prý nebudou ani květnové výkonnostní zkoušky mladých hřebců...
Jejich konání jsme přesunuli na podzimní termín. Jarní výkonnostní zkoušky dost poškozovali naše vlastní hřebce, jelikož byli posuzováni s o rok staršími a připravenějšími jedinci. Jejich hodnocení tak nevyšlo, jak bychom si zasloužili. Ministerstvo nám v tomto vyšlo vstříc a posunul se termín, který byl vázán na možnost požádat si o dotace. Ten koresponduje s náhradním termínem výkonnostních zkoušek.

Krátce před odvoláním MVDr. Dražana z funkce ředitele NHK se stala cestou do Verony na veletrh a výstavu Fieracavalli tragická dopravní nehoda, která skončila smrtí jednoho člena posádky a jedním těžkým zraněním. Vypořádal se NHK nějakým způsobem s účastníky či pozůstalými této dopravní nehody? Je již zraněná zaměstnankyně zpět v pracovní schopnosti?
Co se týče hřebčína, tak jde spíše o morální účast. V čem se na nás pozůstalí pana Černého obrátili, v tom jsme se jim snažili vyjít vstříc. Jednalo se zejména o otázku pohřbu.
Slečna, která měla vážné zranění ruky, nebyla zaměstnanec hřebčína. Pracovala pro nás na dohodu, která nebyla prodloužena. Pokud vím, je stále na nemocenské. Psala mi, že se ruka hojí, byť ne tak, jak by si představovala.

Pojďme raději k dalšímu tématu. V nedávné době mě zaujaly reklamy na pražských tramvajích a billboardy, které lákaly na halové závody spřežení ve Slatiňanech. Jakou cestou získal NHK tyto rozsáhlé reklamní kampaně? Myslíte si, že právě reklama na tramvajích v Praze je správně cílená kampaň na tento typ akce?
Reklamní poutače nebyly jen v Praze, ale také po celém širokém okolí. Pokud chceme přilákat zájem široké veřejnosti, tak si myslím, že to je správně zvolený způsob prezentace. Musím říci, že v sobotu byla slatiňanská hala skutečně nabitá a do soutěží byl přihlášen rekordní počet spřežení. Jedniček bylo např. dvacet, což nebylo ani v Albertovci, kde jsou halové závody spřežení vždy velkou událostí.

Jakou cestou NHK tyto reklamní kampaně získal?
Vše je přes sponzory.

Podle charakteru zmíněné kampaně lze však odvodit, že má určité spojitosti s jezdeckými show „Vánoční španělská škola“ v Praze a Ostravě pořádanými slečnou Weinbergovou. Je to tak?
Ano, některé kampaně skutečně zajišťovala slečna Weinbergová, jelikož má v této oblasti řadu kontaktů. Na propagaci námi pořádaných akcí se však podílí celý hřebčín, oslovujeme řadu firem a není to ani v tomto případě postaveno na jedné osobě.

Můžeme se těšit, že podobným způsobem bude Národní hřebčín prezentován i v budoucnosti?
Budeme využívat všech dostupných možností. Speciálně na Rudolfův pohár, který má pro nás zásadnější charakter, by měl mít opět rozsáhlou prezentaci na velkoplošných poutačích a v hromadných prostředcích. Rádi bychom získali také plochy na výpadovkách z Prahy a přilákali tak do Kladrub opravdu velké množství diváků. Snad se vše podaří zrealizovat...

Ještě se vrátím ke slečně Julianě Weinberg-Lessing. Je pravdou, že je novou vedoucí výcviku v NHK?
Ne, to není. Slečna Weinbergová není zaměstnanec hřebčína, má s námi uzavřenou pouze smlouvu o provedení práce. Každý týden se připravuje tréninkový plán a na základě jeho realizace je hřebčínu z její strany vystavena faktura za výcvik.

Jak vůbec vznikla tato spolupráce a jak jí hodnotíte po prvních měsících?
Spolupráce vznikla díky Ing. Karlu Dvořákovi, který slečnu Weinbergovou zná dlouhá léta a spolu s ní byl nějaký čas žákem takových jezdeckých mistrů, jako je Arthur Kottas-Heldenberg. Také několikrát úspěšně vystupoval na jí pořádaných jezdeckých show v Praze a Ostravě.
Jak jsem již uvedl, slečna Weinbergová sama přišla s myšlenkou, že by nebylo od věci, aby kladrubský hřebčín rozšířil svoji činnost v práci s koňmi pod sedlem a učil je prvkům vysoké jezdecké školy. Myšlenka se mi zalíbila. Celkově fandím každému, kdo chce pomoci pozdvihnout hřebčín. Kritiků máme v České republice miliony, ale těch, co jsou ochotni se připojit k dílu, je o hodně méně...
Abych odpověděl i na druhou část otázky, tak spolupráci hodnotím zatím velmi pozitivně. Do tohoto tréninku jsme zařadili sedm koní a jen jeden z nich měl zpočátku trochu problémy, které již překonal. Každý kůň je zkrátka jedinečná osobnost a samozřejmě se může stát, že se později ukáže jako nevhodný pro podobný výcvik.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.