Ochutnávka z Jezdectví: Eberhard Weiss - Kůň se stal člověku zrcadlem

Jezdec a trenér Eberhard Weiss je známý svým fundovaným výcvikem, v němž hraje zásadní roli vnitřní stejně jako vnější uvolněnost koně a jezdce. V pojetí práce s jezdeckou dvojicí se Weiss vrací k filozofii francouzských a německých mistrů jezdeckého umění. Na nejvyšším stupni důležitosti je férové chování ve vztahu ke koni.

Čtenáři časopisu Jezdectví vás asi nejvíce znají z působivých fotografií Christiane Slawik – jak si stojíte vzhledem ke koni a jezdectví a jakou roli oboje hraje ve vašem životě?

Strávil jsem celý svůj život s koňmi a v sedle a koně určili celý můj profesní život, a jsou tím pádem podstatným obsahem mého bytí. Kůň a také jezdectví jsou významným kulturním statkem nás lidí a symbióza mezi koněm a člověkem ovlivnila lidský rozvoj jako žádná jiná symbióza mezi člověkem a zvířetem. A to nejen skutečností, že kůň zprostředkoval člověku prostor a zvýšil jeho výkony, ale svým působením ovlivnil i lidskou mentalitu. V průběhu tisíciletí se stal kůň člověku jakýmsi zrcadlem a spojení člověk-kůň ve všech úrovních vrcholí mytickou figurou kentaura. Skutečná výkonnost a emoční blízkost se tu úzce setkávají. V tomto těsném svazku přinesl kůň člověku ty nejušlechtilejší a nejvíce žádoucí vlastnosti... Více v dubnovém Jezdectví!


Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.