Ochutnávka z Jezdectví: Nejlepší a nejhorší zážitky roku 2014

Rok 2014 pomalu končí a jako vždycky byl plný radosti, ale i bolesti (v jezdeckém sportu doslova…). Někdo vyhrál nad ostatními, někdo třeba jen sám nad sebou… Co si budou námi oslovení jednou vybavovat, když se bude mluvit o roku 2014? Tak právě o tom se psalo v prosincovém Jezdectví.

Natálie Roučková, Czech Equestrian Team (skoky)

Nejhorší byla nečekaná smrt mého mladého šampiona, zábavného parťáka Cohiby (nedlouho potom, co vyhrál MČR žen). Nejlepší, že "v domě" je veselo a zdravo a jsme obklopeni skvělými lidmi, a máme úžasná rodinná zázemí!

 

Jiří Hruška, JK Opava Kateřinky (skoky)

Já už toho pamatuji celkem dost :-), ale na letošní sezonu určitě jen tak nezapomenu. První a druhé místo ve finále Gold Tour při CSI*** v Olomouci mě moc potěšilo, ale ještě více jsem si užil mistrovství. A když pak ještě forma gradovala na CSIO Bratislava, tak už jsem tomu ani nechtěl věřit!

Zlomená klíční kost sice nepatřila k těm příjemným zážitkům, ale aspoň jsem si chvíli odpočinul a ověřil si, že na tribuně mě to zatím nebaví…

 

Ondřej Zvára, Stáj Arcus (skoky)

Nejlepší i nejhorší zážitek jsem měl v jednom víkendu – tím nejlepším byly všechny tři parkury na Global Champions Tour ve Vídni, kde skákal Cento Lano opravdu skvěle. Tím nejhorším bylo zmýlení se v kurzu parkuru při nájezdu na předposlední skok a následné vyloučení...

 

Václav Drbal, Stáj Václav Kolín (skoky)

Nejhorší zážitek: Jak osobní, tak profesní – sobota 24. V. 2014 odpoledne, závody ČSP VC Kolína na Ptýrově. Lokální tornádo, následné škody a posléze reakce několika jezdců.

Nejlepší zážitek: Opět ve spojitosti s Ptýrovem a mojí VC. Odvaha a nasazení většiny účastníků při likvidaci škod. Zcela určitě také WEG Caen, zvláště pak skokové soutěže včetně finále.

 

Veronika Krajníková, Stáj Accom Praha (skoky)

Velkou radost mi dělala celou sezonu Balirina, která si držela dobrou formu, a společně jsme si tak mohly užít několik Velkých cen v rámci ČSP. A nejhorší zážitek? Poslední dva skoky, které nám spadly na MČR.

 

Adéla Neumannová, JC Zájezd (drezura)

Můj nejlepší zážitek v sezóně 2014 asi byl první místo v GP (IMA) s mladým, teprve 8letým Babylonem v Nebanicích. Tuto GP úlohu šel poprvé v životě a hned dokázal zvítězit nad dalšími 10 koňmi, z toho 6 bylo Němců, a obdržel 65 %. To byl úžasný zážitek no a bohužel nejhorší zážitek bylo zklamání v dobré přítelkyni. Bohužel jsem se utvrdila, že lidem od koní člověk prostě věřit nemůže… Věřím, že v roce 2015 už budou jen ty hezké zážitky.

 

Jiří Tměj, JK Hřebčín Suchá (skoky)

Asi největším zklamáním v sezoně 2014 byla neúčast na MČR mladých jezdců. 

A mezi ty pozitivní patří dobré výsledky s mladými koňmi na závodech, které jsou dobrým příslibem do budoucna. 

 

Vanda Tmějová, JK Hřebčí Suchá (skoky)

Můj nejhorší zážitek v sezoně 2014 byl můj první pád na závodech ve Zduchovicích při finále Styl šampionátu.

A můj nejlepší zážitek v sezoně 2014 bylo určitě 3. místo na MČR dětí a juniorů v kategorii družstvech a 7. místo v jednotlivcích. Dále vítězství nedělního CJC při Velké ceně Frenštátu pod Radhoštěm a 3. místo v nedělním CJC VC Brna. A také zisk nejvíce  bodů v celkovém bodování CJC v kategorii do 15 let.

 

Ludvík Jandourek, SK Gestüt Murhof Melichar 

Nejlepším sportovním zážitkem pro mě byl Jezdecký festival v Lysé nad Labem. Nejhorším pak nedotočený pátý vrut při pádu ve druhém kole Memoriálu Jana Papouška.

 

Michaela Nágrová, Jakubův Nový Dvůr, Volovka, Velká Jesenice 

Celý rok 2014 byl ve znamení učení se, jak uvést do života nový jezdecký areál s 12 koňmi, jak ho správně řídit, tudíž se střídaly krásné dny s těmi horšími, jak už to při práci s koňmi a lidmi bývá.

 

Kamil Papoušek, Stáj Papoušek Srnín (skoky)

Rok 2014 bych hodnotil jako nadprůměrně úspěšný, nejvíce si samozřejmě cením vítězství v tátově memoriálu, špatné zážitky nemám, jen mě trochu mrzela chyba na posledním skoku v rozeskakování MČR a druhé kolo Flyinga v Lanakenu, které se nám vůbec nepovedlo.

 

Ing. Jiří Kunát, manažer komise (spřežení)

Tedy – krásné a nezapomenutelné zážitky jsem měl v letošní vozatajské sezoně hned tři. Prvním zážitkem bylo celkové vítězství Radka Nesvačila na mezinárodních závodech CAI-A  v rakouském Altenfeldenu, druhým nezapomenutelným zážitkem bylo 5. místo Jiřího Nesvačila ml. ve vozatajském parkuru na MS čtyřspřeží ve francouzském Caen a třetím 5. místo Jiřího Kříže ve vozatajském parkuru  na MS jednospřeží v maďarském Iszaku. 

Co se týče nejhoršího zážitku, mohu jen s radostí konstatovat, že přes všechny běžné problémy spojené se zajištěním vozatajské sezony se mi žádný nejhorší zážitek nevybavuje.

 

Jakub Novotný, SS Golem (skoky)

Hned zpočátku sezony mi udělalo radost 2. místo s Perrym v rámci ČSP v Martinicích. Cílem pro MČR bylo umístit se do 10. místa, což se mi splnilo. 

Jako jeden z mých nejhorších zážitků mohu označit zřícení stáje při ČSP Kolína na Ptýrově, kde pod troskami zůstali ležet 2 členové mého týmu, Perry si z toho odvezl nepěkný šrám na šlaše, vypadl na měsíc z tréninku a nejsmutnější je, že dodnes jsme se nedočkali žádného odškodnění ani omluvy, i když jsme veškeré podklady dle instrukcí dodaly.

 

Lucie Urbanová – Soustružníková, PM Brno (drezura) 

Můj jezdecký rok 2014 byl ovlivněn mým osobním životem. Po MČR v drezuře, kde jsme jako družstvo získali za Jihomoravský kraj bronzovou medaili, jsem už bohužel nestartovala. Stihla jsem se však vdát a nyní se při čekání našeho miminka aktivně věnuji tréninku svěřenců ve vlastní jezdecké škole v jezdeckém areálu Podskalní mlýn. Moc se však těším na další sezony, které pro mne budou určitě mnohem aktivnější.

 

Karolína Pflugová, Stáj Karolína Zbraslav u Brna (vytrvalost)

Žádný špatný zážitek v této sezoně jsem nepostřehla. 

Nejlepší zážitek? Začala bych mistrovstvím Evropy ve Veroně. Toto mistrovství jsem dokončila jako jediný juniorský reprezentant z České republiky, což byl naprosto úžasný zážitek, protože jsem nezklamala naději těch, kteří mi věřili. Nesmím zapomenout na příjemnou atmosféru panující mezi těmi, kteří se mnou celé mistrovství prožívali, jak funkcionáři českého týmu, tak členové Pink Teamu. Dále musím zmínit další úžasný zážitek z mistrovství ČR juniorů. Tento závod jsem jela na koni jménem Albert. Pohodu a profesionální servis na trati i v paddocku zajišťoval náš naprosto sehraný a báječný tým. Když mi v poslední veterinární kontrole oznámili, že jsme s Albertem mistři, bylo to tu zase, ten pocit jako když jsem vyhrála své první mistrovství v roce 2011. I když máme už 3. titul mistra, je to vždy úžasný pocit a zážitek. Děkuji všem, co mi pomohli uskutečnit tyto výsledky, hlavně všem členům stáje Karolína a Pink týmu.

 

Táňa Terberová, JS Likoli (vytrvalost)

Mým "nejhorším" a zároveň i "nejlepším" zážitkem ze sezony 2014 je rozhodně ME ve Veroně. Nejlepší byl proto, že jsem na Kánonovi seděla a věděla jsem, že kdyby mohl, běžel by dál. Plnil přesně, co jsem po něm chtěla, a udělal mi obrovskou radost, když jsem mohla říct to samé, co Natka před dvěma lety: "Ten pocit je nepopsatelný, když si uvědomíte, že běžíte první na ME!"

A nejhorší, což je asi jasné, že přesto, že kůň měl elán a energii, aby dohnal ještě pár míst, nemohl to zkusit. On i ten pocit, že vás vyhodí 20 km před cílem, je nepopsatelný a hlavně hrozně, hrozně smutný. Každopádně ale za obrovský úspěch považuji každý dokončený závod.

 

Milada Janatová, Stáj 4 horse (vytrvalost)

Tuto sezonu si budu jednoznačně spojovat s vítězstvím v žebříčku Jezdecké dvojice roku (a možná i Koně roku), což je pro mě a Morganu absolutně snový výsledek. Skvělých zážitků bylo mnoho, jelikož se celá sezona vyvedla. Z těch nejlepších je asi trojí udělení ceny kondice Morganě, dosažení výkonnosti T a nepochybně si nejvíc vážím toho, že i po ukončení sezony je Morgana naprosto zdravá. 

K horším zážitkům patří nedokončení našich parťáků Jitky a Mogana pro kulhání, na závodech v Kolesách, nebo dodatečné eliminování stájového kolegy Vlasty s Hamirem z letošní nejdelší soutěže pro nesplnění podmínek startu. A vzhledem k tomu, že celoživotně jezdím vytrvalost primárně pro zdraví a welfare koně, pro mne bylo psychicky nejnáročnějších posledních 8 km závěrečného dostihu sezony, kdy jsme místo plánovaného klidného dojezdu s rezervou byly nucené zvýšit rychlost a udržet si tak umístění, jelikož právě tady se rozhodovalo o konečném výsledku v žebříčcích. Měla jsem opravdu velký strach, aby jsem Morganě neublížila – ona to zvládla na jedničku, ale já z toho měla opravdu hrozný pocit. 

 

Michaela Litovová, manažerka komise (vytrvalost) 

V průběhu roku se toho ve vytrvalosti  událo mnoho, ale jeden z nejvíce positivně i negativně diskutovaných kroků bylo zatažení za pomyslnou brzdu v nižších soutěžích. Jednalo se o razantní krok, který by měl s okamžitou platností zvýšit bezpečnost v závodech a v horizontu příštích let přivést více koní do vyšších soutěží díky zajištění rozumného postupu jejich sportovní kariéry. 

Mnoha vytrvalostním jezdcům se podařilo dosáhnout individuálních vítězství a úspěchů v mezinárodních soutěžích v zahraničí a to včetně umístění na předních místech světového žebříčku FEI.

Co se na druhou stranu nepodařilo, to byly jednoznačně reprezentační výjezdy.  

 

Eva Martínková, SS Eva Martínková (skoky) 

Nejhorší zážitek mám z Ptýrova, kde v pár vteřinách přišla vichřice a pobořila stáj, kde byli naše koně a já s Nelčou zůstala v troskách.

Nejlepší zpráva pro naši rodinu je, že se Ludwig vrátil díky MVDr. Petře Vojáčkové do sportu a za to jí moc děkujeme. A určitě nezapomenutelné jsou první jezdecké krůčky dcery Anetky s jejím poníkem.

 

Martin Řezníček, Stáj Mustang Lučina (skoky)

Nejlepší asi dva. Vyhrané CSI v Olomouci se Sabeliem a pak VC Opavy v Olomouci, kdy se mi dařilo všechno, na co jsem "šáhl". Startoval jsem ve čtyřech soutěžích a všechny vyhrál se třemi různými koňmi (2x Sabelius, Priscila, Le Carela).

Nejhorší nevím, ale asi nepodařené celé závody při finále Middle Europe Jumping Cupu. 

 

Karolína Šimáčková, JO TJ Agro Cheb Nebanice (skoky, drezura)

Nejhorší zážitek z letošní skokové sezony pro mne byly závody Velká cena Plzně, kdy jsem jela v silném dešti, a můj kůň nechtěl spolupracovat. Nejlepší zážitek mám ze závodů v německém Hofu, kde se mi velice dařilo, a koně fungovali dle mých představ. 

V drezuře jsem se bohužel nemohla zúčastnit MČR, ale trochu jsem si to vynahradila vítězstvím v Šampionátu mladých jezdců.

 

Petr Švec, bývalý manažer komise (skoky)

Nejhorší letošní zážitek byl organizace MČR v Martinicích, kdy ještě ve 23 hodin večer před startem nebyly k dispozici startovní listiny. Je to v podstatě jediná akce, kterou organizuje ČJF a navíc tam zasedali dva členové VV. Stálo by to možná za změnu. Nejlepší zážitek mi přinesl můj svěřenec  pan Michal Kukačka, když se mu podařilo při Jarní ceně Plzně zvítězit v jednohvězdovém L (115 cm).

 

Tereza Hábová, JK Dance and Jump (drezura)

Letošní sezona byla z hlediska sportovních výsledků jednoznačně doposud tou nejúspěšnější a s výkony jsem nadmíru spokojená. Nejlepším zážitkem pro mě bylo určitě MS mladých koní s Djazzem, dále pak umístění na CDI, MČR a finále ČDP s Jamesem Bondem. Nejhůře vzpomínám na nepříliš povedený vstup do letošního roku v podobě operace ramene a následných komplikací, které mě zdržely více než dva měsíce mimo sedlo.

 

Andrea Halíková, Stáj Miloslav Halík MHM (skoky)

Kde začít? Myslím si, že začátek sezony byl rozjetý parádně, možná až moc. Asi nejlepší zážitek pro mě byla noční VC na Ptýrově na úrovni T*, pro mě premiérová jízda. Mezi ty nevydařené okamžiky určitě patří finálové kolo na MČR a šlápnutí na pásku vodního příkopu. Tím vyhasla jakákoliv naděje na medailové umístění. Jinak si myslím, že sezona byla vydařená dobře, a hlavně, že koně byli zdraví a přežili to se mnou. 

 

Jan Štětina, JS Schneider Plzeň (skoky)

Nejlepší zážitek jsem zažil v osobním životě (svatba, pozn. red.), a nejhorší v odchodu mé stájové jedničky.

 

Ing. Jiří Machek, ředitel NH Kladruby nad Labem

Rok 2014 bude pro mě a i celkově pro Národní hřebčín spojen především se dvěma událostmi. Pro hřebčín v Kladrubech n. L. je klíčové, že se začátkem roku podařilo nastartovat projekt jeho obnovy, no a po stránce sportovní si samozřejmě nejvíce ceníme celkového umístění Jirky Nesvačila jun. na WEG 2014 v kategorii čtyřspřeží (23. místo) spolu s jeho 5. místem v parkuru. Tam se Jirka v závěrečné disciplíně spolu s našimi starokladrubáky dostal mezi naprostou světovou elitu. A na co bych nejraději zapomněl? Nepříjemné zážitky z průběhu roku samozřejmě nějaké jsou, ale buď je fakt na ně lepší zapomenout, nebo se z některých prostě poučit.

 

Ema Jančářová, JK Vega Brno (drezura)

Nejhorší zážitek – to moje věčné zapomínání! Jednou na závody vyrazím bez helmy, pak bez küru a teď naposledy to vyvrcholilo – dokonce bez fraku! Zaplaťpánbůh mi jeden zapůjčil Fábi, který s sebou vozí čtyři. Nejlepší zážitek: Když se mě stevardka na opracovišti CDI3* v polském Zakrzowě ptala, zda něco nepotřebuji, já žertovně odvětila, že ideálně zajet přes 68 %. A ejhle, podařilo se a znamenalo to i vítězství v soutěži. A pak že se přání neplní!

 

Libor Bittner, Bioveta a.s. (skoky)  

Nejlepší zážitek: když mě dámy Pinkavová a Potyszová při dekorování Amateur Tour v Olomouci postříkali šampaňským tak, že jsem přes ulepené brýle málem netrefil k svému koni a Suchánek to ještě komentoval " jak se i  gentleman v letech dokáže bavit jako malé dítě ". 

Nejkurióznější: přišel jsem shodou náhod pozdě na opracoviště a ošetřovatelka mi navíc osedlala jiného koně, než s kterým jsem měl startovat.

Nejhorší: byl smutný, nedokázali jsme pomoci jednomu z našich vynikajících dlouholetých sportovních koní  s cushingovým syndromem, příroda chtěla jinak.

 

Jiří Kříž, JK Voleveč (spřežení)

Letošní rok určitě budu spojovat především s účastí na mistrovství světa jednospřeží v Maďarsku, kterou jsme korunovali fantastickým a nezapomenutelným úspěchem – pátým místem ve vozatajském parkuru. Pocity, které jsem měl potom, co jsem parkur dokončil a zjistil, že všechny balónky opravdu zůstaly, kde měly, a navíc jsme stihli i neskutečně "našponovaný" čas, se nedají ani popsat. Kdyby mi někdo něco takového tvrdil na začátku sezony, asi bych mu neuvěřil…

Nevěřil bych právě proto, že se začátkem sezony je spojený ten nejhorší zážitek, když Castilla na prvních letošních mezinárodních závodech (z mně trochu nepochopitelných důvodů) neprošla kondičkou. Hodně mě to mrzelo. Věděl jsem, že udělala proti loňsku obrovský pokrok, a namísto závodění jsem se nedobrovolně stal divákem...

 

Markéta Miková, JK Mělník (skoky) 

Můj velký zážitek letošní sezony je, že jsem byla na mezinárodních závodech v Budapešti a skončila jsem tam na 5. místě ve Velké ceně. Tím jsem si splnila kvalifikaci na ME v Arezzu. Bylo to tam skvělé až na poslední kolo, to se trochu nepovedlo. Jinak myslím, že není nic, na co bych chtěla pro letošní rok zapomenout. Celkem se mi dařilo a jsem s uběhlou sezonou spokojená.

 

Renata Habásková, manažerka komise (drezura)

Rok 2014 byl prvním ročníkem konání Šampionátu ČR pro děti, juniory, mladé jezdce i seniory ve všech výkonnostních kategoriích. Vedle MČR tak měli možnost i další jezdci získat ocenění, a to jak v nižších soutěžích, tak na úrovni TT. Dále proběhl již tradiční seriál závodů ČDP, který vyvrcholil v Brně na Panské Líše.  Velký dů raz jsme kladli na vzdělávání, a tak proběhlo mnoho školení rozhodčích i soustředění jezdců s významnými zahraničními kapacitami FEI.

A co se nepovedlo? Nepovedlo se nám zajistit účast ani jednoho drezurního jezdce do Normandie. Rádi bychom také podchytili celou základnu jezdců (a to i skokových) pro alespoň základní drezurní vzdělávání do stupně L, což se nám zatím příliš nedaří, ale hodláme se na to soustředit v nadcházejícím roce, stejně jako na vzdělávání cvičitelů a trenérů.

 

Ing. Olga Plachá, majitelka koně Caleri II (skoky)

Rok 2014 si budu určitě spojovat s úspěchy Zuzky a Caleriho, které mi přinesly mnoho pěkných zážitků ať už v Budapešti, v Caen nebo na GCT v Ebreichsdorfu. Nejhorší zážitek v roce 2014 nemám, a doufám, že jsem si je na hodně dlouho vybrala v roce loňském. 

 

Vanda Bělinová, JK Bandolero (drezura)

Mým zároveň nejlepším a nejhorším zážitkem v roce 2014 byly asi jarní závody v rakouském Weikersdorfu, kde se mi podařilo s Amperkem zajet TT-úlohu na 64 % a získat tak 3. místo, ale vzápětí na cestě zpět se nám rozbilo auto ve Vídni na dálnici a museli jsme být i s koněm odtaženi. A druhým hezkým zážitkem bylo také 3. místo na Českém drezurním TT šampionátu.

 

Jan Studnička, JC Zájezd (skoky)

Zcela určitě je nejhorším zážitkem letošní sezony pohroma na Ptýrově (stále ještě neuzavřená), a tím nejlepším druhé místo ve VC Zduchovic. 

 

Lucie Anovčínová, ESC Olomouc (skoky)

Na rok 2014 budu určitě vzpomínat převážně v dobrém. Celou sezonu jsme jezdili hlavně na mezinárodní závody, takže pokud díky mně hrála česká hymna, byl to vždy skvělý zážitek.

A zcela jistě nejhorší bylo, když se mi vážně zranil můj kůň Cassis. 

 

Nina Kaločová, JK Velká Polom (skoky) 

Nejraději budu určitě vzpomínat na letošní finále Junior Cupu v Hořovicích a zapomněla bych na ten pád při dekorování :-). 

 

Anastasja Vištalová, JK Interkonix Doubrava (paradrezura) 

Tento rok pro mě bude určitě ve znamení krásných vzpomínek. Mezi mé top-události patří účast na Světových jezdeckých hrách v Normandii a obhajoba zlata na MČR. 

 

Kateřina Kučerová, JK Kolowrat (skoky)

Pocity z letošní sezony mám skvělé, zejména z té druhé poloviny v létě. To zahrnuje samozřejmě mistrovství na Ptýrově, vítězství v soutěži Kolowrat Teamu a také jsem ráda za posun v mé kariéře a to na stupeň ST* s Anabel van't Kathof a Timpexem Abrándem. Jsem ráda za členství a spolupráci v Kolowrat Teamu, je to dobrá motivace a podpora. Do třetice jsem velmi vděčná a děkuji rodině za nové posily do týmu. Myslím, že letošní juniorský tým nás po celý rok výborně reprezentoval v zahraničí a doufám, že příští rok se nám znovu podaří takový tým vytvořit.

Co mě letos naopak zklamalo, tak finále Junior Cupu v Hořovicích, kde jsem nepříjemně spadla na posledním skoku. 

 

V prosincovém Jezdectví se však vyjádřili i další, jako Marek Klus, Denisa Bittnerová, Barbora Tomanová, Sofie Najmanová, Petr Jadlovský, Martin Maivald nebo Hana Vášáryová…

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.