Ochutnávka z Jezdectví: Pražský lev Peder Fredricson - Od úspěchu k úspěchu

Stříbrná medaile v týmu z MS v Tryonu, individuální titul mistra Evropy 2017 a stříbro v jednotlivcích na OH 2016 v Rio de Janeiru, to jsou jen ty nejúspěšnější perličky řetězce úspěchů současného člena týmu Prague Lions, 46letého Švéda Pedera Fredricsona v posledních několika sezonách. Více v prosincovém Jezdectví!

Přestože se Peder pohybuje v koňařském prostředí od útlého dětství, je současné šesté místo světového žebříčku jeho nejvyšším. Otec Ingvar Fredricson, který loni oslavil 80. narozeniny, je profesorem veterinární medicíny a v letech 1983 až 1998 šéfoval světoznámému zemskému hřebčínu ve švédském Flyinge. Právě on stál za importem skvělého Robina Z (Ramiro x Almé) ze Zangersheide a díky kontaktům s Léonem Melchiorem dopomohl švédskému chovu k získání cenné a výkonné krve, často právě s „kouzelnou formulkou“ v rodokmenu, jak se tehdy osvědčenému krosu Ramiro x Almé přezdívalo. Nejen Robin Z, ale i další importovaní hřebci pak napomohli posunu švédského chovu na takovou úroveň, že domácí jezdci již při stříbrných týmových úspěších na MS 2002 v Jerezu a na OH v Aténách 2004 sedlali i koně švédského chovu. Profesor Fredricson stál také za zajímavým pokusem zlepšování techniky skokových koní tím, že se malá hříbata pod klisnami odchovávala ve výbězích speciálně upravených tak, aby například při cestě k napajedlu nebo krmišti musela za svými matkami překonávat malé překážky a pilovala tak své vrozené skokové schopnosti téměř od narození.

Využili jsme přítomnosti sympatického Pedera Fredricsona na zářijové pražské tiskové konferenci a Magdaléna STRAKOVÁ s ním vedla následující rozhovor... Více v prosincovém Jezdectví!

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.