Odborná způsobilost pro úpravu kopyt

Kdo vlastně může upravovat kopyta našich koní? Jen pro připomenutí. Od ledna 2013 vstoupil v platnost nový zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání. Ten v § 4, 1) jasně vyjmenovává, že za týrání se považuje - úpravu kopyt a podkovářské úkony, pokud nejsou prováděny osobou, která splňuje odbornou způsobilost podle zvláštního právního předpisu. Kdo tedy a za jakých podmínek může upravovat kopyta jako odborně způsobilá osoba? Odpovídá Karel Kysilka...

Vážení čtenáři,

znovu se vracím k ozřejmění stále ožehavého tématu, které je stéle aktuální. Tím je kdo vlastně může upravovat kopyta našich koní. Hned na počátku z tohoto tématu vyjměme denní starost o kopyta. Je jasné, že pokud vy jako majitelé najdete odlomené kopyto nemusíte ihned volat svého kováře. Prostě a jednoduše zatrženou rohovinu odstraníte a pomocí rašle zakulatíte poškozenou část kopyta, aby se kopyto více nepoškozovalo.

Jen pro připomenutí. Od ledna 2013 vstoupil v platnost nový zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání. Ten v § 4, 1) jasně vyjmenovává , že:

Za týrání se považuje - i) podávat zvířeti bez souhlasu veterinárního lékaře veterinární léčiva a přípravky s vyjímkou těch, které jsou volně v prodeji, provádět krvavé zákroky, pokud nejsou prováděny osobou odborně způsobilou, nebo úpravu kopyt a podkovářské úkony, pokud nejsou prováděny osobou, která splňuje odbornou způsobilost podle zvláštního právního předpisu. Za tyto zákroky se nepovažují paznehtářské úkony.

Celý článek (PDF)

 

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.