Odpoledne s Mérenskými koňmi

Ve středu 26. 10. 2005 se důchodci z prácheňského sanatoria opravdu nenudili, vypravili se totiž spolu se svými ošetřovateli na malý výlet autobusem do nedaleké vesnice Chrastiny, kde se nachází ranč Ixion.

Na ranči se chovají mérenští koně, ale potkáme tu i dva haflingy a další zvířecí osazenstvo. Ale dnešní návštěvníci, převážně důchodového věku, přijeli hlavně kvůli tomu, aby se seznámili s mérenskými koňmi, toto plemeno původem z francouzských Pyrenejí je totiž v České republice málo rozšířené a lidé se s ním setkají převážně jen na výstavách.

Asi třicet babiček a dědečků společně se svým doprovodem přijeli na místo krátce po poledni a jen co se usadili kolem jízdárny, začala ukázka toho, co všechno mérenští koníci umí. Spolu se svými mladými jezdci předvedly kobylky Dolores, Jacaranda a Mimi, že jim drezúra není úplně cizí, jak by se mohlo na první pohled zdát, a že zvládnou skočit i nějaký ten skůček. :-) Poté byla představena kobylka, která spolu s Martinou Jestřábovou a handicapovanou holčičkou Betynkou ukázala, že toto plemeno je opravdu všestranné, a že se hodí i k hipoterapii.

Po skončení obou ukázek přišla chvíle pro odvážnější z návštěvníků, jak doprovod, tak i samotné babičky a dědečkové ti se totiž mohli svést na koni. Po svezení ještě důchodci nakrmili koníky mrkví a jablíčky, které jim přivezli a oběma, jak koním tak důchodcům to udělalo opravdu radost. Poté se už s koníky rozloučili a než odjeli zase zpět do sanatoria, pouštěli chvíli draky, ranč stojí totiž na kopci a ten je pro pouštění draků jako stvořený. Potom jen koníkům zamávali, nastoupili do autobusu a odjeli.

Věřím, že jak pro ně, tak pro organizátory i všechny účinkující, to bylo příjemně strávené odpoledne, které si brzy zopakují.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.