Ohlédnutí za 11. mezinárodní výstavou Koně v akci

11. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci patří minulosti. Na pardubickém závodišti se uskutečnila od 4. do 6. září a jejím letošním ústředním tématem byly Uniformy v sedlech. „Právě skončenou výstavu hodnotím určitě kladně. Zvolili jsme téma, které se lidem líbilo a bylo zajímavé, což  nás pochopitelně potěšilo. Sešlo se hodně vystavovatelů i návštěvnost byla velmi dobrá. Musím poděkovat sehranému realizačnímu týmu, který se podílel na organizaci výstavy. A díky musím vyjádřit rovněž Asociaci svazů chovatelů koní a všem zúčastněným chovatelským svazům za spolupráci a aktivní přístup. Mám z výstavy dobrý pocit a už pomalu začneme vymýšlet téma na rok 2010,“ pronesl Jiří Kunát, ředitel pořádajícího Dostihového spolku a ředitel výstavy, který v neděli přesně v 17.30 hodin letošní ročník slavnostně ukončil.

Výstava připomněla několik vojenských výročí spojených s Pardubicemi. Před 90 lety byla ve městě založena Ústřední ekvitační vojenská jezdecká škola. O 10 let později Jezdecký pluk 8 sídlící v Pardubicích obdržel čestný název Jezdecký pluk 8 knížete Václava Svatého. Letos uplynulo 110 let od narození dvojnásobného vítěze Velké pardubické Rudolfa Poplera a 40 let od úmrtí jediného českého olympijského vítěze v jezdectví Františka Ventury.
Právě tyto dvě sportovní legendy uctil vrchol výstavy, který se uskutečnil pouze v sobotním hlavním programu. Byl nazván Srdce jezdce a po téměř století byl „odvetou“ slavných jezdců, kteří byli přáteli a zároveň soupeři na překážkách. Představovali je dva významní muži současnosti. Poplerem se stal pětinásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa a Venturu představoval účastník posledních dvou olympijských her ve všestrannosti Jaroslav Hatla. Oba se nejprve utkali na dostihové dráze ve finiši a poté překonávali dvě parkurové překážky. A oba při tom byli dobově oblečeni.
Každodenní odpolední hlavní program byl laděn do letošního tématu výstavy. Byl rozdělen do několika bloků podle epoch a divákům nabídl v cílové rovině putování vojenskou historií od antiky až po novověk, na němž se výrazně podílela Divadelní a kaskadérská společnost Štvanci. Návštěvníci tak mohli vidět například římské kvadrigy a gladiátory s vojáky, křižáckého jezdce v sedle ardénského hřebce, barokní drezurní vystoupení, francouzské husary a kyrysníky. A díky 1st Cavalry from Higland byla zastoupena i americká válka Severu proti Jihu.
Lákavým bodem ústředního programu byla i vystoupení jednoho ze dvou hlavních zahraničních hostů. Na pardubickém závodišti se každý den předváděl italský hřebčín Excallibur s koňmi plemen pura raza espaňola. Velký aplaus sklízel zejména mistr Victoriano Fernandez Martinez s ukázkami vysoké španělské školy.
Vedle cílové roviny, kde se uskutečnila i atraktivní soutěž v těžkém tahu, probíhal program ještě na dalších čtyřech předváděcích plochách. Paddock byl vyhrazen chovatelským kolekcím a šampionátům tříletých chladnokrevných klisen a mladých klisen plemen hafling. Na pískovém kolbišti se uskutečnilo finále Ligy zemědělských škol, 7. kolo Pony ligy a Hobby soutěže v parkurovém skákání a na závěr westernový kurz v přímém přenosu. Na travnatém kolbišti se konala soutěž ovladatelnosti, soutěž spřežení a národní výstava a šampionát Shetland pony. A v závěrečný den výstavy na oranici u Poplerova skoku proběhla soutěž v orbě koňmi. Uskutečnila se už posedmé. Letos se konala nově ve dvou kategoriích - „Cena o ruchadlo bratranců Veverkových“ s klasickým pluhem a „Cena společnosti Profi Press“ s otočným pluhem.
Na letošní výstavě se představilo bezmála 450 koní, kteří patří ke 43 světovým a domácím plemenům.
V areálu závodiště se potřetí uskutečnila soutěž potravinářských výrobků „Mls Pardubického kraje“. A konala se zde rovněž 5. Krajská výstava ovcí a koz.
Přestože úvodní den provázelo nepříznivé počasí a déšť, divácký zájem o letošní ročník Koně v akci byl značný. Celková návštěvnost se nakonec dostala k číslu 17 tisíc diváků a vyrovnala loňský návštěvnický rekord.

 

Naše reportérka Magdaléna Straková pro vás připravuje podrobnou reportáž do říjnového Jezdectví s řadou „exkluzivních“ fotografií – těšte se!

 

Internetová televize EquiTV připravila z výstavy Koně v akci 2009 obrazovou reportáž, kterou najdete pod tímto odkazem.

 

Ilustrační foto z průběhu výstavy Jiří Bělohlav

Koně v akci

Koně v akci

Koně v akci

Koně v akci

Koně v akci

Koně v akci

Koně v akci

Koně v akci

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 034 – výherní kód č.: BHS090908860339

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.