On-line rozhovor s Ing. Andrejem Glatzem (tentokrát off-line)

Náš pravidelný úterní on-line rozhovor má tentokrát opravdu velmi exkluzivního hosta a tak nám snad odpustíte, že z časových důvodů proběhl off-line. Na naše dotazy odpovídal prezident Slovenské jezdecké federace Ing. Andrej Glatz. My jsme si ho ovšem tentokrát nepozvali ani tak jako prezidenta SJF, nýbrž především jako prezidenta mezinárodních závodů CSIO-W*** Bratislava, které se uskuteční příští týden – a to ve dnech 6. – 9. srpna v prostorách Športového areálu TJ Slávia STU.

On-line


Vzhledem k tomu, že české CSIO-W bylo letos zrušeno, půjde o nejblíže organizované skokové závody takto vysoké úrovně. Z České republiky se tak do Bratislavy možná vypraví o poznání více lidí, než tomu bylo v minulých letech. A na co se můžete případně těšit? To dozvíte již ze samotného rozhovoru.

Dobrý den pane Glatz, nejprve bych vám rád poděkoval, že jste si udělal čas na zodpovězení našich dotazů. Přestože bude jeho hlavním tématem CSIO-W*** Bratislava, na úvod bych rád trochu odbočil. Během uplynulého víkendu se uskutečnilo v Topoľčiankách mistrovství Slovenské republiky ve skocích. Můžete nás krátce seznámit s jeho průběhem a se jmény novopečených mistrů?
Majstrovstvá Slovenska, boli veľmi vydarené. Po prvýkrát boli všetky kategórie v jednom termíne - zúčastnilo sa ich cca 160 koní. V súťaži detí zvíťazil Henrich Andrejko s koňom Balimor (Stropkov Bechera JS) a v družstvách Bratislava III. v zložení Jedličkova, Slabá a Davidová. Juniori - 1. Norbert Folkmer kôň Laroc 2 (Bernolákovo CJŠ), družstvá Bratislava I. v zložení Vrábelová, Folkmer Martin a Folkmer Norbert.
V súťaži žien po rozoskakovaní s 0 trestnými bodmi zvíťazila Monika Štangelová s len 6 ročnou Quitarou pred Monikou Noskovičovou. V súťaži seniori A ST + T zvíťazil Marián Štangel na koni Lupo pred Radovanom Šillom s koňom Monark Du Charmeux tretí skončil znovu Štangel s Utopiom 37. V súťaži družstiev dospelých zvíťazilo družstvo Bratislava III. v zložení Chudyla, Naštický, Sabó a Vida.

Z českého skokového šampionátu připravuje Česká televize již několik let záznam, který lze shlédnout i prostřednictvím internetového vysílání. Existuje obdobná možnost i u vás, kde bychom se např. přes internet mohli na průběh šampionátu podívat?
Žiaľ nie. Výsledky sú na www.sjf.sk.

Rovnou navážu na tento dotaz k CSIO – bude odvysílán jeho průběh na televizních obrazovkách? Kdy a na jakém programu?
Áno na STV 3:
9.8., 17:55 h., 80 min, PN
10.8., 18:50 h., 80 min, PN
11.8., 20:40 h., 90 min, GP
18.8., 15:20 h., 90 min, GP

Kolik se bude účastnit letošního CSIO jezdců, z kolika zemí a kolik bude týmů v pátečním Poháru národů?
Celkovo 20 krajín, v Pohári národov 13 cca 80 jazdcov s 180-timi koňmi.
Pozn. red. - Seznam přihlášených jezdců najdete v příloze pod rozhovorem.

Jaké největší jezdecké hvězdy přijedou do Bratislavy?
Anton Martin Bauer z Rakúska, Theo Muff zo Švajčiarska, Aaron Vale z USA a zaujímavá bude aj účasť 2 účastníkov z Taiwanu, ktorí trénujú u jedného z najúspešnejších jazdcov - Paula Schockemühle.

Kdo bude startovat v Poháru národů za Slovensko a kolik domácích jezdců se při CSIO celkem představí?
Asi Šulek, Štangel, Mayher a Cigán (Šillo, Noskovičová)

A ještě zkušební otázka, víte, jaké bude složení českého týmu v Poháru národů? :o)
Opatrný Aleš, Zelinková Zuzana, Luža Jiří a Papoušek Jiří
Pozn. red. - jména koní dle pořadí jezdců: Titan R.S., Cigalle B-Z, Ronaldo-S (tato dvojice bude startovat poprvé v Poháru národů) a Help.

Součástí CSIO Bratislava je tradičně i bohatý doprovodný program. Kdo v něm vystoupí?
Program je skutočne náročný, ale prestávky vyplnia ukážky vysokej školy, ktorý predvedú Lipicani z Topoľčianok. Veľmi divácky obľúbený je aj parkúr psíkov - Agility. Pre deti budú pripravené rôzne atrakcie.

Jak je to vlastně se vstupným na závody? Máte připraveno např. nějaké rodinné vstupné, resp. vícedenní vstupenky?
Vstupné pre dospelých je 2 EUR a 1 EUR študenti a deti na 1 deň.

Kde najdou zájemci další podrobné informace k CSIO-W Bratislava?
Na www.csio.sk.

V České republice jezdecké akce letos poměrně dost poznamenala finanční krize – zrušeny byly nejedny mezinárodní závody, vč. CSIO-W Praha. Jak je to na Slovensku – shánějí se sponzorské příspěvky také hůře, nebo je to podobné jako v minulých letech?
Samozrejme aj Slovensko sa nevyhlo globálnej kríze a tak sa t.r. ozaj ťažšie zháňali reklamní partneri. Našťastie mnohí nám ostali verní a preto dúfame, že CSIO Bratislava neutrpí na kvalite.

Na závěr trochu z jiného soudku... Chystá se někdo ze slovenských skokových či drezurních jezdců na mistrovství Evropy do Windsoru?
Nie

Pane Glatz, ještě jednou děkuji za váš drahocenný čas a přeji, aby se bratislavské CSIO-W*** vydařilo na jedničku. O jeho průběhu se budeme snažit aktuálně informovat i naše čtenáře prostřednictvím našeho zpravodajského portálu a následně i časopisu Jezdectví.

 

CSIO Bratislava

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.