On-line rozhovor s Jiřím Nesvačilem sen. (tentokrát off-line)

Nadcházející víkend čeká Jiřího Nesvačila seniora účast na závodech zařazených do halového Světového poháru čtyřspřeží – FEI World Cup Driving (CAI-W) v Budapešti. Půjde o jeho první ze tří plánovaných startů ve Světovém poháru (chystá se ještě koncem ledna do Lipska a začátkem února do Bordeaux) a bude to vůbec poprvé, co se na takové soutěži objeví zástupce České republiky. O plánech „mistra opratí“ jsme již částečně informovali v článku a rozhovoru uvedeném v listopadovém Jezdectví. Abychom zjistili nejaktuálnější informace před odjezdem do Maďarska, pozvali jsme si Jiřího Nesvačila do našeho pravidelného on-line rozhovoru. Jelikož je však Jiří Nesvačil velmi zaneprázdněn a navíc nemá tolik zkušeností o komunikací přes internet, přinášíme vám tento rozhovor tzv. off-line – tedy předpřipravený dopředu...

Pane Nesvačile, jak již bylo uvedeno, chystáte se na tři z celkových sedmi závodů Světového poháru spřežení 2009/2010 – v Budapešti, v Lipsku a v Bordeaux. Jak padla volba právě na tyto konkrétní závody?
Jelikož si nejlepší jezdci v pořadí žebříčku mohli sami vybrat, kterých závodů se budou účastnit, tak na mě vlastně tyto závody zůstaly. Losování jsme se účastnili poprvé, takže jsme ani dopředu přesně nevěděli podmínky losování...

Do „poháru“ se počítají vždy jen tři nejlepší výsledky, kdo se tedy smí účastnit čtvrtého závodu?
Čtvrtého závodu se zúčastňují jezdci od prvního do pátého místa, na dalších pět tudíž zbývají jen tři starty.

Počítáte vůbec s možností, že byste se mohl probojovat až do dubnového finále v Ženevě?
Prozatím jsem nad možností účasti ve finále neuvažoval. To se uvidí až v průběhu závodů.

 

On-line rozhovor

 

Kdo jsou podle vás největší favorité halové série?
Za největší favority poháru považuji tyto jezdce: Exell Boyd, Koos de Ronde, IJsbrand Chardon a Tomas Eriksson.

V předešlých týdnech již proběhly tři závody Světového poháru – V Hannoveru (22. – 25. října), ve Stuttgartu (18. – 21. listopadu) a ve Stockholmu (27. – 29. listopadu). Informujete se průběžně, jak dopadla předcházející kola?
Samozřejmě se informuji. Ve Stockholmu bylo pořadí jezdců následující: 1. Tomas Eriksson, 2. Werner Ulrich, 3. Daniel Würgler. Celkové pořadí jezdců vypadá zatím takto: 1. Boyd Exell 2. Tomas Eriksson, 3. Koos de Ronde...
(Pozn. red. – žebříček a výsledky najdete v příloze pod článkem)

Jak probíhala vaše příprava na halové závody? Lišil se trénink nějak výrazněji od tréninku na venkovní starty?
Jezdily jsme trénovat do haly ve Všeticích, kde byla postavena celá trať, včetně maratonové překážky.

Byl jste se již někdy v minulosti podívat na halový Světový pohár spřežení?
Přiznám se, že jsem se v minulosti nikdy na závodech halového Světového poháru podívat nebyl.

Je něco, z čeho při účasti ve SP máte obavy?
Koně přijdou do takového velkého prostředí, kde bude obrovské množství diváků a naprosto výjimečná atmosféra, vůbec poprvé. Doufám však, že je to naopak zvedne k maximálnímu výkonu.

 

On-line rozhovor

 

Znamená účast ve Světovém poháru pro vás něco víc než účast na běžných mezinárodních závodech? Cítíte třeba větší trému?
Určitě znamená, jelikož účast ve Světovém poháru je něco jiného než na „normálních“ mezinárodních závodech, kde je úplně jiná atmosféra i kvalita jezdců. Myslím si, že trému mít nebudu.

S jakým konečným výsledkem ve SP budete spokojen?
Byl bych spokojen, kdybych se umístil uprostřed startovního pole.

Kdy odjíždíte do Budapešti a jaký je přesný časový rozpis závodů?
Do Budapešti odjíždíme v pátek 3. prosince v 7.00 hodin ráno. V sobotu se bude od 13.00 hodin konat veterinární prohlídka koní a následně asi v 17.00 hodin proběhne 1. kolo halové soutěže.

Jak početná bude vaše ekipa a kdo všechno bude její členem? Pojede do Budapešti i nějaký FUN CLUB? :o) Co vaši synové – chystají se s vámi objíždět Světový pohár?
Na halové závody se vypraví ekipa spolu s Fun Clubem kolem 12 osob. Samozřejmě vedena paní majitelkou hřebčína Favory Romanou Krausovou. Synové se zúčastní také.

Budeme vám tedy držet palce, ať se vám závody vydaří! Čtenáře Jezdectví budeme samozřejmě o výsledcích aktuálně informovat a v dalším čísle přineseme i podrobnější reportáž.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.