On-line rozhovor s Petrem Eimem (tentokrát off-line)

Pravidelný úterní on-line rozhovor tentokrát neproběhne živě před vašimi zraky, a to z jednoho prostého důvodu. Naším hostem bude úřadující mistr světa a novopečený mistr ČR 2009 ve voltiži Petr Eim, který hned v úterý ráno vyráží do brazilského Sao Paula na CVI**.

 

Petr Eim

Petr Eim

 

Na naše dotazy tak bude odpovídat při cestě na letiště a pokusí se nám je odeslat ještě před odletem. Budeme tak s napětím očekávat, kdy přesně se nám odpovědi vrátí. A o čem si budeme na dálku povídat? V první řadě právě o proběhlém republikovém šampionátu v Tlumačově, kde byla v ženské kategorii úspěšná Jana Sklenaříková, mezi juniorkami se nejvíce dařilo Janě Bartoňkové, v juniorských skupinách se dařilo chomutovským zástupcům a v mistrovské soutěži skupin jednotlivců nenašli přemožitele členové Lucky Drásov. Z voltižního mistrovství připravuje Česká televize záznam, který uvidíte v premiéře ve středu od 17.30 hod. a posléze ještě v pěti reprízách. Záhy po premiéře by se pořad měl objevit i na i-vysílání. Tolik na úvod, více již najdete v rozhovoru off-line. On-line můžete Petrovi zaslat vzkazy a případné stručné dotazy – pokud k tomu budou příznivé podmínky, určitě na ně odpoví třeba přímo z letiště...

 

Ačkoliv jste si nakonec na náš on-line rozhovor s Petrem Eimem museli počkat o více jak 36 hodin déle, určitě se toto čekání vyplatilo. Petr se k odpovědím na předem zaslané otázky dostal až po příletu do Sao Paula, a tak nás mohl alespoň letmo seznámit s koněm, na kterém bude v následujících dnech startovat na tamním CVI**. O tom, jak mu to na závodech půjde, se vás budeme snažit aktuálně informovat, nyní však již pojďme na slibovaný on-line (resp. off-line) rozhovor, který je vskutku velmi zajímavý....


Hezký den Petře, zdravíme tě z redakce Jezdectví a hned v úvodu přejeme šťastnou cestu do Brazílie. Prozraď nám, kudy vede tvá cesta do Sao Paula. Jak jsi mi včera prozradil, neodlétáš z České republiky... Pročpak tomu tak je?

Ahojky, tak zdravím již ze Sao Paula, právě jsem dorazil na místo mého ubytování a setkal se se všemi svými přáteli. Cesta byla poněkud složitější. Na tuto cestu jsem dostal možnost vydat se díky mému dlouholetému kamarádovi Danielu Kaiserovi (3. místo na MS Brno 2008). Daniel mě asi před 2 měsíci oslovil, že je zde možnost získat pozvání na závody do Brazílie. Když jsme to začínali spolu plánovat, chtěli jsme se sejít o den dříve v Lipsku a letět spolu. Bohužel brazilská federace nám oběma koupila letenky na 25. 9. Řekl jsem, že nepoletím, protože zrovna ten víkend (26. a 27. 9.) je mistrovství ČR ve voltiži v Tlumačově, takže nemohu jet. Nakonec to změnili na 29. září, ale Lipsko zůstalo. Sečteno a podtrženo, 9 hodin vlakem do Lipska, z Lipska do Paříže s Air France a z Paříže do Sao Paula s TAM. Celkově asi 26 hodin. V letadle jsem moc nenaspal a teď mi to ani moc nemyslí, ani nepíše...


Na kterém koni budeš v Sao Paulu soutěžit – předpokládám, že sis s sebou žádného koně „do kufru“ nevzal... :o)

Kůň by se měl jmenovat Tornados, to mi řekl Daniel teď, ale to je ještě brzy. Ke koním se chystáme dnes odpoledne – je tady o pět hodin méně.


Kteří z tvých největších konkurentů budou v Sao Paulu startovat a s jakým výsledkem budeš spokojen? Máš informaci, kde bychom přes internet mohli tvé výsledky sledovat?

Tak o výsledcích se vás pokusím informovat já sám, jinak nemám ponětí. Cvičit zde bude Daniel Kaiser a Matthias Lang. Neberu je jako konkurenty, ale přátele a spíš zde půjde o nabrání inspirace a užít si závody a voltiž dohromady. Ani bych tomu závody neříkal, ale vím, že se budeme snažit každý zajet co nejlépe. Nikdo neznáme ty koně, takže hodně to bude i o náhodě a přizpůsobení se.


Kdo tě z České republiky do Brazilie doprovází?

Nikdo.


Vraťme se na domácí půdu – a to doslovně – přímo do Tlumačova. Přibliž nám, jak probíhalo během uplynulého víkendu mistrovství ČR ve voltiži, jak bys jej zhodnotil organizačně a jak se ti soutěžilo v domácím prostředí?

Řekl bych, že závody probíhají bezvadně. Jsem rád, že byly dvoudenní, protože první den, ruku na srdce, byl organizačně velmi náročný a nebylo to sehrané. Ale neděle byla bezchybná. Vyzkoušeli jsme novou moderátorskou dvojici: Alice Eimová a její přítel Martin Švajda, z nich jsem měl dost nervy – chtěl jsem, aby to co nejlépe komentovali a to opravdu nebylo jednoduché. Ale v neděli to zvládli na výbornou. Martin Surýnek (co by organizátor) a Oldřich Zadařil (jakožto ředitel závodů) odvedli prostě skvělou práci.
V domácím prostředí se mi soutěží dobře. Cítím podporu u publika a stejně tak to bylo i v Tlumačově. Všechny starty jsem zajel čistě a v klidu, užíval a vychutnával jsem si koně, hudbu i cvičení a choreografii. Doufám, že to z toho šlo cítit.


Mohl bys nám o něco podrobněji shrnout alespoň jména dalších medailistů, které jsme v úvodu nezmínili?

Tak – muži senioři: 2. místo Lukáš Klouda – TJJ Lucky Drásov... Luky měl smůlu, po prvním kole se mu zablokovala záda, ale i přesto pokračoval v závodění a své zbylé sestavy (až na jednu chybu způsobenou právě problémem se zády) zajel velmi dobře. 3. místo obsadil Josef Zelinka – ZJ Orion Praha... Myslím, že Pepa dal publiku skvělou ochutnávku toho, co předváděl na ME ve Švédsku a jeho sestavy byly kořením, bez kterého by tyto závody něco postrádaly. Je tam vždy vtip, elegance i obtížnost a dobré provedení...
To je tak celé, k čemu se mohu vyjádřit, protože to bylo vše dost hektické a ani na vyhlášení jsem nebyl, protože jsem vodil Catalina.


Byl některý z výsledků MČR pro tebe překvapením?

Jak jsem řekl, přes hektický víkend, který probíhal, okamžité uklízení po závodech do 10 v noci, ráno vstávání a chystání na odjezd... Nemám ani prostudované výsledky a teď se k nim bohužel nedostanu. Jinak bych se k tomu rád vyjádřil. Závody jsem se snažil sledovat, ale v kontextu s výsledky by to, co bych napsal, nedávalo moc smysl.


Co říkáš na to, že Česká televize dala přednost MČR ve voltiži před finále Českého skokového poháru, resp. Českého drezurního poháru? Myslíš, že má na tom svůj podíl i tvůj loňský úspěch na mistrovství světa a česká média konečně trochu více začala voltiž registrovat?

To jsem netušil, že se jednalo o dávání přednosti. Ptal jsem se táty, kdy bude finále skokového poháru v TV, ale říkal, že to asi nebude. Tak to je mi líto. Jsem samozřejmě rád, že bude v TV záznam z voltiže, zde je třeba říci – konečně! Ale nechci, aby kvůli tomu bylo ubíráno jiným jezdeckým sportům. Příznivců jezdeckých disciplín je v ČR dost a myslím, že takovým důkazem může být právě pořad Království za koně, který měl sledovanost dobrou. Proč by nemohl být půlhodinový záznam ze všech, i když jsou v jednom víkendu. U nás byly čtyři kamery, myslím, že dvě by stačilo...


Od tvého historického úspěchu v Brně uplynul více jak rok. Co se pro tebe za tu dobu změnilo? Již jsem to trochu „nakousl“ v předchozí otázce – změnilo se něco zásadního pro českou voltiž?

Jestliže tento výsledek pomohl voltiži u nás ke zviditelnění, je to skvělé. Pokud bude o voltiž větší zájem, je to to nejvíc, co pro tento sport může být, protože to jde už pak ruku v ruce s ostatními možnostmi rozvoje.
Změnil jsem se uvnitř, splnil jsem si sen a jsem za to rád, uvědomil jsem si spoustu věcí, např. že to nebylo až tak důležité, že jsou jiné věci mnohem podstatnější. Uvědomění si, že voltiž mě opravdu moc baví a dává mi skvělý pocit. Pocit, ze cvičení, pocit že jsem někým a něco umím. Ale tento pocit si jsem schopný užívat nejvíce na tréninku, cvičím si v klidu a pro sebe. Pořád mám při závodech stres a jsem nervózní, protože chci jet co nejlépe umím a dokázat, že to, co jsem natrénoval, dokážu zvládnout zajet i pod tlakem, ale když ne, jsem v pohodě. A jestli příští rok nebudu mít prostředky a možnost jet do Kentucky, tak na to jsem připravený a pojedu prostě na závody tam, kam ta možnost bude.


Na výstavě Kůň 2009 v Lysé nad Labem jsi vystupoval společně se sestrou Alicí. Pro mne jako voltižního laika to byla velmi netradiční kombinace. Jak často spolu vystupujete a čí to byl nápad připravit společné vystoupení v Lysé?

No nápad to byl asi obou. Přemýšlel jsem, co připravit do Lysé, abych zachoval zájem diváka, ale zároveň abych dal oddechnout koni i sobě a vystoupení si udrželo potřebný čas. Sestra se vrátila pod dvou měsících z Anglie a rok nelonžovala. Nabídl jsem jí lonžování a byla hrozně šťastná. A pak jsme k tomu ještě přidali dvojici v kroku. Dřív, když cvičila aktivně, tak jsme každoročně jedenkrát v roce spolu jeli dvojici. Tak jsme si to po dvou letech zopakovali.


Za rok tě čeká pravděpodobně tvrdá obhajoba titulu světového šampiona při Světových jezdeckých hrách v Kentucky. Jak se na tuto sportovní událost připravuješ? Máš již připravený rozvrh závodů, které budeš chtít v příštím roce absolvovat? Jak to bude letos – co tě čeká po Sao Paulu?

Vyhlídky jsou momentálně takovéto: 3. – 4. 10. Sao Paulo – CVI**, 9. – 11. 10. Salzburg Papas Amadeus – CVI**, 16. – 18. 10. Baltic Horse Show Kiel Masters. Pak začne příprava na další sezonu. Je třeba dát odpočinout nějaký čas kotníku, nechat si vsadit implantáty a hlavně se věnovat studiu.
Nedívám se na to jako na nějakou obhajobu. Mistrovství Evropy pro mě ve skutečnosti neznamená o tolik méně, než mistrovství světa, takže se dá říct, že jsem byl už letos poražen. Příští rok bude na prvním místě otázka financí. S tím souvisí výběr koně. Pokud to dopadne dobře, tak samozřejmě nové nápady jsou a chuť také... Takže pokud by to na něčem mělo ztroskotat, tak klasický zásah osudu a zdravotní stav. S voltiží je to opravdu velmi obtížné, i když jedete jednotlivce, jste tým. Lonžér musí být perfektní, kůň musí být perfektní a vy musíte být taky perfektní – jinak není prostě šance. V roce 2008 ten tým byl, teď o možné zajímavé spolupráci komunikujeme, ale pokud to nebude mít dobré podklady, tak nemá význam se o tom zmiňovat. Samozřejmě pokud budeme mít dobrý tým, je třeba s ním vyjet co nejdříve a srovnat se s těmi nejlepšími. Na základě toho pak vyšperkovat to, co bude třeba.


Otázka na závěr – odkud a kam jsi se během psaní odpovědí dostal a jak dlouhá (co do počtu hodin) tě ještě čeká cesta?


Takže půlku jsem poslal, než jsem jel na trénink a druhou půlku teď, když jsem zpět. Koník je 11letý valach a voltiž dělá teprve 6 měsíců, takže to nebude vůbec jednoduché. Ale o tom někdy později. nyní je čas na večeři...


Děkuji mnohokrát za rozhovor a přeji hodně štěstí v Sao Paulu!

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.