On-line rozhovor s Petrem Půlpánem (tentokrát off-line)

Do úterního on-line rozhovru (27. 10.) jsme si pozvali Petra Půlpána, který ovšem bude v pravedlném čase našich rozhovorů za hranicemi... Přesto byl velmi vstřícný a poskytl nám odpovědi alespoň "off-line".

On-line rozhovor

 

Rozhovor s Petrem Půlpánem:


Během uplynulého víkendu v Hradištku u Sadské proběhla Národní přehlídka koní Kinských a prezentace plemenných hřebců. Jaké jsou vaše dojmy z této akce?

Národní přehlídky koní Kinských se zúčastnilo rekordních 67 Kinských koní z Čech a dokonce jeden chovatel z Německa. Chovatelsky cenná byla kolekce letošních hříbat. V ní byla naděje a vypovídala o stoupající úrovni chovu. Představilo se jich 13 a nejvíce se líbila klisnička po hřebci Alois z velmi staré rodiny N. Posoudit v jeden den 67 koní je časově náročné, stálo by za úvahu rozdělit přehlídku do dvou dnů. Toto vše svědčí o rozrůstání základny koní Kinských.


Kinský kůň je právem spojován s vaším areálem, dříve to byl Chlumec nad Cidlinou... Jak vůbec vznikla myšlenka vybudovat zázemí právě v Hradištku u Sadské?

V hřebčíně v Chlumci nad Cidlinou jsme byli v pronájmu a s generační výměnou u rodiny Kinských došlo ke změně podmínek v nájmu, a to nás vedlo k myšlence vybudovat areál vlastní. Současně jsme řešili otázku přiblížit se Praze. Již v Chlumci jsme měli pražské klienty...


Kam se bude podle vás v budoucnu ubírat chov koní Kinských?

Chovatelů koní Kinských stále přibývá, počet chovných klisen roste - a tak nemám o budoucnost koní Kinských obavy.


Kromě akcí chovatelských se věnujete i sportovním. První "velkou" událostí byl drezurní FEI test. Jak jej hodnotíte?

Příprava byla důkladná, a tak průběh neměl žádné problémy, také díky tomu, že jsme ho pořádali již potřetí.


Jak probíhala poslední sportovní akce na Hradištku - Bentley Cup?

Sportovní úroveň byla vysoká, kvalitně byly postaveny parkury Ing. Jandourkem. Akci poškodilo velmi nepříznivé počasí... I přesto se sjela česká skoková špička, velká účast slovenské ekipy a zástupci z Polska. Divácká odezva byla výborná.

 

BC byl navíc spojen se Středoevropským šampionátem mladých koní, ten jste pořádali vůbec poprvé... Jak jste byl spokojen s průběhem akce a s úrovní účastníků?

Myslím si, že myšlenka Středoevropského šampionátu mladých koní a posouzení úrovně chovu i se sousedními státy je velmi dobrá a mělo by se v ní určitě pokračovat. Chovatelské svazy nominovaly velmi kvalitní mladé koně. Potěšující byla dobrá úroveň českých koní a jezdců.


Přesto Bentley Cup podle některých jezdců nevyšel právě na "jedničku s hevězdičkou", důvodem byla nejspíš nedostavěná hala...

Celou akci nejvíce poškodilo katastrofální počasí - od sněhu na silnicích až po třídenní vytrvalý déšť. Naštěstí hlavní program probíhal v prostorné kryté hale, kam počasí nezasáhlo. Nepříjemné bylo venkovní opracoviště a bláto kolem turnajových boxů.


Přestože počasí ovlivnit nedokážeme - proč nebyla hala dostavěná? Resp. proč o tom nebyli jezdci informováni?

Druhá hala se bohužel nestihla dokončit v termínu díky problémům se stavební firmou, jejími finančními nároky, kterým jsme nebyli schopni vyhovět. V současné době naštěstí došlo k vzájemné dohodě. Navíc nás ukolébalo štěstí na počasí, které jsme poslední tři roky na našich akcích měli. Trochu jsme na to spoléhali.


Všechny jistě zajímá, jak budete řešit nepřízeň počasí na dalších (listopadových, prosincových) závodech?

Listopadové i prosincové závody budou v menším rozsahu a nepočítá se s účastí 200 koní, kteří přijeli tentokrát. Počítá se s dokončením druhé pracovní haly - a tím eliminací vrtoch počasí.


Drezurním nadšencům jistě neuniklo, že jste pořadateli přístího mistrovství ČR. Na co se mohou těšit, případně připravujte v areálu nějaké změny?

Počítáme s novými povrchy venkovních kolbišť. Tento problém řešíme se zkušenostmi a ve spolupráci se Zduchovickým areálem. Průběh mistrovství je už roky dán.


Jaké další sportovní či chovatelské akce v TJ Equus Kinsky přístí rok připravujete?

Kalendář se právě tvoří a veřejnosti bude přístupný na stránkách www.equus-kinsky.cz. O největších akcích jsme již mluvili, mistrovství ČR v drezuře, Národní přehlídka koní Kinských. Budeme se ucházet o společné výběry hřebců ČT a CS, připravuje se seriál zimních skokových a drezurních soustředění. Skokové závody Elite-tour jsou v Hradištku doma, vždy byly vrcholným sportovním zážitkem a doufám, že budou i v budoucnu.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů jak v oblasti sportovní, tak chovatelské.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.