Opravy hřebčína v Kladrubech: Policie navrhuje obžalobu pro 17 lidí a pět firem

Jak informuje Česká televize, policie navrhla obžalovat 17 lidí a pět firem kvůli zakázce za 300 milionů korun na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Informaci ČT potvrdil Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který nyní rozhodne o podání obžaloby. Vyšetřování policie ukončila loni v lednu po dvou a půl letech. Vzhledem k tomu, že spis je velmi obsáhlý, obvinění a jejich obhájci ho studovali zhruba rok.

„Policejní orgán tento měsíc předal státnímu zástupci návrhu na podání obžaloby stran 22 obviněných (právnických i fyzických osob) a u jedné osoby policejní orgán navrhuje státnímu zástupci zastavení trestního stíhání z důvodu úmrtí. O těchto návrzích vzhledem k rozsahu věci doposud dozorový státní zástupce nerozhodl,“ napsal ČT bez dalších podrobností státní zástupce Adam Borgula.

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v květnu 2013. Později bylo obviněno devět lidí ze stavebních firem a i zástupců hřebčína z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Právě z Unie totiž peníze na opravu hřebčína putovaly.

Policie později obvinila i další osoby, a to kromě předchozích trestných činů také z dotačního podvodu ve stadiu pokusu. „Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ sdělil tehdy bez bližšího upřesnění Adam Borgula. Konkrétní jména obviněných policie ani státní zastupitelství nesdělili.

Podle informací ČT z roku 2013 je mezi obviněnými i bývalý ředitel hřebčína Jiří Jehlička. Média v minulosti uváděla i další jména - obviněn měl být například šéf představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska a Simona Voňková, dřívější zastupující ředitelka hřebčína. Údajně byli zadrženi také Petr Pejcha, generální ředitel firmy Chládek a Tintěra, která patří do konsorcia Enteria, jeho náměstek Martin Havelka nebo obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer.

Případ souvisí s pozastavenými evropskými dotacemi pro hotel Bohemia v Chrudimi na Pardubicku, kde je obžalováno osm lidí a tři firmy z pokusu poškození finančních zájmů Evropské unie. Pojítkem v obou zakázkách by měla být stavební firma Metrostav.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.