Phar Lap, příběh šampiona...

Phar Lap se narodil na farmě Seadown Stud na Novém Zélandu. Jeho rodiče nebyli nijak výrazní, otec vedl spíše neúspěšnou kariéru dostihového koně a matka skončila ve sportu po svém prvním a zároveň posledním startu.

Po narození ryzák nikoho neuchvátil ani svým vzhledem, bylo to kostnaté hříbě, a proto se dostal do Trenthamské dražby ročků. O Phar Lapa projevil zájem Harry Telford, který ho následně nechal přepravit do Austrálie, kde měl být kůň předán Daveovi J. Davisovi, americkému obchodníkovi. Ten jej však chtěl okamžitě prodat, protože kůň vypadal značně nevábně. Chudý trenér Telford neměl dostatek peněz, aby mohl ryzáka koupit sám, a tak se snažil umluvit Davise, aby mu koně nechal na splátky.

V dospělosti ryzák měřil 173 cm, a byl tak přibližně o deset centimetrů vyšší než většina jeho soupeřů. Jeho závodní začátky nebyly příliš oslnivé, a stal se tak terčem posměchu. Ve třech letech se však změnil, dozrál a začal překvapovat svými výkony. Stal se miláčkem australského publika.

Velký ryzák (někdy přezdívaný Big Red) se stal fenoménem své doby. Vítězství vybojoval ve Victoria Derby (1929). Dále vyhrál například Melbourne Cup 4.11. 1930, a to s váhou 61 kg na hřbetě. Zvítězil i ve Futurity Stakes v Caulfieldu, kde nesl neuvěřitelných 65 kg, a i s touto váhou dokázal zvítězit! 

Roku 1932 se Par Lap a jeho tým přesunuli do Mexika. Ryzákovým jezdcem a zároveň i trenérem se stal jeho ošetřovatel Tommy Woodcock. I v Mexiku čelil Phar Lap nejdříve posměchu. Australský tým totiž neměl běžný tréninkový plán jako všichni ostatní. Tommy téměř nebyl s Phar Lapem k vidění na tréninkové dráze, chodili do terénu nebo se pohybovali okolo stáje. Získal si tak přezdívku cowboye. Woodcock nezvykal svého svěřence ani na startovací boxy a na rozdíl od ostatních trénoval v těch nejvyšších denních teplotách. 

V Mexiku nastoupil ryzák poprvé do Aqua Caliente Handicapu dlouhého 1 a ¼ míle (něco málo přes 2 km). Phar Lap v pořádku vyrazil ze startovacího boxu, navzdory tomu, že s nimi neměl zkušenost. Z počátku si udržoval velký odstup od ostatních závodníků, postupně však všechny předběhl a zaujal první pozici, na které se udržel až do samého konce dostihu. Zvítězil s náskokem tří délek.

Po úspěchu v Mexiku byl Phar Lap přepraven do Ameriky, kde ho měly čekat další starty. Nejdříve byl ustájen na ranči Eda Perryho v Menlo Parku v Kalifornii, kde byl pro šampiona naplánován odpočinek, aby nabral síly. 

5. 4. 1932 však mohutného ryzáka nečekaně zchvátila kolika. Zemřel s hlavou v rukou svého milovaného ošetřovatele Tommyho Woodcocka. Jeho smrt vzbudila velké emoce a spekulovalo se o otravě, pro kterou mnozí Australané chtěli Spojeným Státům vyhlásit válku.

Tělo koně bylo podrobeno pitvě, při které se zjistilo, že Phar Lap měl srdce vážící 6,5 kg, což je o 2 kg více, než mívá běžné srdce plnokrevníka. Tento obrovský srdeční sval ryzákovi pomohl k jeho úspěchům.

Nezapomenutelného Phar Lapa zná téměř každý, a i když už je to spousta let od jeho smrti, velký BIG RED je tu pořád s námi...

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.