Proč je pro koně prospěšné PLAVÁNÍ?

Plavání je jediné aerobní cvičení, které do tréninku zapojuje všechny systémy v těle, aniž by byly koňské končetiny zatěžovány váhou těla.

První z výhod, kterou plavání koni poskytuje je POSILOVÁNÍ SVALŮ. Když kůň plave, je jeho délka kroku (záběru) delší než délka kroku na souši. Je to tak proto, aby udržel hlavu nad vodou. Plaváním se tedy svaly koně natahují, čímž se zvyšuje rozsah pohybu končetin.

Dále je pohyb ve vodě PROSPĚŠNÝ PRO ŠLACHY, a to zejména pro ty poškozené. Šlacha spojuje svaly s kostmi a působí v těle jako “pružina“, která přenáší během pohybu mechanickou sílu ze svalových kontrakcí na kosti. Jejich hlavním úkolem je zajištění odpružení koně v pohybu. Jelikož šlachy nesou váhu koně, jsou často náchylné ke zraněním. Jak již bylo zmíněno výše, plavání umožňuje koni posilovat bez toho, aniž by zatěžoval své končetiny a nedochází zde ani k otřesům, kterým šlachy a kosti musí při pohybu po zemi čelit. Plavání je tedy účinnou rehabilitací pro poraněné šlachy.

Aerobním cvičení je cvičení, při kterém tělo vyžaduje hodně kyslíku. Plavání PODPORUJE KARDIOVASKULÁRNÍ A RESPIRAČNÍ SYSTÉM těla koně. Konkrétně máme namysli zvyšování účinnosti srdce, které je schopno efektivněji pracovat. Při “kardio“ cvičení, jako je plavání, musí plíce přijímat více kyslíku, tudíž kůň automaticky zvyšuje rychlost dýchání. Tím se postupně zlepšuje celková systémová cirkulace a také tkáně jsou lépe zásobeny kyslíkem, což je pro ně velice důležité.

Další benefit, který plavání koni poskytuje, je KLADNÉ PŮSOBENÍ NA PSYCHIKU KONĚ. Bavíme se převážně o době, kdy je kůň v rekonvalescenci po zranění. Spousta koní má kvůli úrazům nařízený klidový režim, ale jak každý z vás asi dokáže odhadnout, klid v boxe je pro sportovního koně (a nejen sportovního) utrpením. V tomto případě, kdy koni není dovolen téměř žádný pohyb po zemi, je plavání určitým druhem vysvobození. 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.