Seminář SCHČT: Předvádění koní, příprava na skok ve volnosti

Po úspěšné realizaci vzdělávací akce svazu chovatelů ČT v roce 2012, bylo připraveno pokračování ve vzdělávání předvaděčů a to opětovně v rámci vzdělávacího projektu Konkurenceschopnost chovu koní v ČR 1. Více informací uvnitř článku.

Aktualizace 25. 3. 9 HOD: Jak se předvaděči opět zdokonalovali ve svém oboru

Opakování matka moudrosti, i tak by se dala nazvat další ze vzdělávacích akcí Svazu chovatelů ČT. V rámci vzdělávacího projektu Konkurenceschopnost chovu koní v ČR 1. se ve dnech 21.-22.3.2013 na farmě v Herouticích uskutečnilo proškolení a další vzdělávání předvaděčů koní, které volně navazovalo na již první díl projektu Technologie chovu koní v ČR 1., s podtitulem příprava koní na předvádění, údržba krajiny. Tato akce patřila nejen vybraným předvaděčům, ale i široké veřejnosti se zájmem o koňskou tématiku. Nesla se pod názvem: „Konkurenceschopnost chovu koní, zákonné požadavky na hospodaření“ s podtitulem: „ Předvádění koní, příprava na skok ve volnosti. Akce se zúčastnilo okolo 30 účastníků z celé ČR. Působivě jim přednášeli lektoři z oldenburského svazu páni Christoph Bauer a Uwe Hannöver.  První den vzdělávací akce patřil opakování z minulého školení. Frekventanti se zúčastnili předvedení koní na desce (zootechnické postavení), předvádění na tvrdém podkladu v kroku a v klusu, dále byli seznámeni s pravidly a triky při uzdění koní, používání biče, úpravě koně před předvedení. Nejvíce času trávili posluchači ve skokové řadě, kde se zdokonalovali v navedení koně do řady, práci s mladými koňmi při výuce skoku ve volnosti, postavení vlastní skokové řady, rozdělení úloh předvaděčů, úpravě skokového stylu koně. A jak se následně při chovatelské akci „Skok ve volnosti 4-letých klisen“ ukázalo, nebylo toto vzdělávání předvaděčů od věci. Nasbírané zkušenosti a dovednosti použili v praxi a díky tomu byli velice nápomocni chovatelům a majitelům klisen, a výrazným způsobem zvýšili kvalitu jejich produktů.

Tak jako při všech vzdělávacích akcích Svazu chovatelů ČT se kladl velký důraz na praxi, praktické ukázky, účastníci trávili většinu času na hale než vysedáváním v učebně. I když teorii obětovali také nějaký čas, zejména při projekci záznamu z německých körungů, kde lektoři poukazovali na chyby při předvedení koně.

Druhý den patřil lonžování a přípravě na chovatelskou akci skok ve volnosti klisen 2013, organizační struktura a příprava haly. V oblasti lonžování byli účastníci seznámeni s pomůckami, postupem práce a smyslem lonžování, držení pomůcek a správné působení na koně při lonžování. Smyslem lonžování by měl být uvolněný kůň se správným pohybem od zadu se zapojením správných svalů. Lektoři přesvědčili frekventanty, jak je velice důležitá znalost anatomie a fyziologie koně.

Závěrečné hodnocení bylo velice kladné vůči účastníkům vzdělávací akce, velká spokojenost a pochvala zazněla z úst německých lektorů, kteří zaznamenali velký posun vpřed v předvádění koní  v ČR. Všichni účastníci dostali osvědčení o absolvování vzdělávací akce.

Původní článek:

Pozvánka na vzdělávací seminář v rámci vzdělávacího projektu Konkurenceschopnost chovu koní v ČR 1.
registrační číslo: 12/015/1310a/252/000009

Téma: Konkurenceschopnost chovu koní, zákonné požadavky na hospodaření
Podtéma: Předvádění koní, příprava na skok ve volnosti

Vedoucí semináře: Miloslav Perníček
Hlavní přednášející: Christhop Bauer, Filip Bertels – Oldenburský chovatelský svaz
Tlumočník: Karel Lacina

Tento seminář navazuje na semináře pořádané SCHČT v roce 2012.

20. března 2013
17,00 – 20,00 hod. Prezentace, ubytování, exkurze na farmě Heroutice.
20,00 hod. Uvedení do problematiky, představení přednášejících a posluchačů, oblečení a ústroj předvaděčů, pomůcky předvaděče, seznámení s programem celého semináře.

21. března 2013
09,00 – 12,00 hod. Praktické opakování předváděcí techniky z minulého školení. Předvádění koní na desce (zootechnické postavení), předvádění na tvrdém podkladu v kroku a v klusu.  Uzdění koní, používání biče. Úprava koně (stříhání, zaplétání, zkrášlování, atd).
12,00 - 13,00 hod. Oběd
13,00 -  17,00 hod. Skákání ve volnosti (postavení vlastní skokové řady, rozdělení úloh předvaděčů, předvedení koně ve skokové řadě, úprava skokového stylu koně úpravou skokové řady).
17,00 – 19,00 hod. Večeře
19,00 -  21,00 hod. Zhodnocení prvního školícího dne, výuka posluchačů na video ukázkách, řešení předvádění v různých prostorách a prostředí.

22. března 2013
09,00 – 12,00 hod. Předvádění koní na osmičce, klus a cval, postavení a pohyb předvaděčů, používání biče.
12,00 – 13,00 hod. Oběd
13,00 -  16,00 hod. Lonžování mladých koní (naučení, předvedení, použití pomocných otěží, atd.)
16,00 -  18,00 hod. Úprava haly na finále Skok ve volnosti 4letých klisen českého teplokrevníka 2013.
18,00 – 19,00 hod. Večeře
19,00 – 21,00 hod. Režie skokového finále, organizace  předvaděčů  na osmičce a ve skokové řadě.
Zhodnocení dvoudenního školení, předání osvědčení.

Program bude upřesňován dle momentálních požadavků školitelů.

Tento seminář je spolufinancován z operačního programu – Program rozvoje venkova, opatření I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost. Pozvaní účastníci si nehradí lektorné a stravné, platí pouze ubytování. Bude vyžadována účast na celém programu. Proškolení uchazeči budou pověřeni předváděním klisen v sobotu při finále skoku ve volnosti. Je nutno poslat písemnou přihlášku na SCHČT Písek a objednat ubytování v Herouticích na tel. 604 232 834 nebo emailem na adrese heroutice@heroutice.cz. Toto školení je výběrové. Divácky je otevřené po všechny školící dny. Případné dotazy na tel. 605 858 162.

Program na sobotu – Finále čtyřletých klisen plemene ČT – skok ve volnosti

08,00 – 09,00 hod. Prezentace na finále.
09,00 – 09,30 hod. Losování pořadí a instruktáž majitelů klisen.
10,00 – 10,15 hod. Přivítání soutěžících a chovatelské veřejnosti.
Představení komise.
10,15 hod. Zahájení soutěže.
14,00 hod. Předpokládaný konec s následným vyhlášení výsledků soutěže a předání  titulu Šampionka soutěže skoku ve volnosti 4letých klisen plemene ČT 2013.

Pořadatelé se těší na Vaší přítomnost a zájem o danou problematiku.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.