TOTILAS – příběh drezurního šampiona

Holandský teplokrevník Totilas se narodil v Holandsku roku 2000. Byl odchován Annou Visser a Janem Schuilem, u kterých se mu také dostalo základního výcviku.

Již jako pětiletý hřebec se umístil čtvrtý na Světovém šampionátu mladých koní v drezúře ve Verdenu, a to s jezdkyní Jiskou van den Akker. Později byl prodán holandskému milionáři Cees Visserovi a od té doby ho začal jezdit Edward Gal, se kterým získal plno fenomenálních úspěchů.

Za jejich první velký úspěch je považováno vítězství na CDIO v Cáchách (2008). O rok později pak dvojice překonala světový rekord Anky van Grunsven na holandském šampionátu v Anglii, kde získali hodnocení 89.50 % v soutěži Grand Prix Freestyle. Další rekord je čekal na FEI European Jumping and Dressage Championships, kde v drezuře obdrželi hodnocení 90.75 %. Posledním neuvěřitelným výsledkem roku 2009 bylo hodnocení s 92.30 % ve freestyle drezurní úloze.

Po Světových jezdeckých hrách FEI v roce 2010 přišla nabídka, kterou majitel Totilase nedokázal odmítnout. Slavný hřebec byl prodán Paulu Schockemohlemu a Ann Kathrin Linsenhoffové za 11 200 000 EUR. Od tohoto roku začal hřebec působit i v chovu. Z počátku byl nabízen za 5500 EUR, ale jeho cena se později vyšplhala až na enormních 8000 EUR.

Jeho novým jezdcem se stal Matthias Rath, kterému se však už s Totilasem nepodařilo tolik zazářit. Jedním z jejich nejlepších umístění bylo vítězství na německém drezurním šampionátu, kde získali první příčku. Poté reprezentovali Německo na European Dressage Champions v Rotterdamu, kde se umístili na pátém místě. Těchto úspěchů dosáhli pod slavným trenérem Klausem Balkenholem, nicméně později se vrátili zpět k nezdravým technikám rollkuru.

 Hřebce v dalších letech zasáhlo hned několik zranění, kvůli kterým se nemohl zúčastnit například olympijských her v Londýně (2012). Postup jeho další kariéry nebyl příliš úspěšný. A po vyšetření jednoho z jeho posledních zranění mu byla diagnostikována periostitida (zánět okostice), kvůli které definitivně odešel do koňského důchodu, jenž strávil ve Schockemöhleho stanici hřebců v Gestüt Schafhof.

V prosinci roku 2020 svět zasáhla smutná zpráva, že Totilas podlehl kolice. Nezapomenutelný hřebec zemřel ve věku 20 let a s jistotou můžeme říci, že je to jeden z koní, který navždy zůstane v našich srdcích…

Totilas v číslech:

  • Podle FN vydělal hřebec v drezurním obdélníku 336.749 EURO
  • Z 55 mezinárodních startů vyhrál 44x a z toho 39x získal hodnocení přes 80 % a 5x přes 90 %
  • Totilasův rodokmen sahá v oldenburské plemenné knize až do roku 1885 (z matčiny strany)
  • Po hřebci je registrováno 180 potomků, kteří zatím vydělali na výhrách 45.557 EURO
  • V Německu má uchovněných 25 synů a 107 dcer

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.