V nové štědrovečerní pohádce Korunní princ nebude o koně nouze

Až si na Štědrý den po večeři rozbalíte dárky, celá rodina bude šťastná a spokojená, všichni příjemně najedeni, nezapomeňte ještě na jednu vánoční tradici, a to usednout k premiérové štědrovečerní pohádce, kterou vysílá Česká televize na prvním programu od devatenácti hodin pravidelně již od roku 1993. Více se o pohádce dočtete uvnitř článku.

Ta letošní se jmenuje KORUNNÍ PRINC a kromě herců „dvounohých“ se neobešla ani bez těch „čtyřnohých“ – koní. Vše, co se těchto ušlechtilých zvířat týče, při natáčení Korunního prince zajišťovala PRODUKCE PLÁNKA – KONĚ PRO FILM.

Václav Plánka začínal jako jezdec – kaskadér, nyní už řadu let pracuje jako horse master, tedy člověk, který při natáčení filmu zajišťuje vše, co se týče koní. Koňské herce organizoval i v letošní štědrovečerní pohádce Korunní princ.

A ani toto natáčení se neobešlo bez „záskoku“ profesionálních jezdců-kaskadérů, kteří museli v určitých situacích nahradit v sedlech herce. „Korunní princ je hodně akční pohádka plná kouzel, proto byla vyžadována i akčnost kaskadérů. Za všechny zmíním Ludvíka Novotného, který je skvělým dublérem a jezdecko-kaskadérskou skupinu Haraldos – ta se předvedla především v závěrečném rytířském turnaji,“ říká Václav Plánka.

A právě v rytířském turnaji se odehraje scéna, kdy se střetnou dva rytíři na koních, jeden spadne přímo na šraňk (hrazení uprostřed kolbiště) a kůň utíká pryč. „Tomu předcházela velice náročná příprava, která se ale nakonec vyplatila, protože se nám pád podařilo natočit na první dobrou, za což jsme byli rádi, protože každé opakování takových scén představuje riziko,“ popisuje Plánka.

Ten si pochvaluje i spolupráci s režisérem Karlem Janákem. „Je to neuvěřitelně pozitivní člověk, který i problémy umí řešit s úsměvem,“ uzavírá Plánka.

 

Václava Plánku jsme navštívili v srpnu na Farmě Rybníček, kde nám ukázal, jak se trénují koně pro film. Celou fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

 

Korunní princ

Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (Josef Abrhám). Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr (Jaromír Hanzlík), jenž má dva syny – následníka trůnu Jana (Patrik Děrgel) a mladšího prince Karla (Kryštof Hádek). Karel se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty (Pavel Kříž) se na hradě vloupá do zakázané komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čaroději zůstaly, a hodlá svého bratra zničit. Princ Jan tak vypije kouzelný lektvar, který mu jeho povedený bratr naservíruje, a ten mu v mžiku vymaže paměť. Jan se poté bezhlavě vydává na cestu do Zapovězeného lesa, ve kterém každý, kdo tam kdy vkročil, beze stopy zmizel. Od tohoto okamžiku se začíná odvíjet řetězec dramatických, ale především často komických situací. Zdroj: Česká televize

REŽISÉR KAREL JANÁK: KONĚ FILMŮM PROSTĚ SLUŠÍ

Režisér Karel Janák už s Václavem Plánkou spolupracoval kromě Korunního prince i na filmu a seriálu Ať žijí rytíři!, kde dostali koně rovněž hodně prostoru. Jak sám říká, natáčení s koňmi často není jednoduché, vždy záleží na tom, kdo na nich sedí, ale je radost je na place mít.

 

Jaký vztah máte ke koním? Patříte k jejich obdivovatelům nebo aktivním jezdcům?

Koně mám moc rád. Tím spíš, když už jsem s nimi točil tři pohádky a jeden seriál. Bohužel na nich jezdit neumím, a tak vždycky jen závidím hercům a kaskadérům, když se na nich mohou prohánět. Ale jednou si snad najdu čas a aspoň trošku se jezdit naučím. Musí to být nádherný zážitek!

 

Bez koní se neobejde natáčení řady filmů.... Jak se Vám s těmito „čtyřnohými“ herci spolupracuje jako režisérovi?

Záleží především na tom, kdo na koni sedí. Když jsou to lidé, kteří mají s jezdectvím dostatek zkušeností, tak je to radost. Kdysi byla jízda na koni povinný předmět na hereckých školách. Bohužel tomu tak dnes není, takže mám často herce, kteří si na koni nevědí rady. A pak je těžké i jen to, aby kůň správně stál v záběru. Ale ať už je natáčeni s koňmi jednoduché nebo složité, filmům koně prostě sluší a je vždy radost, když je můžu na place mít.

 

Na koňské scény bude bohatá i štědrovečerní pohádka Korunní princ. Jak jste byl spokojen s přípravou scén s koňmi v podání Produkce Plánka - Koně pro film?

Vašek Plánka je profesionál každým coulem a vždy mi dodá do filmu koně, kteří jsou připraveni na natáčení naprosto dokonale. Ještě se mi s ním nestalo, že by nějaký kůň nedokázal udělat to, co po něm scénář vyžadoval. Proto na tuto firmu nedám dopustit, a pokud to jde, tak spolupracuji s ní.

 

Proč by si lidé podle Vás měli na Štědrý večer pustit právě Korunního prince?

Korunní princ má ten nejlepší scénář, jaký jsem měl kdy v ruce. Je v něm humor, napětí, láska... Zkrátka vše, co by správná pohádka měla mít. Navíc v ní hrají legendy českého filmu, jako je Josef Abrhám, Jaromír Hanzlík, Veronika Freimanová a mnozí další. Vedle nich zazáří i mladší, ale neméně talentovaní herci, jakými jsou Kryštof Hádek, Eva Josefíková či Patrik Děrgel. I díky nim se pohádka opravdu podařila a myslím si, že diváky na Štědrý večer rozhodně potěší.

 

Můžete, nejen diváky z řad koňařů, nalákat na nějakou konkrétní scénu s koňmi, kterou v pohádce uvidí?

Pokud jde o diváky z jezdeckého prostředí, tak ti se mohou těšit především na velký rytířský turnaj, který je vyvrcholením celé pohádky. Rytíři v něm bojují o ruku princezny, ale stejně tak se předvede i celá řada koní speciálně vycvičených pro rytířské turnaje. Díky nim nechybí v pohádce ani pořádná dávka akce a adrenalinu.

 

KRYŠTOF HÁDEK: OBDIVUJI UMĚNÍ JEZDCŮ – KASKADÉRŮ

Kryštof Hádek, alias princ Karel už s koňmi nějaké zkušenosti má. Seznámil se s nimi díky bratrovi Matějovi, jezdit ale začal až díky herectví. Při natáčení Korunního prince si dokonce neplánovaně vyzkoušel, jaké to je, když se s jezdcem kůň postaví na zadní. Rád by se do sedla dostával pravidelně i ve volném čase, ale zatím kvůli své vytíženosti jezdí jen příležitostně.

 

Jaký je Váš vztah ke koním?

Ke koním mám velmi pozitivní vztah. Můj bratr měl koně, takže mi toto prostředí není cizí, ale vždycky mě provázel respekt k těmto zvířatům. Do sedla jsem se tak pořádně dostal až díky herectví a přiznám se, že mě to začalo bavit a mohu potvrdit, že rozhodně platí rčení, že pohled na svět je nejkrásnější z koňského hřbetu.

 

Na natáčení pohádky Korunní princ byl Vaším koňským parťákem bělouš Siham a vraník Gariet. Jak na ně vzpomínáte?

Pamatuji si hlavně na Sihama, to byl neuvěřitelný pohodář, měl se mnou svatou trpělivost. Gariet si trochu vyzkoušel mé schopnosti, když se se mnou při natáčení postavil na zadní, což byl celkem nečekaný zážitek, ale podařilo se mi na jeho hřbetě udržet.

 

Jak se Vám natáčely jezdecké scény v této pohádce? (Jak jste byl spokojen s přípravou scén s koňmi, servisem atd...)

Natáčení jezdeckých scén v Korunním princi bylo bezvadné, moc mě bavilo. Musím říct, že vše bylo tak dobře připravené, že to pro mě bylo „za odměnu“ a vždy jsem se na pobyt s koňmi na place moc těšil. A obdivuji práci profesionálních jezdců a kaskadérů. Je neuvěřitelné, co všechno dokáží. Na natáčení rytířského turnaje v této pohádce jsem měl možnost si vyzkoušet sedět na koni v brnění a držet k tomu v ruce lanci, která je poměrně těžká, a stačilo mi to.

 

Věnujete se nebo plánujete se jízdě na koni věnovat i ve volném čase?

Kdybych měl nějaký volný čas, tak bych se moc rád věnoval koním pravidelně, ale vzhledem k mé vytíženosti se do sedla dostanu jen příležitostně. Všem ale ježdění na koni můžu vřele doporučit, je to úžasný relax, při kterém si člověk vyčistí hlavu.

Kryštof Hádek (princ Karel) na Sihamovi.

 

PATRIK DĚRGEL: V SEDLE JSEM SE MOHL CÍTIT JAKO PRINC

Princ Jan, tedy herec Patrik Děrgel při natáčení dokáže strach i respekt z koní překonat a úplně si ho získají. Velice rád by se na nich naučil doopravdy jezdit.

 

Jaký je Váš vztah ke koním?

Můj vztah ke koním je daný tím, že na nich vůbec neumím jezdit. Jsou to nádherná zvířata. Vždycky když se k nim dostanu blíž a strávím s nimi nějaký čas, tak si mě úplně získají a já už se vidím, jak na některém z nich uháním krajinou. Jenže realita je taková, že jsem nakonec rád, když se přes strach a respekt dostanu k tomu, že si je pohladím...

 

Na natáčení pohádky Korunní princ byl Vaším koňským parťákem bělouš Siham a strakáč Verdi. Jak na ně vzpomínáte?

Siham i Verdi jsou skvělí koně, už jen tím, že takového jezdeckého analfabeta, jako jsem já, vůbec na svém hřbetě tolerovali. Občas mi dokonce dodávali pocit, že umím jezdit na koni. Moc dobře ale vím, že to bylo jen jejich zásluhou.

 

Jak se Vám natáčely jezdecké scény v této pohádce? (Jak jste byl spokojen s přípravou scén s koňmi, servisem atd...)

Jsou to naprostí profesionálové. Stačilo jim jednou si projít trasu, kterou se mnou na zádech měli urazit a oni si ji zapamatovali a už ji zvládli úplně bravurně. Na mě bylo jim to nepokazit. (úsměv) A díky servisu všech lidi okolo těchto koní jsem se mohl soustředit jen na to, abych se v sedle udržel a vypadal při tom nejvíc, jak to šlo, jako princ.

 

Věnujete se nebo plánujete se jízdě na koni věnovat i ve volném čase?

Strašně bych chtěl, ale upřímně si myslím, že se k tomu zase nedostanu. I když kdo ví. Protože je pravda, že pohled na svět z koňského sedla se mi díky natáčení Korunního prince dost zalíbil.

Patrik Dděrgel (princ Jan) na Verdim.

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.