Výjimeční lusitáni z ACM

PR / Rodinný hřebčín lusitánských koní ACM založil Antonio Correia de Mendonça v roce 1995 se skupinkou klisen se starého a tradičního chovu Visconde dos Olivais za použití výjimečných hřebců jako Tixaquir nebo synů slavného hřebce Danubia.

Dnes v portugalském hřebčíně, který se nachází na panství Couto dos Pardinhos, uprostřed okouzlující krajiny přírodního parku na řece Tagus u španělských hranic, stojí patnáct chovných klisen vlastního chovu.

Koně na drezuru a working equitation

Cílem hřebčína ACM je chovat koně odpovídající standardu lusitánských koní se silným tělem, skvělých charakterem a skvělými chody. Lusitáni z hřebčína jsou všestranně použitelní, nejlépe se prezentují v drezuře a ve working equitation.

Na světě soutěží dnes hned 3 koně z chovu ACM na úrovni Grand Prix. V Kanadě je to Zimbro ACT Julie Pierce, v Česku Destino dos Pardinhos Pavly Rubíčkové a ve Švédsku Dartagnan dos Pardinhos Ulriky Pernler, který zároveň soutěží ve working equitation.

Chov dobývající svět

Místní odchovy dobývají svět, koně s výžehem ACM naleznete v Kanadě, ve Švédsku, Norsku, Německu, Nizozemsku, Francii či Španělsku. Kromě domácího Portugalska je nejvíc koní hřebčína v České republice, kde je v současné době registrováno patnáct koní, včetně dvou chovných klisen. Výstavně i sportovně jsou úspěšní hřebci Destino dos Pardinhos a jeho syn Lidador dos Pardinhos drezurní jezdkyně Pavly Rubíčkové.

Pro budoucí chov drezurních koní v ACM byl v roce 2015 zakoupen hřebeček Lux DR, syn slavného Escoriala. Po výstavních úspěších nastoupil Lux DR v roce 2020, symbolicky k 25. výročí založení hřebčína, do chovu a v roce 2021 jsou očekávána první hříbata, kterým předal svou krásu, vytrvalost a fantastické chody.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.