Výstava o žďárském jezdectví

Od 2. října do 18. listopadu je v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou otevřena výstava „Ať nám koně jdou aneb 55 let žďárského jezdectví.“ Seznamuje návštěvníky s epizodami z historie zdejšího jezdeckého oddílu, založeného roku 1957 Josefem Sýkorou. Vystaveny jsou například dobové fotografie, různé floty, poháry a medaile, uzdečky, jezdecký oděv, dobová parkurová překážka.

Na výstavě jsou také připomenuta Mistrovství republiky z roku 1961 a 1967, která se konala ve Ždáře nad Sázavou. Nechybí ani nákres sportovní haly pro Mistrovství Evropy zemědělských jezdců, které zde mělo být uspořádáno v roce 1973. V „síni slávy“ jsou vystaveny medaile a poháry první žďárské mistryně republiky Veroniky Štefanové, která ztvárnila hlavní roli ve filmu režiséra Josefa Pinkavy Prázdniny s Minkou (k dalším jeho filmům patří Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní a Výbuch bude v pět). Titul získala v roce 1968 s koněm Opál.

Kdysi velmi slavné žďárské závody ve skijöringu připomínají krom fotografií a vzpomínek účastníků také ukázky z veršované Pamětní knihy jezdeckého oddílu, psané slavným žďárským pedagogem a amatérským historikem Františkem Mokrým a ilustrované ing. L. Hoffmannem. Zlatě natřená podkova koně Odra dominuje části výstavy, věnované Žďáru dostihovému. Připomenuta je nejen Velká žďárská steeplechase, která se konala 13. září 1959, ale také žďárští dostihoví koně Odra, Soja (obě jezdil na závodišti v Praze-Velké Chuchli žďárský jezdec Jan Vondra) a Lumen, který byl v tréninku Milana Korába (naposledy startoval roku 1992 v Pardubicích). Současné jezdce zaujme také soubor fotografií Stanislava Mikuleho z Memoriálu Dalibora Sýkory, pořádaného ve Žďáře od roku 2003. Jeho dva poslední ročníky se kvůli zániku žďárského kolbiště pod hrází Bránského rybníka přesunuly do nedalekých Hamrů nad Sázavou ke svému pořadateli, JK Na Ranči.

Protože tvůrci výstavy počítají i s návštěvou laiků, seznámí je nejprve s pravidly parkurových závodů. V rámci oblíbených interaktivních prvků se návštěvníci naučí rozeznat ryzáka od hnědáka, jezdce od žokeje a přední podkovu od zadní. Vyzkouší si jedeckou přilbu, seznámí se s uzdečkou a nahlédnou do stáje. Čeká je také tradiční vědomostní kvíz. Pro někdejší jezdce a pamětníky je připraven výtisk publikace 55 let žďárského jezdectví s prosbou o případné doplnění a opravení jeho údajů. Autor publikace se opíral především o novinové zprávy a archivní materiály, které nejsou vždy zcela přesné. Na základě nově získaných informací bude připraveno její opravené vydání.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.