Vzpomínáme na... Egona Sekničku

A je tu neděle - den určený pracovnímu klidu a odpočinku. Svátek, jehož název v některých jazycích znamená den slunce nebo den Páně, ale také vzkříšení Ježíše Krista. A křísit budeme každou neděli i zde, ovšem pouze vzpomínky. Vzpomínky na členy naší rozvětvené jezdecké rodiny, kteří tu s námi již nejsou. Na život Egona Sekničky dnes vzpomíná Miroslav Svozil.

V Hranicích na Moravě zemřel dne 10. října 2007 ve věku 89 let důstojník ve výslužbě Egon Seknička. Již jen pamětníci dokáží dát uvedené jméno do souvislostí s jezdeckým sportem. Egon Seknička působil v 50. letech ve Vojenské akademii v Hranicích. Budoucí důstojníci dělostřelectva absolvovali v té době ještě v rámci výuky i kurz jízdy na koni. /Dvě jezdecké korouhve, jedna na bělouších a druhá na ryzácích, jimiž hranická vojenská akademie disponovala, se pravidelně zúčastňovaly květnových vojenských přehlídek na letenské pláni v Praze./
Do tohoto období spadají i největší sportovní úspěchy E. Sekničky. Armádu reprezentoval především ve skokových soutěžích. Dvakrát získal jako člen skokového družstva titul mistra Československa (Praha 1953 s Démantem a Tatranská Lomnica 1957 s Fouskem). Navíc byl i členem družstva, jež se jednou umístilo na stříbrném (Pardubice 1958 s Jafou) a jednou na bronzovém stupínku (Ústí n. L. 1951 s Bojarem). /Členy uvedených medailových družstev byla další vynikající jezdci důstojníci J. Novosad, J. Šimon, J. Havel či V. Špaček./ Jako voják asistoval u definitivního zániku jezdectva v československé armádě, což nesl velmi těžce Brzy poté také ukončil svoji sportovní jezdeckou kariéru. Čest jeho památce.
Miroslav Svozil

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.