Vzpomínáme na... Ing. Stanislava Popelku

A je tu neděle - den určený pracovnímu klidu a odpočinku. Svátek, jehož název v některých jazycích znamená den slunce nebo den Páně, ale také vzkříšení Ježíše Krista. A křísit budeme každou neděli i zde, ovšem pouze vzpomínky. Vzpomínky na členy naší rozvětvené jezdecké rodiny, kteří tu s námi již nejsou. V březnu tomu budou již dva roky, co odešel Ing. Stanislav Popelka.

Kariéra amatérského dostihového jezdce, trenéra a chovatele Ing. Stanislava Popelky započala v 60. letech ve Hvozdě u Konice postavením tří boxů na zahradě rodného domu. Koncem 60. let vznikl, v objektu bývalého pastvinářského družstva zvaném Srdéčko, vzdáleném od Hvozdu necelé dva kilometry, mini hřebčín a dostihová stáj, působící pod hlavičkou JZD Bohuslavice. Ing. Stanislav Popelka pracoval v tomto družstvu jako ekonom a současně vedoucí chovu koní. Jeho dostihové jezdecké úspěchy jsou spjaty zejména se jmény koní jako Centim (L‘Amiral) či Halmas (Masis). Kariéry trenéra a chovatele byly mnohem delší a úzce spolu souvisely, poněvadž v dostihové stáji stáli převážně koně vlastního chovu. Prvními chovnými klisnami byly Hymna (Biskaj) a z hřebčína Albertovec zakoupená kolekce Korba (Masis), Melodie (Cejlon) a Delpree (Delirium, IRE), z nichž každá založila ve Hvozdu rodinu.
Připomeňme si jména úspěšných dostihových koní z hřebčína Srdéčko. Z rodiny klisny Hymny to byla Historie (Seal, GB), Herbona (Sharp End, GB), Harta (Patcher, IRE) a krev zakladatelky této rodiny koluje i v žilách druhého z Velké pardubické v roce 2008 Hirsche (Favoured Nations, IRE). Z Korby byla úspěšná zejména Kavárna (Verona) a k rodině přísluší i vynikající steeplerka Korinka (Bin Saddad, USA). K rodině klisny Melodie patří Meries (Seal, GB), Mendrika (Seal, GB), Monagua (Noble Law, GB) a také šestinásobný vítěz na překážkách Mrazík (Noble Law, GB). Klisna Deplree zanechala koně takových kvalit, jakými byly klisny Dívenka (Veronal) či Dilana (Veronal), hřebci Dinarik (Abad, SU), Delgádo (Ludovico, GER) a zejména Dextrin (Veronal), špičkový steepler s dvanácti vítězstvími a jen s jedním nedotovaným místem z dvaceti pěti startů v překážkových dostizích. Z pozdějších nákupů klisen se prosadili bratři Joul a Jampol po Abad (SU) z Jamavy.
V 90. letech přechází hřebčín a stáj do vlastnictví rodiny Popelků. Z tohoto období neujde pozornosti nákup klisny Měsť (SU) po Mistnik (GB) a výsledky jejích potomků – Mandarino (Bin Saddad, USA), Maldini a Mikeila, oba po I Shall Stay (USA), i dalších. To již Ing. Popelka předal žezlo svému synovi Stanislavovi, aby dál hájil modro žluté barvy stáje (dres modrý, žlutý klín, modro žlutá čapka), které koně z Hvozdu nosí již přes čtyřicet let. Zakladatel stáje a její dlouholetý patriot zemřel 29. března 2010. Jak poznamenal jeden ze smutečních hostů, odešel český Friderico Tessio…

 

Foto Zenon Kisza

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.