Vzpomínáme na... Josefa Zwingera

Neděle - den určený pracovnímu klidu a odpočinku. Svátek, jehož název v některých jazycích znamená den slunce nebo den Páně, ale také vzkříšení Ježíše Krista. A křísit budeme každou neděli i zde, ovšem pouze vzpomínky. Vzpomínky na členy naší rozvětvené jezdecké rodiny, kteří tu s námi již nejsou a chybí nám. Dnes zavzpomínáme na severomoravského Josefa Zwingera, pod jehož padesátiletým vedením vzkvétal klub JK Opava Kateřinky.

 

Josef Zwinger vstoupil v Lysé nad Labem do síně slávy.

Josef Zwinger se narodil 20. 12. 1923 v Kateřinkách. V manželství měl 3 děti, kdy se synové Jiří a Miroslav stali aktivními jezdci, dcera Vladislava zase zajišťuje do současné doby stravu pro účastníky jezdeckých závodů. Sám jezdil překážkové dostihy. Dalším pokračovatelem koňařského rodu je vnuk Jan.
V roce 1953 bylo založeno JZD Kateřinky a 9. září 1954 se konala ustavující schůze JO Sokol Kateřinky. Od ustavující schůze, více jak padesát let, vykonával funkci předsedy, než ji předal svému nástupci.
Při oslavě sedmdesátých narozenin mu přátelé k jeho oblíbené písničce přidali sloku „Na jízdárně mají koně, já chci dělat jenom pro ně“. Všem přítomným se promítl jeho život, v němž dokázal slova proměnit ve skutky a uvést je v život.
Hlavně jeho zásluhou se v roce 1968 vykoupily budovy a pozemky k vybudování jezdeckého střediska. Samotná výstavba byla zahájena v roce  1971 a v roce 1974 kolaudována. V letech 1976 až 1978 byla ještě postavena zděná krytá hala.
I přes  pokročilý věk pomáhal při organizování všech akcí na jízdárně. Za svou celoživotní práci pro jezdectví byl v roce 1997 v Lysé nad Labem uveden do síně slávy.
Ve svých 80 letech se ještě podíval na svět z koňského hřbetu, a to již za pomoci vnuka Jana.  Na podzim roku 2005 se staví na start posledního závodu, ale ten 19. října 2007 prohrává.
                                                                              Jiří Gebauer za přispění Vladislavy Pospíšilové

 

         S manželkou Jiřinou v Lysé nad Labem

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.