Vzpomínáme na... Karla Trojana

A je tu neděle - den určený pracovnímu klidu a odpočinku. Svátek, jehož název v některých jazycích znamená den slunce nebo den Páně, ale také vzkříšení Ježíše Krista. A dlouhou dobu jsme tu křísili každou neděli vzpomínky na členy naší rozvětvené jezdecké rodiny, kteří tu s námi již nejsou. Dnes vzpomeneme na Karla Trojana, a tuto smutnou rubriku si připomeneme až po prázdninách...

Karel Trojan
Dr. Karel Trojan zemřel 13. října 2008 v hořovické nemocnici po náhlé mozkové příhodě. Pana Karla Trojana znaly tisíce příznivců chovatelů pony. Byl motorem chovu poníků s původy, s výkonnostními zkouškami a ježděním na patřičné úrovni. Ač začínal jako učitel, velmi záhy se dal na vojenskou dráhu a sloužil u významného dragounského pluku v Klatovech. Dlouhá léta pak pracoval v Praze na Bulovce na výzkumu rakoviny.
Na romantickou samotu vedle Málkova u Berouna se přestěhoval v roce 1970. Díky jeho iniciativě a oslovení tehdejšího předsedy JZD Horymír Neumětely Václava Míky vznikl v roce 1975 v Bezdědicích jezdecký klub. V něm vyrostlo mnoho jezdců a příznivců koní. On sám se velmi často zúčastňoval ve výběrových komisích hodnocení poníků hlavně v Německu a Rakousku, radil mnoha chovatelům doma i v zahraničí a vychoval řadu odborníků – jezdců, chovatelů či veterinářů.
Zájem o koně se dostal i do genů jeho dvou synů. Zdeněk Trojan se stal významným kameramanem a jeho nejoblíbenější byly vždy přenosy z dostihů a akcí spojených s koňmi, např. Velké pardubické. Druhý syn Karel se zamiloval spíše do koní pod kapotou. Jeho dcera Katka však koním již odmalička zcela propadla a pomáhala vést dědečkovu farmu. Dr. Karel Trojan nás opustil v požehnaném věku 92 let, v době, kdy stihl opratě svých koní předat mladším generacím.
(lg)

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.