Vzpomínáme na... Miladu Barešovou

Neděle - den určený pracovnímu klidu a odpočinku. Svátek, jehož název v některých jazycích znamená den slunce nebo den Páně, ale také vzkříšení Ježíše Krista. A křísit budeme každou neděli i zde, ovšem pouze vzpomínky. Vzpomínky na členy naší rozvětvené jezdecké rodiny, kteří tu s námi již nejsou a chybí nám. Všichni, jichž jsme si vážili a zanechali v nás nesmazatelné dojmy. Mezi takové patří také Milada Barešová, jejíž hlas jsme znali z mnoha jezdeckých akcí - závodů, výstav i galavečerů. Kdo si oblíbil její "smůla smůlovatá" nebo charakteristickou "běluši", ví, o čem mluvíme. Pojďte si na ni zavzpomínat spolu s námi a Ing. Lenkou Gotthardovou.

Miládka Barešová - Anděl na zemi
Od této chvíle budeme životem kráčet pozorněji, budeme vstřícnější a vlídnější a v každém bližním, který Miládku Barešovou kdy viděl či slyšel, budeme hledat kousíček její duše a jejího poselství. Ona byla velkou  a laskavou osobností, zcela oddanou koním, jezdcům, chovatelům a všem přátelům koní.
Pro ně žila, pro ně dýchala, pro nás všechny neúnavně brázdila naši krásnou zemi a činila ji ještě krásnější… s ní jsme mohli být šťastní a hrdí na naše národní plemena koní, díky ní jsme se mohli těšit ze sportovních jezdeckých výsledků dvojnásob, neboť ona dokázala každého jezdce úžasně pochválit, s ní se mohli radovat i ti, kteří závody prohráli, protože ona uměla ocenit snahu i toho posledního jezdce a vřelými slovy ho povzbudit – již nikdy nás nikdo nepochválí tak krásně a upřímně jako Miládka.   


Paní Ing. Milada Barešová se narodila 15. února 1943 v Turnově, svůj svátek slavívala o několik dní dříve 8. února. Základní školu navštěvovala v Rovensku pod Troskami a Střední ekonomickou školu v Turnově.  Po studiu přijala práci na umístěnku ve Skloexportu v Liberci.
Už jako dítě se zamilovala do koní a tato láska jí vydržela po celý – ovšem příliš krátký - život. V poválečném období vyhledávala každou příležitost, jak se přiblížit ke koním, ať už to byl koníček ve stájích na statku či orající na poli. Na opravdovou jízdárnu se dostala až v Liberci. Tam se také časem dozvěděla o možnosti přihlášky na dlouhodobý trenérský kurz na Albertovci. Určitě nevěděla, že se její tamní pobyt prodlouží na 12 let. Nejdříve pracovala ve výcvikové stáji – ošetřovala a jezdila mladé koně. Spolupracovala s takovými osobnostmi jako byl ing. Karel Lamich nebo Erich  Režnar, s nimi jezdívala na závody, svědomitě se starala o jejich koně, s nimi se těšila z jejich sportovních výkonů…
V roce 1977 se Miládka Barešová rozhodla pro dálkové studium na Vysoké škole zemědělské v Brně a její diplomová práce nesla název: Vliv a uplatnění hřebce Quoniam na polokrevné stádo. Již během studia přešla Miládka pracovat na plemenářskou správu. Důvodem byl její zdravotní stav. Nakonec musela Albertovec opustit a vrátila se domů. Podstoupila řadu složitých operací a v polovině 80. let musela přejít do invalidního důchodu.
Se svou obětavou maminkou pak žila skromným životem ve vzájemné péči a starostlivosti. V roce 1982 moderovala paní Baršová své první závody v Sobotce a netušila, že jí tato činnost posléze téměř pohltí a ona s odborným, pečlivým a laskavým moderováním prožije téměř čtvrt století.
Tak komentovala například mnoho závodů v JK Mira Hnanice, kde byla dlouholetou členkou tamního oddílu. Nejlépe však Miládku známe z výstavy v Lysé nad Labem, z Císařského ostrova v Praze, z Pardubic (splnil se jí sen hlásit i v rámci VP), známe ji ze Slavností koní Kinských z Chlumce nad Cidlinou, z Jezdeckých dnů z Kladrub nad Labem a ze Slatiňan, z Humpolce a to nejen ze závodů, ale i ze slavnostních galavečerů, ze závodů z Koles, Nové Ameriky, Liberce, z Přední Kopaniny, ze Všemil, z Kolína, z Nového Jičína, z Bělé pod Bezdězem, ze Svatováclavských slavností z Hradce Králové či z Náchodské přehlídky v Bělovsi, kde si velmi cenila čestného členství v Náchodském svazu. Známe ji zkrátka ze stovek akcí…
Řadu let byla členkou východočeského oblastního výboru ČJF, od roku 2003 i členkou předsednictva Svazu chovatelů českého teplokrevníka, kde měla na starosti propagaci, protože kromě toho, že výborně komentovala, ještě stíhala psát velké množství článků do Jezdectví, Jezdce, Koní, Našeho miláčka a jistě do řady dalších. Za svou neúnavnou činnost byla časopisem Jezdectví v roce 1994 vyhodnocena jako osobnost roku a před pěti lety byla oceněna Equichannelem a vstoupila do dvorany slávy.
Miládka si nikdy nepotrpěla na žádné okázalosti. I po všech těch oceněních jí udělalo stejně největší radost, když za ní někdo přišel, stiskl jí ruku a poděkoval slovy: „Paní Barešová, vy jste to všechno o tom našem koni řekla tak krásně“ – a to jí bylo největší odměnou. Když cokoliv Miládka uváděla, všichni jsme se cítili velmi bezpečně pod jejími ochrannými křídly dobrotivosti a lásky. Její hlas na nás působil jako důvěrné maminčino pohlazení. Paní Barešová byla andělem již tady na zemi. Miládko, ty nám budeš skutečně chybět…
Lenka Gotthardová, 2006

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.