Vzpomínáme na... rok 2011

Každou neděli jste si na tomto místě zvykli vzpomínat na někoho, kdo tu s námi již není. První den roku 2012 (co nás v něm čeká, si přečtete v lednovém Jezdectví) si zaslouží zvláštní přístup, proto v článku vzpomeneme na hlavní koňské a jezdecké události, které se spolu s rokem 2011 staly minulostí. Ohlédněte se tedy s námi a třeba připojíte události důležité pro vás – v tom množství určitě nezvládneme připomenout vše…

Dovolte nejdříve takovou malou doušku (původně měla být na konci článku, ale jelikož článek se nám vyklubal opravdu velmi dlouhý, raději přesunujeme sice pár, ale velmi důležitých vět na úvod):

Neuvěřitelné, jak se takové rychlé a stručné ohlédnutí za sezonou 2011 může protáhnout. O všech těchto akcích jsme vás informovali více či méně podrobně i v časopisu Jezdectví. Tímto bychom chtěli velmi a srdečně poděkovat všem spolupracovníkům, kteří nám ve sběru a uveřejňování informací pomáhali, protože jak sami vidíte, byl to úkol téměř nadlidský….

Leden
Jezdectví vchází do svého 59. ročníku.

Jako každý rok začíná i ten s dvojčíslím 11 na konci intenzivním tréninkem, a to hlavně početnými soustředěními, kromě domácích trenérů (J. Jindra, E. Jančářová atd.) se konají i pod vedením těch zahraničních (Denis Soyer, Sylvie Jaeckle a další). Trenéry školí ve Svinčicích i Tjark Nagel.
Prvními závody se 29. ledna stává spřežení na Hradištku, prvními hobby závody opět spřežení v Trojanovicích.
Pokračuje sezona vyhlašování nejlepších z minulého roku, vytrvalci se scházejí 15. ledna v Mirošovicích. Koněm roku 2010 se stává Hamir 1, jezdci roku P. Jadlovský (senioři) a T. Kucharská (junioři a mladí jezdci).
Pomalu začíná takový malý boj o přízeň chovných klisen, rozjíždějí se předváděcí dny plemenných hřebců v Čechách (Mustang Lučina) i v zahraničí (je vypraven autobus s českými zájemci do hřebčína Sprehe).
Česká klusácká asociace si zvolila nové vedení v čele s prezidentem Mgr. Jiřím Svobodou.
V představenstvu Dostihového spolku skončil Miroslav Petráň.

Únor
Jezdectví má novou grafickou úpravu a nové rubriky (VIP čtenář Jezdectví, Jak to vidím já, Fotoudálost, Z fotoarchivu našich čtenářů, Já, kůň, 3 otázky pro…, České stylové objevy).

Vyhlašování nejlepších pokračuje v Benešově (pony-vítězové M. Pavlisová, K. Rosická, L. Heřmanová, K. Hájková, P. Přidal) a v Humpolci. Tam kralují všestrannosti A. Vrtek (děti), ex aequo L. a V. Příhodovy (junioři), M. Příhoda (ml. jezdci) a J. Hatla (senioři), spřežení vítězové Českého poháru spřežení P. Drbohlav (jednospřeží), T. Barták (dvojspřeží) a T. Palán (pony). Koněm roku všestrannosti se stává Monarcha.

Semináře pokračují. Jezdce trénuje i Jiří Skřivan nebo Aleš Opatrný. Ten však utrpěl úraz nohy při kování a musí tak posunout začátek sportovní sezony. Čeští jezdci se začínají účastnit halových závodů v zahraničí.

Od 11. února začíná nový televizní seriál o koních Znamení koně, který zřejmě bude mít i druhou řadu. V Mnichově proběhlo první představení neobvyklé show s koňmi Magnifico.

Březen

Jezdectví spolu s Českou jezdeckou federací a ostatními partnery pořádá galavečer Český kůň. Skokovým koněm roku 2010 se stává Congo King Gain, drezurním Chamberlain. Jezdci roku ve skocích byli zvoleni A. Půlpánová, L. Krulichová, B. Tomanová, N. Crnková a Z. Zelinková, v drezuře M. Pavlisová, M. Knoflíček, K. Kotyzová, L. Soustružníková a F. Sigismondi. Za paradrezuristy si přicházejí pro ceny vítězové poháru Jan Rous a jako druhá nejlepší juniorka Anastasja Vištalová. ČJF oficiálně představuje logo Czech Team.
Pohár Jezdectví získává nového sponzora, společnost Pavo vyrábějící krmiva pro koně. Tato společnost se stává také partnerem české reprezentace.

První březnový víkend otevírá turistickou sezonu NH Kladruby.
Žokej Václav Janáček se rozhodl, že sezonu 2011 stráví ve Španělsku.
Do Čech, vlastně na moravskou Panskou líchu, se vrací drezurní trenér Arthur Kottas-Heldenberg.
Začínají oblastní volební konference ČJF.
V Essenu se koná veletrh Equitana s Hop Top Show Fabuloso.
Na Hradištku vrcholí Elite Tour Lamborghini Cupem.
Poslední březnový den otevřel sportovní obchod Gigasport historicky první oddělení s jezdeckými potřebami.

Duben

Jezdectví začíná vydávat K4K publishing Květy Vtípilové.


V sobotu 2. dubna vypuká požár v Hulíně, při němž uhoří čtyři koně. Událost vyvolává širokou vlnu solidarity.
Ve Velké Chuchli se 3. dubna rozjíždí dostihová sezona Gombou handicapem. Vyhrává Line Honey a Tomáš Lukášek, fandí i Karel Gott.
V polovině dubna se do Kladrub scházejí příznivci spřežení na mezinárodní závody Rudolfův pohár. Ve čtyřkách zvítězil Petr Vozáb, v pony Mgr. Monika Pospíšilová.
Parforsní hony se poprvé konají také na jaře.
Ve Zduchovicích startuje seriál pro děti, pony, juniory a mladé jezdce Equiservis Channel Star.
O Velikonocích se rozjíždí Skokový pohár České pojišťovny, tradičně se koná pro mladé jezdce Dance and Jump Czech Junior Star a poprvé se soutěží v Equiservis Amateur Tour.
Ve Spolkovém domě v Humpolci ve středu 13. probíhá konference Svazu chovatelů českého
teplokrevníka. Mimo jiné zvýšila příspěvky.
Ve finále skoku ve volnosti čtyřletých klisen ČT zvítězila Paris.
Na konci měsíce začínají první a i jediné skokové mezinárodní závody v tomto roce na našem území – jednohvězdové zduchovické Saint Norbert.
Rozjíždí se seriál Pro Rodeo Tour 2011.
Na finále Světového poháru v Lipsku startuje český voltižér Lukáš Klouda, končí jako čtvrtý.
Začíná také Český drezurní pohár.
NH Kladruby věnoval slečně Kate a princi Williamovi jako svatební dar hřebečka Favory Altu XXI-30.
Vytrvalost přiváží z maďarského Babolna Derby dvě třetí místa.
Poprvé přijel do Čech trénovat vaquero horsemanship Jeff Sanders.

Květen
Během května probíhají v mnoha stájích a jezdeckých klubech Dny koní.
Novým ředitelem Hipodromu Most se stává Josef Pouzar.
Na Konferenci ČJF je již počtvrté zvolen do čela Ing. Jaroslav Pecháček, místopředsedou pro sport volí delegáti Ing. Milana Theimera, viceprezidentkou pro vzdělávání JUDr. K. Říhovou. Jsou přijaty nové přelomové Stanovy ČJF – každý člen se od ledna 2012 musí k členství v ČJF přihlásit.
Jede se první kolo oblíbené westernové Wooden Trophy.
Klusácká Jarní cena tříletých končí rekordem – dosahuje ho amatér Zdeněk Škobis s Boterem.
Juniorka Tina Šalková vítězí v juniorské GP při CSI Pezinok.

Červen
Jediné mezinárodní drezurní závody se konají v Brně na Panské líše. Do nedělního Küru se probojuje z Čechů pouze Ema Jančářová. Stává se i naší nejstylovější jezdkyní.
Druhé mezinárodní závody spřežení probíhají na konci měsíce v Nebanicích. Druhý končí J. Nesvačil st. ve čtyřkách, bronz získal ve dvojkách J. Nesvačil ml.
Jedno z kol tradičních závodů všestrannosti Zlatá podkova se odehrává i na Panské líše.
Píseckou Cenu českých chovatelů opanoval se svými koňmi Kamil Papoušek.
V úterý 14. června odletěli z Čech do Mongolska 4 koně Převalského.
Tradiční česká show quarter horse se odehrává na novém ranči Happy Hour v Karkovanech.
91. Fortuna České derby vyhrává svěřenec trenéra Josefa Váni Roches Cross s Janem Rájou.


Červenec
České skokanky Alžběta Vojtková (junioři) a Adéla Stružinská (děti) vyjíždí na ME v portugalské Comportě. Do finále však nepostupují.
Republikový šampionát pořádají také v ZH Písku Dámy v sedle.
Za odstoupivšího ředitele DS Pardubice Ing. J. Kunáta nastupuje vítěz výběrového řízení Ing. P. Buchal.
6. vystoupili na vrchol Sněžky huculové a jejich jezdci, účastníci expedice Sněžka 2011.
Testačních závodů v olympijském Greenwichi se účastní i Jaroslav Hatla, který plánuje kvalifikační starty na OH.
TJ Žižka Praha pořádá drezurní mistrovství republiky. Zlato berou dětská jezdkyně M. Pavlisová, starší juniorka K. Kotyzová, mladá jezdkyně M. Opočenská a seniorka K. Žižková.
V půli července se rozdávají mistrovské tituly skokanům na Ptýrově. Vítězí mladá jezdkyně Barbora Tomanová, žena Pavlína Bielíková a seniorka Zuzana Zelinková. Mezi družstvy obhajují Západočeši.
Současně s Ptýrovem bojují junioři všestrannosti v Humpolci o republikové tituly – vyhrávají A. Vrtek a D. Hájková.
Vytrvalostní mistři se setkávají v Mikulově při mezinárodních závodech. Nejlepší jsou sestry Barbora a Karolína Pflugovy, když vítězí v seniorech tak juniorech a mladých jezdcích.
V Pardubicích se konají mezinárodní závody všestrannosti, kvalifikační na OH a současně mistrovství ČR seniorů. Druhý ve dvou hvězdách a tím i mistrem ČR se stává M. Příhoda. Ten vítězí i v jedné hvězdě. Ve třech hvězdách končí jako osmý P. Veselovský.
Souběžně s těmito závody probíhá i mezinárodní školení rozhodčích, stavitelů tratí a technické delegáty ve všestrannosti.
Drezurní jezdkyně K. Kotyzová a S. Brodová se účastní ME juniorů a mladých jezdců v dánském Broholmu a končí na 36. resp. 59. m. v individuální soutěži.
V Nebanicích poprvé startuje Šampionát GP jezdců, na špici končí A. Onoprienko.
Jezdeckou veřejnost opouští v 75 letech Eva Palyzová, slavná dostihová jezdkyně.

Srpen
Pro 4-8leté skokové mladé koně probíhá historicky první Martinický šampionát. Šampiony jsou dekorováni Chicago, Golden Sun, Camil a Milky Way. Současně s ním se koná i Pohár Svazu chovatelů CS.  
Pardubické závodiště se stává dějištěm MČR všestrannosti družstev – vítězí Východočeši.
Česká skoková reprezentace vyjela na CSIO Bratislava, kde sice skončilo družstvo na 9. místě, Z. Zelinková si však splnila kvalifikaci na ME a připojila se tak k již z Lince kvalifikovanému Jiřímu Lužovi.
Ve středu 17. odstoupil z funkce viceprezidenta pro ekonomiku ČJF Ing. V. Šretr.
Dvoje mistrovství pořádají tento měsíc Zduchovice – nejdříve skokové družstev (zlatá Praha), dětí (zlatá M. Hrudková) a juniorů (zlatí mladší A. Půlpánová a starší V. Jelínková) a poté skokové a drezurní pony. Mezi pony-jezdci získávají nejcennější trofeje T. Markusková, A. Vyštajnová, K. Rosická, P. Brusová, V. Theimerová a Š. Tůmová.
Reiningoví jezdci se setkávají v Kozlovicích na MČR. Mezi družstvy získávají titul jezdci z Nové Ameriky, amatérský O. Slamjak, futurity M. Štihel, seniorský P. Orel a juniorský Tamara Korešová.
V Humpolci probíhá finále Zlaté podkovy. Vítězem ZP ve všestrannosti se stává P. Myška, zlatým koněm je Dallas. Dvojspřeží nejlépe zvládá J. Kohout a čtyřspřeží J. Nesvačil st.
Písecký hřebčinec slaví 200 let velkou slavností.
Česká voltiž se účastní ME v Le Mans a veze domů 6. (junioři z Albertovce), 8. (L. Klouda) a 10 místo (děvčata z Albertovce pas de deux).
V třetí dostihové klasice St. Legeru putuje vítězství na Slovensko zásluhou Katelbacha.
Mostecké Oaks vyhrává Orphan pod Janem Rájou.
Na mistrovství světa spřežení v Conty končí české družstvo 11.
V Kreuthu na ME quarter horse získávají čeští quarteři Smooth Cool Cat a Boogie Boon dva tituly šampionů.

Září
Na pardubických Koních v akci (4 země – 1 vášeň) se vyhlašuje i nejkrásnější kůň roku, je jím fríský hřebec Baron fan Odingastate.
Při finále KMK se koná i přehlídka tříletých klisen, vítězí Ornella. Šampiony se stávají Aconda-T, Casar, Mekka Terea, Clifford, Aurena a Catango HT.
Nejkrásnější arabi se setkávají v Praze při Národní přehlídce.
Na Hradištku u Sadské probíhá drezurní FEI World Challenge, vítězství v nejvyšší soutěži získává K. Kollárová.
Finále drezurního KMK opanovala se svými dvěma koňmi Hana Vášáryová.
Ve dnech 10.–11. září poměří své síly finalisté Českého drezurního poháru. Kategorii Novice Cup vévodí Z. Skripová a Top Ten Cup K. Žižková.
MUDr. Helena Terberová končí na ME ve vytrvalosti na 17. místě.
Dva čeští skokané startují na ME v Madridu – Z. Zelinková nedokončí první kolo a J. Luža je po 3 kolech na 52. místě.
V Hořovicích vrcholí Skokový pohár České pojišťovny. Vyhrává Jiří Skřivan před Alešem Opatrným, Jiřím Hruškou a Ludvíkem Jandourkem. Ve finále Dj CJC je nejlepší N. Crnková před M. Štorkánem a K. Kubrickou. Mezi amatérskými jezdci boduje Darja Tellingerová.
Vozatajci bojují o republikové tituly v Bolehošti-Lipinách. Vítězí Mgr. Pospíšilová, J. Exnar, J. Hrouda a P. Vozáb.
V Lošticích se odehrává MČR všestrannosti dětí (L. Kočí), pony (V. Theimerová a B. Kamírová) a ml. jezdců (L. Příhodová).
O mistrovských medailích ve voltiži se rozhoduje v Albertovci. V jednotlivých kategoriích vítězí: pas de deux V. Nováková a N. Mikysková, skupina JK Hřebčína Albertovec, ženy juniorky M. Hánová, seniorky J. Sklenaříková, muži L. Klouda.
V Lysé se již po osmnácté scházejí návštěvníci výstavy Kůň. Koněm výstavy se stává QH hřebec Smartest Magician.
Svatováclavská přehlídka koní u příležitosti oslav Dne státnosti se koná v Hradci Králové.
Equservis, obchod s jezdeckými potřebami, se přestěhoval z Modřan do Rudné u Prahy.
Posunuté finále Moravského šampionátu mladých koní v Trojanovicích opanovali: Galeta 2, Víska RVP, Casper 3 a Rodrigo B.

Říjen
1. se setkávají nejkrásnější koně Kinští na Hradištku na Národní přehlídce.
Na Hradištku se koná MČR v paradrezuře. Vítězí J. Rous
Již po 121. se běží Velká pardubická. V dostihu sponzorovaném Českou pojišťovnou již potřetí v řadě vítězí Tiumen a Josef Váňa.
Český šampionát mladých koní vrcholí na Hradištku a přináší tyto nejlepší koně: Er Kill, Lamia 2 a Atlanta 15.

Listopad
Svaz chovatelů ČT pořádá v Brně Veveří körung, vítězem se stává Trust Me.
Na Sv. Martina proběhl körung v Nesměni plemene CS, vítězí Jericho.
Probíhá Valná hromada ČSTV, kde je odvolán výkonný výbor.

Prosinec
V Jezdectví končí rubrika České stylové objevy. Na stránky se vrací rubrika Z Národního hřebčína Ing. Lenky Gotthardové, která tak začala externí spolupráci s NH Kladruby, kde působila také v roli ředitelky.

Apassionata zavítala opět do Prahy, tentokrát s vystoupením Navždy spolu.
V představenstvu Dostihovém spolku končí Jan Němec a nahrazuje ho MVDr. Petr Tlučhoř. Členem představenstva se stává i prezident Jockey Clubu ČR Ing. Václav Luka.
Státního pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla se účastní také šestispřeží starokladrubských vraníků.

A pro ty, kdo dočetl až sem, možná se vám zdá, že se pořád opakujeme, ale – za to, že jsme vás mohli o všech akcích informovat, děkujeme našim početným spolupracovníkům.

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.