Žáci v cestovní mánii aneb Kde se sbírají vědomosti

Žáci Střední školy dostihového sportu a jezdectví v Praze 5 Velké Chuchli absolvovali ve školním roce 2010/2011 čtyři odborné jednodenní tuzemské exkurze a dvě pětidenní zahraniční exkurze. Krom Francie a Itálie navštívili také tréninkové centrum Václava Luky či stáje Josefa Váni, který osobně žákům předával velmi cenné rady a zkušenosti ...

V lednu 2011 si prohlédli mlékárnu Hollandia  v Krásném údolí s odborným výkladem Ing. Škody, ředitele mlékárny. Dále prošli kravín a teletník Agro Otročín, který dodává mléko do mlékárny Hollandia a nakonec měli odbornou exkurzi v Bohuslavi a Chyši na Karlovarsku, kde Josef Váňa, žokej a trenér dostihových koní, osobně žákům předával velmi cenné rady a zkušenosti ve stájích dostihových koní a ukázal všechny tréninkové terény a zařízení, které používá v tréninkové přípravě.

V dubnu 2011 se žáci seznámili v Bošovicích s provozem tréninkového centra trenéra Václava Luky ml., který připravuje špičkové dostihové koně pro vrcholné dostihy v Česku i v zahraničí. Poté nahlédli do zákulisí provozu inseminační stanice v Písku, kde poznali postupy umělého oplodnění koní.

V květnu 2011 navštívili zemědělskou společnost Dublovice na Sedlčansku, která se zaměřuje na chov mléčného skotu, převážně plemene český strakatý skot.   Žáci viděli všechny sekce mléčné farmy, včetně dojírny, porodny, odchovny telat a také systémy detekce říje, inseminaci a dojení. Dále měli možnost si prohlédnout bioplynovou stanicí (BS), která byla vybudována v roce 2006. Nakonec stačili i prohlídku Koněpruských  jeskyň.

V červnu si žáci prohlédli dostihové závodiště v Pardubicích, kde si žáci z blízka prostudovali překážky a prošli dostihovou dráhu. Dále navštívili veterinární kliniku v Heřmanově Městci, kde mohli z blízka vidět různá poranění koní jejich následnou léčbu a  nakonec viděli farmu Slunečný dvůr MVDr. Jiřího  Jandy.

Začátkem října 2010  se zúčastnili 5denní exkurze ve Francii, kde navštívili dostihovou školu AFASEC v Chantilly a seznámili se s jejími žáky. Prohlédli si také slavné muzeum koní v Chantilly a prošli si dostihové tréninkové centrum v Chantilly  a také tréninkové centrum Maisons-Laffitte, kde prozkoumali dostihové překážky a hlavně měli možnost vidět jeden z nejslavnějších dostihů Francie: QATAR PRIX DE  ĽARC DE TRIOMPHE. Žáci si také prošli historické centrum Paříže a starobylé město Remeš.

Začátkem dubna 2011  žáci zamířili na 5denní exkurzi do Anglie, kde si prohlédli dostihovou školu: The British Racing School a tréninkové středisko v Newmarketu a shlédli nejslavnější dostih světa: GRAND NATIONAL Horse Race na dostihovém závodišti Aintree v Liverpoolu a další jarní dostih: Countryside Family Raceday v Ascotu u Londýna.
Prošli starobylé město Windsor s královským hradem, univerzitní města Oxford a Cambridge a také Manchester, Londýn a Newmarket.

Účastníci zájezdů směr Anglie

Účastníci zájezdů směr Anglie

Všechny exkurze byly hrazeny z prostředků grantu OPPA (Operační program Praha Adaptabilita), které Střední škola dostihového sportu a jezdectví získala. Průměrně se zúčastnilo každé exkurze 44 žáků, kteří viděli a slyšeli mnoho užitečných a zajímavých informací z českého, francouzského a anglického  dostihového prostředí a mohli prožít nádhernou atmosféru Ceny Vítězného oblouku a Velké Liverpoolské - nejúžasnějších dostihů světa.   Partneři                 


           Mgr. Miluška Voráčová
         SŠDSaJ Velká Chuchle

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.