Změna pravidel a vzdělávání květen 2019

Výkonný výbor České jezdecké federace na svém 2. zasedání dne 21. 5. 2019 schválil několik úprav v pravidlech jezdeckého sportu a dokumentu vzdělávání. 

Nejzásadnější změnou, která vejde v platnost 1.6.2019, je možnost skládání ZZVJ (všeobecná, ZZVJ-D, ZZVJ-E, ZZVJ-R) na velké koně od počátku kalendářního roku, ve kterém jezdec dovrší 11 let věku s možností ihned po složení zkoušek a zaplacení licence na velkém koni startovat na oficiálních závodech. Účast na MČR je dále možná teprve po dosažení 12 let věku. Dále tato všeobecná licence v 11 letech sportovce neopravňuje ke startům v disciplíně Spřežení.

Další úprava se týká skokových pravidel, která od letošního roku ukládají povinnost lékařské prohlídky každému jezdci po pádu a to v kolbišti, opracovišti nebo kdekoli v areálu závodů. Původní úprava pravidel, převzatá z FEI, způsobila mnoho nejasností a různých výkladů u rozhodčích a pořadatelů národních závodů. Úprava zároveň vyvolala mnoho obav v řadách zdravotníků ohledně jejich odpovědnosti, a dokonce docházelo ke zbytečným vyloučením jezdců po pádu na opracovišti. Z tohoto důvodu byla do skokových pravidel přidána příloha SK4, která je jednoznačným a závazným výkladem a také návodem pro rozhodčí, zdravotníky a pořadatele, jak po pádu postupovat. Tento výklad je platný dnem schválení a uveřejněním v aktualizovaných pravidlech, tedy od 23.5.2019.

Aktualizovaná pravidla včetně formuláře pro evidenci pádů zdravotní službou jsou již uveřejněna na stránkách ČJF v sekci Dokumenty / Pravidla: http://www.cjf.cz/dokumenty/pravidla/

Aktualizovaný dokument vzdělávání naleznete v sekci Vzdělávání / Dokumenty: http://www.cjf.cz/vzdelavani/dokumenty-vzdelani/ 

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.