Zprávy z ÚEK Slatiňany

Na stránkách Ústřední evidence koní ČR se dne 2. 5. objevila zpráva ohledne vyloučení starších koní z potravinového řetězce - týká se vystavení průkazů koně po stanoveném termínu. Více informací se dozvíte v článku.

ÚEK ČR upozorňuje všechny chovatele koní, že pokud nedoloží při registraci staršího koně potvrzení veterinárního lékaře (ne starší 30 dnů), že kůň nebyl léčen zakázanými léčivy, bude do vystaveného průkazu koně vyznačeno, že kůň není určen k lidské spotřebě.

Pod pojmem "starší kůň" se pro tento účel rozumí všechny koně, kterým nebyl průkaz koně vystaven v určeném termínu, tj. do konce roku narození koně nebo v případě pozdně narozených hříbat do 6 měsíců od narození, podle toho, který z těchto termínů nastane později (vyhl.č.136/2004, § 13).

Proto ÚEK ČR vyzývá chovatele, aby včas zajistili registraci narozených hříbat, tzn. u hříbat narozených do 30. 6. je třeba dodat podklad k vystavení průkazu na ÚEK nejpozději do konce listopadu, u hříbat narozených ve druhé polovině roku, je třeba dodat podklad k vystavení průkazu na ÚEK do 5ti měsíců stáří hříběte. Osoba provádějící označování koní je povinna jej provést do 28 dnů ode dne, kdy k tomu byla majitelem vyzvána. Lhůta na vystavení průkazu je 28 dní od dodání podkladu na ÚEK.

Pokud tedy dojde k označení koně v době, kdy již požadovaný termín pro vystavení průkazu nebude dodržen, přikládejte k registraci výše uvedené potvrzení veterinárního lékaře. Uvedené opatření ÚEK ČR zavádí na pokyn ministerstva zemědělství v souvislosti s výskytem nedeklarovaného koňského masa v některých potravinách.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.