Rodeo show zpestří program Letního dostihového dne v Pardubicích

Kombinace dvou odlišných koňských světů, to je Letní dostihový den. V sobotu 26. července totiž ožije pardubické závodiště nejen dostihy, ale také seriálem rodeo soutěží ProRodeo Tour 2014. Ten se do Pardubic vrací už potřetí a zůstane tu až do neděle 27. července.

Pardubické zastavení seriálu ProRodeo Tour je šestým kolem letošního ročníku soutěže. Po sobotních disciplínách bude pokračovat ještě v neděli. Pořadatelé vypsali deset disciplín, které vycházejí z původní práce s dobytkem na rančích amerického západu. Jezdci tak třídí dobytek, lasují, značkují telata nebo jezdí na čas mezi barely či tyčemi. „Skladba finálových disciplín se příliš nemění. Přidávají se pouze doplňkové disciplíny pro zpestření. Stále oblíbenější disciplínou se však mezi jezdci i diváky stává třeba soutěž Team Roping, kdy dva jezdci lasují tele,“ řekl Milan Pata, prezident Pro Rodeo Czech Association. V minulém roce účastníci soutěže pokořili několik rekordů a je možné, že letos k nim přibydou další. Pokusí o ně nejen jezdci z České republiky, ale i ze zahraničí.

Rodeo soutěže na dostihovém závodišti vítá i vedení Dostihového spolku a.s. „Spojení s naším dostihovým dnem se v minulých letech osvědčilo a není důvod na tom cokoli měnit. Dovednosti rodeových jezdců jsou skutečně nevídané a divácky velmi atraktivní a přilákají k nám do areálu závodiště další skupinu diváků a ti, kteří přišli na klasický dostihový program, pak odcházejí s novým zážitkem,“ okomentoval spolupráci ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. 

 

 

Soutěže ProRodeo Tour 2014 začínají na pískovém kolbišti dostihového závodiště v sobotu 26. července v 10:00 hodin. Slavnostní zahájení je však v plánu až ve 13:00 hodin, kdy také oficiálně začíná i dostihový program. Rodeo soutěže budou ukončeny v 18:00 hodin, aby v neděli 27. července v 10:00 hodin mohly pokračovat dalšími disciplínami. 

 

Kovbojové se opět vrací na pardubické závodiště

Stalo se už tradicí, že Letní dostihový den bývá v Pardubicích pořádán společně s ProRodeo Tour. Nejinak tomu bude i letos, uskuteční se v sobotu 26. června. Rodeo soutěže se na východ Čech vrací už potřetí. O soutěži i o historii českého rodea nám více prozradil prezident Pro Rodeo Czech Association MILAN PATA.

 

Prorodeo Tour se do Pardubic vrací již potřetí. Stává se dostihové závodiště oblíbenou „destinací kovbojů“?

Rádi bychom, aby to tak bylo. Naším cílem je od začátku vytvořit kvalitní seriál ProRodeo Tour, který bude ustálený a vlastně tedy i tradiční. Je to lepší pro jezdce, kteří již vědí, do jaké lokality jedou a co mohou čekat. A samozřejmě je to dobré i pro návštěvníky, kteří si to spojí jako každoroční akci, na kterou se těší, a stojí jim to za to se jít podívat. Asi bych to připodobnil třeba k poutím, které se opakují vždy ve stejných termínech, a lidé s nimi již počítají. Myslím si, že netradiční spojení anglického a westernového ježdění, jako je právě toto na závodišti v Pardubicích, má předpoklady stát se každoroční záležitostí s tradicí.

S jakými novinkami letos přicházíte? Změnily se například soutěžní disciplíny?

Skladba finálových disciplín se ze základu nemění. Přidávají se pouze doplňkové disciplíny pro zpestření. Proto to s novinkami není až tak žhavé. Ale třeba soutěž Team Roping (dva jezdci lasují jedno tele, pozn. redakce) se stává stále oblíbenější disciplínou jak mezi jezdci, tak mezi diváky.

Kterou z disciplín považujete za nejnáročnější?

Nedá se říci, že nějaká disciplína je náročnější a jiná ne. Pokud každou z nich máte zvládnout technicky správně a ještě k tomu přidat co nejlepší čas, je každá náročná. Možná pro diváky některé mohou být méně atraktivní. Ale to neznamená, že jsou jednodušší. Samozřejmě ještě je tu faktor zkušeností jezdců a přiježděnosti koně. To vše dohromady znamená, že každá jízda je svým způsobem originál.

Účastní se soutěže závodníci pouze z České republiky, nebo máte i zahraniční účast?

Účast je rozhodně mezinárodní. Sice ne vždy na každém kole je zastoupeno více států, ale tradičními zástupci jsou jezdci ze Slovenska a Německa. Závodů se již účastnili i jezdci z Itálie, Francie, Maďarska a Brazílie.

A naopak – jezdí čeští závodníci do zahraničí a případně s jakými úspěchy?

Češi reprezentují v zahraničí již několik let a rozhodně tam nejsou jen do počtu. V tomto rodeovém světě platíme za vynikající závodníky patřící do první top desítky. Asi největším úspěchem České republiky je kvalifikace dvou českých jezdců do světového finále World Series Team Roping v Las Vegas v USA.

Vy jste prezidentem Pro Rodeo Czech Association, jste i aktivním účastníkem soutěže?

Rozhodně soutěže aktivně jezdím. Tenhle sport mě pohltil. S nadsázkou se dá říci, že je to jako droga. S každým dalším chyceným teletem musíte jezdit a chytat dál a dál… :-)  A také je dobré zkusit si samotnou soutěž i z pohledu jezdce a ne jen jako organizátor.

Jak jste se vůbec k rodeu dostal? Rodeo má sice u nás dvacetiletou tradici, ale úplně obvyklý sport to asi není…

K rodeu mě tak trochu přivedl kamarád, který mě přihlásil v roce 2005 na divokou kartu do jedněch závodů druhé divize, a tam mě to asi nadchlo. Rodeo v České republice má již více jak dvacetiletou tradici, ale v podobě jaké je dnes, je nastartováno teprve od roku 2010. Kompletně se změnila struktura disciplín a organizace závodů, jsou vypracovány programy Animal Welfer, školení rozhodčích, výukové programy pro jezdce a mnoho dalšího. Zkrátka hobby se změnilo na profesionální. A ano, tento sport nemá u nás tu zažitou tradici u široké veřejnosti. A to se snažíme právě profesionalizací a medializací změnit. Víme, že je to běh na dlouhou trať, ale věříme, že to jednou bude lepší.

Proč by diváci určitě měli přijít?

Zvu tímto všechny příznivce koní, aby se přišli podívat, o kolik se zkrátily časy jednotlivých disciplín oproti minulému roku a třeba zhlédli další pokoření rekordu, tak jako v minulém roce.

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.