Dar pro královské novomanžele: kladrubský hřebeček s modrou krví

Královská svatba přitahuje mimořádnou pozornost veřejnosti i v naší moderní době. Tím spíš, jedná-li se o svatbu prince tak významné monarchie, jakou je Spojené království. Miliony lidí po celém světě budou sledovat  průběh ceremoniálu ve Westminsterském opatství a média se ještě dlouho budou zajímat o ženichova vyznamenání, o návrháře nevěstiných šatů, o svatební porcelán a samozřejmě o svatební dary. Jeden z nich - hřebečka  s modrou krví a vpravdě královským jménem Favory Alta XXI – 30 věnuje novomanželům na návrh ministra Ivana Fuksy Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

„S dárky si občas každý láme hlavu, když chce darovat něco mimořádného, ale hlavně trefit se do vkusu obdarovaného a udělat radost. Princové, králové a poklady patří k sobě a kladrubský hřebčín a jeho koně jsou velkým národním pokladem. Navíc mám zkušenost, že tak ušlechtilá zvířata, jakými jsou koně, osloví každého,“ popsal důvody, proč padla volba na kladrubského hřebce, ministr Ivan Fuksa.

Nevěsta, slečna Kate Middleton a ženich, Jeho královská výsost princ William Arthur Philip Louis, nejstarší syn Charlese, prince z Walesu a jeho první manželky princezny Diany, dostanou svatebním darem kladrubského hřebce jménem Favory Alta XXI - 30, který se narodil 15. 5. 2006. Favory je nejstarším čistokrevným kmenem starokladrubských koní, který se datuje už od roku 1779.

 

„Je to mimořádná šance, jak propagovat Českou republiku, Kladrubský hřebčín a jeho  unikátní chov a jak rozšířit tyto výjimečné koně po panovnických dvorech Evropy,“ dodává ministr Fuksa. „Koně z Kladrub jsou už na dánském i švédském královském dvoře, dánský královský pár si před přibližně 14 dny přijel do Kladrub vybrat další dva koně k deseti, které už chová.“

Otec darovaného koně, Favory Rava XXI, se zúčastnil několika mistrovství světa a Evropy v čtyřspřeží. Dokonce i Windsor, jedno z oficiálních sídel britské královské rodiny, už dříve omrkl na závodech spřežení. Sám Favory Alta XXI – 30 je vycvičen k práci se sedlem i v zápřeži. Princ si tedy může vybrat, jestli ho využije pro své oblíbené pólo nebo pro vyjížďky v kočáře. Podle ředitele hřebčína Jana Höcka je darovaný kůň „díky typickému exteriéru, bezvadné mechanice pohybu a perfektnímu charakteru vhodným adeptem na pokračování linie Favory“. Možná si tedy britští královští novomanželé po nějaké době přijedou do Kladrub vybrat koňskou nevěstu pro svého darovaného hřebce.



Schválit dar v podobě hřebce z Národního hřebčína Kladruby nad Labem musí ještě na svém příštím jednání vláda.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.