Dotace pro koně v roce 2013

Ministerstvo zemědělství vydalo velmi důležitý dokument, nazvaný Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2013 na základě § 2 a § 2d  zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.  Má číslo jednací 5685/2013-MZE-14142 a samozřejmě se týká i koní.

Znění dotačních programů 2 (Udržování a zlepšování genetického potenciálu vyjmenovaných hospodářských zvířat) a 9 (Poradenství a vzdělání) uznaná chovatelská sdružení, oprávněné osoby a pořádající nebo zabezpečující organizace příliš nepotěší.
Obecně se dá konstatovat, že podpora ze strany státu je nižší než v minulých letech a některé předměty dotace nebudou (řečeno úřední terminologií) „v roce 2013 realizovány“.
Ani korunou nemá být podpořeno pořádání seminářů a školení nebo vydávání poradenských publikací, poskytovaných chovatelům zdarma.

Výše dotace na zabezpečování pořádání výstav a přehlídek hospodářských zvířat (tedy rovněž koní) bude fixní, „podle rozhodnutí ministerstva a významu pořádané akce“.
Podle neoficiálních informací nebude tato částka rozhodně stačit na odpovídající podporu tří nejvýznamnějších výstav, pořádaných na území České republiky v roce 2013.

Těmi jsou podle termínu konání  Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky (Brno, 27. – 30. června), mezinárodní výstava Koně v akci (Pardubice, 6. – 8. září) a Kůň 2013 (Lysá nad Labem, 20. – 22. září).

Spolupořádající Asociaci svazů chovatelů koní ČR tedy čeká těžké rozhodování. Dá se ale předpokládat, že omezení podpory pořadatelů výstav může nejpodstatněji zasáhnout 15. ročník pardubických Koní v akci.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.