Dovolená s koňmi III. - Friesland

V třetím díle mého cestovatelského vyprávění bych Vás chtěl pozvat na kratičkou návštěvu kraje černých perel, do rovinaté a zelené země, do Nizozemského Frieslandu.

Nizozemsko mám velmi rád. Před lety jsem tam několik měsíců pracoval a díky přátelům ho měl možnost i dobře poznat. Na jaře roku 2004 jsme s Luckou vyrazili především na návštěvu rozsáhlých květinových zahrad Keukenhof, které opravdu mohu vřele doporučit všem milovníkům přírody.

Dalším programem byl asi 500 km dlouhý okruh Nizozemskem, který mimo jiné vedl i krajem Friesland. Původně vlastně ani nebylo v plánu se zde s konmi setkat, ale ono to nějak přišlo samo... Z dálnice bylo vidět stádečko černých elegantních koní, pasoucích se na rozlehlé pastvině. Další se pásli v ohradě u kruhového objezdu. Tam jsme se rozhodli, že nějaké najdem a podíváme se k nim blíže.

Nejprve nebylo možné se k žádným dostat, vždy byli na dohled ale jakoby k nim nevedla žádná cesta. Sjeli jsme z dálnice a dále pokračovali po silnicích 2. a 3. třídy. Prvních pár \"frísáků\" na sebe nedalo dlouho čekat. Asi 15 minut nám vydrželo \"kochání se\" těmito nádhernými koňmi, jako bychom už žádné nikdy nikde neměli vidět. Ale opak byl pravdou. Náhoda nás zavedla do opravdového Frieslandu, země zaslíbené černým koním. Projížděli jsme cestou mezi pastvinami a kam oko pohlédlo byl černý kůň. U každého domu, na každé louce. Prostě nádhera. Z počátku jsme stále stavěli a fotili, ale po několika desítkách kilometrů Lucka už jen konstatovala: \"Frísák... frísák... frísák...\"

Na náhodnou návštěvu některého z místních chovatelů nebylo příliš času, ale obrázek zelené rovné louky, na které jsou rozseté černé perly s dlouhými rousy na nohách, mi zůstal před očima ještě hodně dlouho...


V loňském roce nás toulavé boty zavedly ještě do sluníčkem vyprahlé Andalusie. O tom, jaké bylo setkání s Pura Raza Espanola, ale až příště.

Příbuzné články:

Související odkazy:

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.