Jarda Kosař „zaznamenal“ svůj poslední výsledek

V neděli 12. ledna se jezdeckým světem roznesla smutná zpráva, že ve věku 48 let zemřel dlouholetý člen komise spřežení ČJF a velký kamarád mnoha z nás, Jaroslav Kosař. Člověk, který koním, rodině a především organizaci závodů zasvětil celý svůj život. Snad se neurazíš, Jardo, když Tě charakterizuji třemi větami, které mi samy vyplynuly z toho, jak jsem Tě znal a jak si Tě budu vždy pamatovat! Člověk, bez kterého by nebyly výsledky. Koňák bez koní. Malý člověk s velkým srdcem a přesným výsledkem.

Zní to jako klišé, když se řekne, že o mrtvých jen v dobrém, ale tohle klišé je v případě Jardy zcela na místě. Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl řadit mezi jeho kamarády. Neznám ve svém ani v Jardově okolí člověka, který by na něj řekl jakékoliv negativní slovo.

Jarda své první jezdecké zkušenosti sbíral jako přísedící svého otce. Viz foto

 

Když jsem byl dotázán, zda bych o Jardovi nenapsal pár slov, neváhal jsem a odpověděl ano, a to i přesto, že jsem věděl, že mě čeká nelehký úkol. O pomoc jsem požádal Jardovu manželku Janu, se kterou Jarda začal chodit při pořádání prvních závodů v Bohuslavicích v roce 1991, jak mi sama Jana sdělila v průběhu hovoru při psaní tohoto textu. Po sedmi letech vztahu se vzali. Svatba byla 21. března roku 1998 a v roce 2003 se jim narodily dvojčata Darina a Šárka. Obě děvčata, dnes již mladé slečny, se stejně jako jejich rodiče motají kolem koní od útlého věku.

Na foto celá Jardova rodina (rok 2006) v sedle. Pořízení tohoto snímku bylo Janiným velkým přáním, které jí Jarda splnil, ačkoliv na koně nasedal, uvedla Jana :)


Jarda u koní v podstatě vyrostl. Jeho otec Václav Kosař byl hlavním zootechnikem u prasat v JZD Bohuslavice a také přísedícím Václava Hrnčíře, s kterým v roce 1989 reprezentovali, tehdy ještě Československo, na třetím Mistrovství světa dvojspřeží v maďarském Balatonfenyves. Pár závodů s dvojspřežím absolvoval i Jardův otec, kterému dělal Jarda vždy přísedícího.

Dva největší tahouni bolehošťských závodů vlevo Jarda Kosař, vpravo tatínek Jany Miroslav Máslo.

 

V roce 1991 se dospívající Jarda nadchl pro věc a začal jako velmi mladý pořádat závody v Bohuslavicích. Při prvním ročníku závodů se jednalo pouze o vozatajský parkur a karetní parkur, kterého se účastnilo deset dvojspřeží a parkurové závody stupně Z, ZL, které byly ještě doplněny o židličkovou a jízdu zručnosti. Svým elánem a zapálením pro věc získal na svoji stranu mnoho nadšenců z řad dobrovolníků, kteří mu s organizací vždy velmi rádi a ochotně pomáhali. Jana mi vyprávěla třeba i o tom, jak hlídali nově natřený parkur a překážky před závody. Dnes to zní až neuvěřitelně, ale dříve holt byla u koní úplně jiná morálka a parta, která žila koňmi a vším, co s nimi souviselo. První čtyři ročníky (1991, 1992, 1993 a 1994) se konaly v Bohuslavicích. Od roku 1992 se konaly v Bohuslavicích již kompletní závody spřežení. V Jardových záznamech jsme spolu s Janou našli podrobné údaje. Délka prvního maratonu v Bohuslavicích byla 19, 5 km a na start se postavilo deset dvojspřeží. Velkou oporu našel Jarda v samých začátcích především u tatínka Jany, pana Miroslava Másla. Na jeho adresu mi Jana při vzpomínání řekla též pár slov: „Tehdy jsme měli málo arbitrů na kočár a tak jsme oslovili mého taťku, který souhlasil a tím se zapojil do pořádání. Od té doby byli s Jardou hlavními tahouny všech závodů.“

Po revoluci došlo všude k mnoha změnám a nejinak tomu bylo i v JZD Bohuslavice. Proto Jarda na začátku roku 1994, přesněji 1. února 1994, založil vlastní jezdecký oddíl JK Bohuslavice. V té době budovala rodina Kosařova vlastní zázemí pro koně, kam 1. srpna 1994 přivedla dvě klisny, Daru a Astrid. „Od té doby máme koně doma na dvoře,“ uvedla Jana při vzpomínání. „Rodina Astrid je v naší stáji dodnes, díky pokračovatelkám chovu Alfě a Andělce. Valach Akim (dnes 19 let) – je poslední z jedenácti potomků Astrid.“ Akim byl, je a bude životním koněm celé rodiny Kosařových. Jana s ním získala mnoho úspěchů nejen na drezurních závodech. Dcery Šárka a Darina mají s Akimem spojeny své jezdecké začátky (drezura, parkur) i složení ZZVJ. Dokonce i sám Jarda se s ním účastnil hobby závodů spřežení na Kvíčale v roce 2016, kde mu přísedící dělala manželka Jana, která ho k účasti přemluvila/ přinutila J!!! Jednalo se o první a zároveň poslední start Jardy s opratěmi v rukách.

V roce 1995 se závody přemístily do Bolehoště – Lipin. Strůjcem této myšlenky byla právě Jana, která místní prostředí (louky, lesy, hřiště) a možnosti velmi dobře znala, protože zde vyrostla. Při vzpomínání na Jardu nelze nezmínit rok 2000, kdy se v Bolehošti – Lipinách konalo první MČR ve spřežení. Tehdy doslova pobláznil celou vesnici. V každé volné stodole bylo ustájení pro koně. Život místních obyvatel se na dobu trvání závodů úplně zastavil. Nikdo ničím jiným nežil než přípravou a organizací mistrovství. Velkou oporu našel Jarda u Sokola Lipiny a u SDH Bolehošť – Ledce, bez kterých by nedokázal vytvořit tak skvělé zázemí jako byla občerstvení pod lípou, na které již dnes bohužel můžeme jen vzpomínat, stejně jako na Jardu.

Dvacet let organizace závodů spřežení v Lipinách (1995 – 2015) mluví za vše. Šestkrát se zde konalo MČR (rok 2000, 2002, 2004, 2007, 2011 a 2015)!!! Stejně jako fakt, že veškeré ročníky pořádali Jarda, Jana a její milovaný tatínek společně.

Valach Akim je životním koněm celé rodiny Kosařových. Na foto Jarda s Akimem při závodech spřežení na Kvíčale, kde se role přísedící zhostila manželka Jardy Jana. 


Organizace závodů, vozatajský sport a výsledkový servis byl pro Jardu celoživotní láskou. Stál u zrodu programu na zpracování výsledků, na kterém se v roce 2006 velkou měrou podílel. Od té doby objížděl všechny závody spřežení a i jiné závody, např. drezurní, kde zpracovával výsledky a to nejen v Čechách, ale i na Slovensku. Jardovu pochodeň ve zpracování výsledků ponese nadále jeho dcera Darina, která ho v loňském roce doprovázela na většinu závodů a učila se od něho. 

Nejen proto, ale i pro mnoho dalšího, co Jarda pro spřežení za svůj život udělal, bude oceněn časopisem Jezdectví Cenou za celoživotní přínos spřežení „In memoriam“ 21. března při finále Jezdeckého festivalu v Kralovicích.

Čest Tvé památce.

S úctou

Vladimír (Mikeš) Štursa

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.