Kondice jezdce - baňkové masáže

Jako Téma měsíce jsme v dubnu zvolili kondici jezdce. Fyzioterapeutka Mgr. Klára Kohoutová se v časopise zmínila o velmi prospěšných masážích. Jedním druhem jsou i tzv. baňkové masáže, které poskytují namoženému tělu jezdce náležitou regeneraci. Existují i tzv. manuální techniky.

Baňkování
Baňková masáž (viz obr.) pracuje s podtlakem, který se vytváří při přikládání baněk na kůži. U plastových baněk vzniká podtlak jejich zmáčknutím a následným přisátím. U skleněných baněk se jejich vnitřní prostor vytírá tamponem namočeným v lihu, podtlak se vytváří následným protažením otevřeného plamene na tyčince hrdlem baňky. Líh se okamžitě vypařuje a při vyrovnávání tlaků uvnitř a vně baňky dochází v baňce k podtlaku.
Přitisknutím baňky na kůži je tkáň podtlakem vtažena dovnitř. Působí tedy podobným mechanismem jako reflexní masáž mající za cíl uvolňování kůže od podkoží. Masáže reflexní i baňkové patří k těm účinnějším, nikoliv nejpříjemnějším.



Manuální techniky
Manuální techniky – mobilizace, manipulační techniky – jsou veřejnosti známé spíše jako všechna možná jednorázová odblokování. Pokud se dá nějakými fyzioterapeutickými a chiropraktickými metodami ublížit, jsou to právě tyto.

Při použití silovějších technik mobilizačních a manipulačních jsou více ovlivněny drobné klouby, které se takto uvolňují. Drobné klouby rukou, nohou, ale i meziobratlová skloubení, skloubení křížokyčelní atd. Je známo, že kloub je systém poměrně složitý, kromě dvou a více kostěnných částí zahrnuje také chrupavky, vazy, kloubní pouzdra a další podobné struktury, jejichž fyzikální vlastnosti jsou různé. Například vazy mají oproti svalům nižší pružnost i cévní zásobení. Silovými procedurami jdoucími mnohdy i přes práh bolesti se mohou vytvářet uvnitř všech struktur drobná mikrotraumata, jejichž postupným nasčítáním si koledujeme o závažnější obtíže.

Neznamená to, že mobilizace, manipulace a podobné techniky lze označit za škodlivé. Jsem přesvědčená, že jejich použití v dnešní době je přehnaně moderní a tedy nezvykle běžné. Indikace a následné doporučení vyžaduje pečlivé posouzení zdravotního stavu a jednoznačně přísluší odborníkovi, tedy lékaři.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.