Koně v akci 2009 budou zaměřeni na vojenskou jezdeckou historii

Už pojedenácté se na pardubickém Dostihovém závodišti uskuteční mezinárodní výstava Koně v akci. V tomto roce se bude konat od pátku 4. září do neděle 6. září. Letošní ročník nese název Uniformy v sedle. Návštěvníkům nabídne putování vojenskou jezdeckou historií od antiky přes středověk, renesanci, baroko až po novověk. A další dělení bude podle významných evropských teritorií, k vidění budou i ukázky americké armády generála Custera (Sever proti Jihu) a koní východních.

uniformy


S letošním tématem výstavy je spojeno několik významných výročí. Před 90 lety v roce 1919 byla založena ústřední ekvitační vojenská jezdecká škola  v Pardubicích, o deset let později v roce 1929 vznikl 8. jezdecký dragounský pluk knížete Václava Svatého.
A dvě výročí se týkají dvou legend československého jezdeckého sportu a rodáků z Vysokého Mýta. Před 110 lety v roce 1899 se narodil Rudolf Popler, dvojnásobný vítěz Velké pardubické. A před 40 lety v roce 1969 zemřel František Ventura, olympijský vítěz v parkuru z roku 1928.
Stěžejní bod programu nazvaný „Srdce jezdce“ se ponese v duchu právě těchto výročí, která se vztahují k tématu, k městu Pardubice, k založení pardubického závodiště a významu Velké pardubické, jež byla ve svých začátcích a za první republiky doménou jezdců – důstojníků, absolventů Pardubického vojenského jezdeckého učiliště.

Výstava bude mít několik programových bloků:

A) Odborný chovatelský program
Chovatelské přehlídky a šampionáty, chovné kolekce všech zúčastněných plemen

B) Speciální odborný program: „ Včera, dnes a zítra“
Vzpomínka na vojenské hřebčíny a hřebčince Rakouska – Uherska a plemena koní v nich vyšlechtěná v porovnání se současnou prezentací plemen a kmenů.
   
C) Zahraniční host
Prezentace renomovaného zahraničního hosta (některého evropského státního, zemského, spolkového  hřebčína nebo hřebčince).

D) Sport a soutěže
Liga Zemědělských škol v parkurovém skákání, kombinovaná soutěž spřežení a ukázkové dostihy, soutěž v orbě koňskými potahy „O ruchadlo bratranců Veverkových“, celostátní soutěž v těžkém tahu, soutěž v ovladatelnosti.

E) Westernový ranč v akci
Speciální třídenní program s westernovým ukázkami a miniškolou pro malé adepty westernového ježdění.

F) Doprovodný program v cílové rovině
Na dané téma Uniformy v sedle za účasti všech plemen prezentovaných na výstavě ve spolupráci s historickou jezdeckou skupinou Štvanci.

G) Speciální doprovodný program
Výstavy fotografií, obrazů, besedy a semináře k danému tématu.

Součástí výstavy bude Regionální výstava ovcí a potravinářská výstava se soutěží „Mls Pardubického kraje”.
Zahajovací páteční den výstavy bude určen pro mladé návštěvníky – děti,  školní mládež a studenty. Nabídne jim speciální program s mnoha soutěžemi, zajímavými ukázkami jezdeckého umění, finále Ligy zemědělských škol a Svět malých koní.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.