Koně v akci 2009 – Uniformy v sedlech

Mezinárodní výstava Koně v akci (Pardubice, 4. – 6. září) se představí návštěvníkům s hodně napovídajícím názvem Uniformy v sedlech. V programu proto dostane velký prostor vzpomínka na časy, kdy chov koní ve vojenských hřebčínech měl zásadní státní význam a dragouni, husaři a huláni patřily k elitě vojska.

Dva nejslavnější jezdce československé historie připomene projekt Ventura kontra Popler. Olympijský vítěz František Ventura a dvojnásobný hrdina Velké pardubické Rudolf Popler prožili profesionální kariéru v sedle jako důstojníci armády.
Oba rodáci z východních Čech, oba absolventi stejného gymnázia, oba nosili dragounskou uniformu, oba byli elitními sportovci – v tom se shodovali. Ale dál se jejich osudy přímo diametrálně rozešly.
Kapitán Popler tragicky zemřel jako slavný muž po pádu svého koně na nenápadné překážce v Kinského memoriálu 16. října 1932. Pohřeb odpovídal jménu, které si ve světě vyjezdil.
Plukovníka ve výslužbě Venturu pohřbili o 37 let později bez zvláštních poct a kromě příbuzných o tom prakticky nikdo jiný nevěděl.
Důkazem toho, jak málo se o této významné osobnosti ví i dnes, svědčí neuvěřitelně rozdílné informace: podle nich se „zlatý jezdec“ z amsterodamské olympiády například narodil na třech různých místech a v různý den a rok. Ale to jsou pouze základní nesrovnalosti ve zprávách z Venturova života. Přišel čas je napravit …
Ventura a Popler byli přátelé a současně soupeři – samozřejmě, že na překážkách. V programu výstavy si proto zopakují jeden souboj. Pořadatelé ho na nazvali případně: Ventura kontra Popler aneb Odveta po 77 letech. Stane se tak v sobotu 5. září, v pravé poledne.
Expozice na výstavišti pak doplní kompletně vzpomínku na oba velké jezdce.

Orba dvakrát jinak
Soutěžní orba koňmi byla zařazena do programu výstavy v roce 2003. Letos se oráči utkají ve dvou soutěžích: O ruchadlo bratranců Veverkových (s klasickým pluhem) a v Ceně vydavatelství Profi Press (s otočným pluhem).
Startuje se v neděli 6. září (10.30 hod.) a nejlepší soutěžící čekají kromě čestných cen i „prize money“.
Tradiční originální model ruchadla věnuje vítězi první soutěže SOU stavební z Rybitví, model pluhu 21. století dostane nejlepší oráč od vydavatelské společnosti Profi Press.
Partnerem orby je akciová společnost ZZN Pardubice, nabízející vedle krmiv rovněž moderní zemědělskou techniku.

Koně v akci

Pardubice letos uvidí i třetí ročník Národního šampionátu mladých klisen plemene hafling. Foto Magdaléna Straková



Ceny a tituly
Mediálním odborným partnerem výstavy je letos společnost Profi Press. Vybrané tituly vydavatelství budou o akci nejen informovat, ale také její přímé aktéry ocení ročními předplatnými (chovatele) a čestnými tituly (koně).
Časopis pro chovatele hospodářských zvířat a veterinární lékaře Náš chov bude partnerem Národní přehlídky tříletých klisen norického koně, časopis všech zemědělců Farmář se angažuje v Národním šampionátu tříletých klisen slezského norika a stavovský a odborný měsíčník Veterinářství se zaměřil na Národní šampionát mladých klisen plemene hafling.
Tři vybrané klisny obdrží čestný titul Miss Press.
Odborný a stavovský týdeník Zemědělec ocení oráče vybraného spřežení v Ceně vydavatelství Profi Press.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.