Kurz pro začínající chovatele koní v JK Hřebčína HF

V pátek a v sobotu 14. a 15. 1. proběhl v areálu JK Hřebčína HF v Životicích u Nového Jičína Kurz pro začínající chovatele koní. Zúčastnilo se 15 zájemců z celé ČR. Měli zájem o vzdělání v této oblasti než si: buď pořídí svého koně, nebo když už ho mají. Rádi se dozvěděli, jak nejlépe ke koni přistupovat a starat se o něj a nebo se jen chtěli ujistit, že tak, jak to dělají, je to správně. S tímto skvělým počinem, udělat něco pro lidičky, kterým není lhostejné, jak se koníci v jejich péči mají, přišel milovník koní pan Ing. Stanislav Hošák. Člověk, který vždy ctil a ctí zásadu maximální spokojenosti a duševní pohody koně. Se svými dlouholetými zkušenostmi nejlepší péče o koně se rozhodl podělit s těmi, kdo mají zájem pečovat o koně „péčí řádného hospodáře“ a dosáhnout tak krásného vztahu koně s člověkem.

V pátek odpoledne od 13 do 19 hodin proběhla v sousedské restauraci JK Hřebčína HF, s občerstvením a večeří, teoretická část. Tématy byly: péče o koně, legislativa chovu koní a základní veterinární péče o koně - ošetření zranění, běžné nemoci, vakcinace koní a paraziti. Přednášejícími byli: hipolog Ing. Stanislav Hošák, člen předsednictva SCHČT pan Roman Klos, MVDr. Ivo Šturm a pár slov k případné návazné spolupráci v poradenství pronesl i předseda JK Hřebčína HF pan Aleš Fiala.


V sobotu dopoledne pak od 8 do 12 hodin probíhala praktická část přímo na stáji s ukázkami všeho, co bylo či nebylo řečeno v páteční teorii. Přednášejícími i prakticky vyučujícími byli Stanislav Hošák ml. (Mistr ČR 2008 v parkurovém skákání) a Jana Lošáková. V základní praktické péči o koně byly názorně předvedeny oblasti: zacházení s koněm, ustájení koně, krmení koně, čištění s péčí o srst a kopyta, postrojování, vodění, předvádění a lonžování koně, volný pohyb koně a výběr koně. Tyto všechny základní oblasti v chovu koní mají nesmírný vliv na pohodu či nepohodu koně ve stáji, jeho výživný stav a psychické rozpoložení koně vůbec. Následuje pak vliv na vnímavost koně při práci a v neposlední řadě vztah koně k člověku jako takový.


Proto je dobré být základně vzdělaný, než si svého koně pořídíte. To aby jste mu dopřáli to nejlepší, co můžete a měli spokojeného, klidného a pracovitého koně, který Vám bude rozumět. Dopřejte tedy svému koni „PÉČI ŘÁDNÉHO HOSPODÁŘE“ a vzdělávejte se v oblastech základní i pokročilé péče o koně.

Pro případné zájemce přikládáme kontakt:

Ing. Stanislav Hošák tel. 602540056 nebo mail s.hosak@tiscali.cz.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.