O čem jsme také psali: Renvers

Renvers je travers podél imaginární stěny, která je asi jeden metr vzdálená od skutečné stěny. V zásadě odvíjí od dovnitř plec. Jezdec dělá nejdříve dovnitř plec, přežene úhel ohnutí a  pomalu a opatrně přestaví koně. Přitom se holeně vymění tak, aby jezdec reguloval záď. Je nutné přehnat u dovnitř plec úhel ohnutí, protože u renversu je úhel větší než u dovnitř plec. Ze začátku se tento úhel lépe reguluje u dovnitř plec. Článek pochází z roku 2005 z únorového čísla.

Renvers je jeden z nejtěžších cviků, který současně velmi dobře vypovídá o korektním výcviku. Renvers se musí ze začátku provádět na stěně, a to tak dlouho, pokud není tento cvik proveden bez jakékoliv námahy. Další varianta je na středové čáře. Tady se musí dávat pozor, aby zadní noha šla po středové čáře a zůstala v jedné linii. Kůň má při dovnitř plec, traversu a renversu vždy na stěně optickou oporu. Proto je důležité po zvládnutí těchto lekcí na stěně dělat je i mimo stěnu a také na středové čáře.

Nejtěžší varianta je přes roh, tedy např. od F do A a dále do K, kdy musí projet roh, krátkou stěnu a znovu roh. Zde se ukáže, jestli jezdec opravdu pracoval naprosto korektně. Kůň musí být přitom v rozích uvolněný a kmihuplný.

Renvers se používá jako korektura na ukončení traverzály (v poslední části). Je hodně koní, kteří na konci traverzály před stěnou ztrácí kmih a úhel postavení. To je jednoznačně chyba jezdce. Korektura je velmi jednoduchá: asi jednu koňskou délku před stěnou udělám renvers. Přitom kůň má a smí jít trochu lépe dopředu tak, aby neztratil kmih.

Po zvládnutí renversu na stěně může jezdec začít dělat renvers na středové čáře. Ten se může kombinovat s traversem, dovnitř plec, dalším ranversem i s traverzálou. Zde se potom ukážou skutečné kvality jezdce, stejně tak jako jeho pochopení ježdění jako takového.

 

Korektura

Je důležité poznat, jestli je kůň již tak daleko, aby renvers správně začal a správně ukončil. Většinou se začne s cvikem příliš brzo a nebo se příliš dlouho cvičí. Jezdec musí cítit, kdy kůň nemůže dál, a ihned ho srovnat nebo na velkém kruhu vyjet lépe dopředu. Ještě lepší je vycítit moment, kdy kůň chce zpomalit a ještě před zpomalením vyrovnat koně a vyjet  dopředu. Tak si kůň zafixuje, že je nejenom důležité  cvik jako takový provést, ale také u toho neztratit kmih dopředu.

Jezdec při problémech jako např. když zadní noha nejde ve stopě, ale jde po  stěně, musí dávat pozor již při dovnitř plec na správný úhel, na správnou stopu nohou a správné ohnutí. Jakmile je problém, musí se vrátit k dovnitř plec, udělat ho správně a teprve potom se vrátit k renversu.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.